T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 7 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Gazze, Guantanamo gibi

İsrailli asker Gilad Şalit'in Filistinli militanlarca kaçırılması, nüfusunun yarısı 15 yaşın altında bulunan, 1,4 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne karanlık, susuzluk, bomba, füze ve ölüm korkusu olarak yansıdı.

Gazze'den ayrılma imkanı bulunmayan, gündüz havan topu, makineli tüfek sesleri altında okula, işe giden veya evde yemek pişiren, gece mum ışığında yemeklerini yiyen Gazzeliler, gece yarısından itibaren de üstlerinde artan helikopterlerin, F-16 savaş uçaklarının ve "sinek vızıltısı" sesi çıkaran insansız uçakların gürültüleri arasında yaşıyor.

Sessiz, tedirgin bekleyen ve patlayan her füze sesinin ardından sürekli açık radyolarının başına koşup, füzenin nereye düştüğünü öğrenmeye çalışan Gazzelilerin çoğun psikolojik hastalıkların pençesine düşüyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığına bağlı Psikiyatri Hastanesi Bölüm Başkanı Dr. Muhammed Ebu El Sabah, "Asker-sivil herkes endişeli, sürekli kötüyü beklemek, geleceğe yönelik hiçbir umudun olmaması, insanlarda akut stres bozuklukları yarattı" dedi.

"PSİKOLOJİK RAHATSIZLIK YARATIYOR"

Korku ve güvensizlik hissinin çok sayıda psikolojik hasta yarattığını söyleyen Dr. Ebu El Sabah, içine kapanma, görme ve konuşma bozukluklarının yanı sıra anne babalarının da korktuğunu gören çocuklarda güven kaybının had safhada olduğunu, 15 yaş altındaki çocukların yüzde 30'unda idrar kaçırma problemi görüldüğünü belirtti.

Durumun başka hastalıklara da kaynak teşkil ettiğinin altını çizen El Sabah, "Durum, insanlarımızda kimlik bozukluğu yaratıyor. İnsanlar İsrail'i taklit etmeye başlıyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Yani düşmanını taklit etmek. Bu çocuklarımızın birbirleri ile oynadıkları oyunlarda, kavgalarında, silahlı militanların davranışlarında ve polisler dahil herkeste görülen bir durum. Kendi vatandaşlarına, arkadaşlarına İsrailli, düşman gibi davranmaya başlıyorlar" dedi.

Dr. El Sabah, kimlik bozukluğu ya da diğer psikolojik rahatsızlığı bulunan hastaların çoğunun, mevcut kültür içinde, başkalarından utandıklarından, hastanelere gitmeye çekindiklerini, daha çok özel muayenehanelere gittiklerini ifade etti.

Her bin kişiden birinin akıl sağlığını yitirdiğini söyleyen El Sabah, bugün şiddetin durması halinde durumun ne kadar sürede normale döneceği sorusuna karşılık, "Bunun için yeni bir nesil gerekli. En az 20 yıl... Bu bile yetmez" diye konuştu.

"GAZZE'NİN FARKI, GUANTANAMO'DAN BİRAZ BÜYÜK OLMASI"

Hastane doktorlarından Yakub El Astal ise Gazzelilerde "kayıp" felsefesinin yerleştiğini anlatarak, "Gazze Şeridi zaten bir hapishane. Guantanamo'dan farkı, biraz daha büyük olması" diye konuştu.

Dr. El Astal, Gazzeli 5 yaş üstü çocukların ölüm kültürü ile büyüdüğüne dikkati çekti.

El Astal, çocukların hayatı algılamaya başlamalarıyla birlikte şiddet, bomba, havan topu, füze ile tanıştıklarını belirterek, "14-15 yaşlarındaki çocuklar geceleri el yapımı bombalarla oynuyorlar. Musluk borularına barut koyup, patlatıyorlar. Bomba gibi ses çıkarması hoşlarına gidiyor" dedi.

"İSRAİL DÜŞMANINI KENDİ YARATIYOR"

El Astal, çocukların psikolojisiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Bu çocukları bir düşünün. Ekonomik zorluklarını... Şimdi bombalar altındalar. Ne evlerinde, ne arabalarında güven içindeler. Gidecek bir yerleri yok. İsrail düşmanını kendi yaratıyor. Bu nesil barış istemeyecek. Sadece ölümden anlayacak, ölmek isteyecek, zaten karşısındaki de onu öldürmek istediği için."

El Astal, Durkheim'ın bu tür insanlarla ilgili "Ben ölümü sevdiğim için ölmüyorum, başkaları barış içinde yaşasınlar, sevdiklerim barış içinde yaşasınlar diye ölüyorum" saptamasını hatırlatarak, "Bu bir hastalık değil. Normal hasta olsa ilacını verirsin, ameliyatını yaparsın iyileşir. Ama buna ne yapabilirsin ki... İyileşme olmaz" dedi.

Han Yunus'ta, Refah'ta, tüm Gazze Şeridi'nde gençlerin, bellerinde patlayıcı kuşaklar, sırtlarında yiyecekleri ile dolaştığını söyleyen Dr. El Astal, "Ölümü sevdiklerinden değil... Asıl ölüm onların arkasından koşuyor" diye konuştu.

"YATAKTAN FIRLAYARAK UYANIYOR"

Plajda ailesini yitiren Huda Galya olayını hatırlatan Dr. El Astal, 9 yaşındaki kendi çocuğundan örnek vererek, bu olaydan sonra çocuğunun davranışlarının bozulduğunu, geceleri yataktan fırlayarak uyandığını ve sürekli kendilerini yanında istediğini kaydetti.

El Astal, "Çocuklarımız gözleri önünde anne babalarını, kardeşlerini yitiriyor. Bu çocukta nasıl bir iz bırakır bir düşünün... Bunlardan ne bekleyebilirsiniz? Bu bizi barışın imkansızlığına götürüyor" dedi.

"ÇOCUKLAR İNSAN PARÇALARI TAŞIYOR"

Tüm bu olayların çocuk ve yetişkinlerin beslenmesini de etkilediğini belirten El Astal, şöyle devam etti:

"El Nasır Hastanesindeyken acil servise indim. Çocuklar, bir patlama sonrasında insan parçaları taşıyorlardı, kiminin elinde bir el, kiminin elinde bir insan başı... Ben bir ay et yiyemedim. Bu çocuklarda da aynı etkiyi yapıyor, et yiyememeleri sonucunu getiriyor."

El Astal, ailelerde boşanmaların arttığını, çocuklarda şiddetin körüklendiğini, işgale karşı kendini savunamayanların, en ufak olayda tartıştıklarını, tartıştıkları insanları öldürebildiklerini, gençlerin bir kısmında da madde bağımlılığı görüldüğünü ifade etti.

Gazze Şeridi'nde yapılanların zulüm olduğunu kaydeden El Astal, "Bizim bu işleri biraz olsun tedavi etmemiz için 10, 20, 50 doktor yetmez... Bizim bir psikolog ordusuna ihtiyacımız var. Artık bu zulme bir son verilsin" dedi.

  • GAZZE (A.A)


    Gazze'de 24 saatte 28 kişi öldü
    İsrail: 40 filistinli militan öldürüldü
    İsrail askeri için Arınç devrede
    İsraillilerin yüzde 82'si Hamas liderlerinin öldürülmesinden yana
    İsrail, bir otomobili hedef aldı: 1 ölü, 2 yaralı
    İtalya: İsrail, Gazze'de orantısız güç kullanıyor
    Gazze'de çocuk katliamı: 24 ölü
    Filistin: Saldırı rehine krizinin çözümünü zorlaştırıyor

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi