T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 7 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Borsa üçte birini dalgaya kaptırdı

İMKB'deki şirketlerin değeri iç ve dış piyasalardaki dalgalanmaların etkisiyle son iki ayda toplam 57.7 milyar dolar azalarak 128.3 milyar dolara kadar geriledi

Piyasalarda yaşanan dalgalanma Türkiye'deki şirketlerin değerinin üçte birini götürdü. Şirketler iki ayda 2001 krizini izleyen ilk iki aydakine yakın bir değer kaybıyla karşılaştı. İMKB'nin verilerine göre hisse senetleri İMKB'de işlem gören şirketlerin nisan sonunda 185.9 milyar dolar olan piyasa değeri mayıs ayında 138.9 milyar dolara haziran sonunda ise 128.3 milyar dolara kadar geriledi. Türkiye'nin en büyük sanayi şirketleri ve banklarının da aralarında bulunduğu söz konusu şirketlerin piyasa değerinde iki ayda toplam 57.7 milyar dolarlık bir azalma yaşandı. Azalmanın 47 milyar doları mayısta, 10.6 milyar doları ise haziranda yaşandı. Şirketlerin piyasa değerinde iki ayda yaşanan toplam yüzde 31 oranındaki azalmanın önemli bir kısmı hisse senedi fiyatlarında yaşanan azalmadan, bir kısmı ise döviz kurundaki artıştan kaynaklandı.

42 MİLYAR DOLARLIK KAYIP

Şirketlerin YTL cinsinden değeri ise bu dönemde mayıs ve haziran aylarında toplam 43.2 milyar YTL azaldı. Nisan sonunda 244.4 milyar YTL olan İMKB'deki şirketlerin piyasa değeri mayıs sonunda 216.5 milyar, haziran sonunda ise 201.2 milyar YTL'ye geriledi. Son iki ayda şirketlerin YTL cinsinden değerinde yaşanan azalma yüzde 17.7 olarak gerçekleşti.

İMKB'deki şirketler 2001 krizinde de hem hisse senedi fiyatlarındaki düşüş hem de dolar kurundaki artış yüzünden 2001 krizinde de önemli ölçüde değer kaybetmişti. Ocak 2001'de 76.1 milyar dolar olan İMKB'deki şirketlerin piyasa değeri aynı yıl şubatta 46.9 milyar dolara, martta ise 39.2 milyar dolara kadar gerileyerek yüzde 48.4 oranında bir değer kaybı kaydedilmişti. 2001 krizinde iki ayda YTL cinsinden değer kaybı ise yüzde 22 olmuştu.

ŞUBATTA REKOR KIRMIŞTI

İMKB'deki şirketlerin dolar cinsinden piyasa değeri en yüksek noktaya bu yıl şubat ayında çıkmıştı. Geçen yıl sonunda 162.8 milyar dolar olan şirketlerin toplam piyasa değeri ocakta 184.1 milyar dolara, şubatta ise 199.4 milyar dolara yükseldikten sonra, martta 177.2 milyar dolar olmuş, nisanda yeniden 185.9 milyar dolara çıkmıştı.

  • ANKARA (ANKA)

    Füze krizi de atlatıldı

    Kuzey Kore'nin sebep olduğu füze krizi, petroldeki yükseliş ve uluslararası borsalardaki ciddi kayıpların Türk piyasalarına etkisi kısa sürdü. Güne satışla başlayan Borsa, 35 bin puanın da altına indi. Buradan tepki alımı geldi. Uzmanlar, borsacılara yönelik yapılan operasyonun da endeks üzerinde baskı yarattığını belirtiyorlar. İkinci seansta toparlanmaya başlayan borsa gelen alımlarla artıya geçti. İMKB Ulusal-100 Endeksi 313 puanlık yükselişle günü 35 bin 699 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.9 oranında değer kazandı.

    Serbest piyasada, dolar güne 1,6200, Euro 2,0550 YTL'den başladı. Dövizde dün başlayan yükseliş kısa sürdü. Sabah saatlerinde dolar 1,60, Euro da tekrar 2 YTL'nin üzerine çıkmasına karşın öğleden sonra gerileme yaşandı. Serbest piyasada dolar 1,5700, Euro da 2,0000 YTL'den kapandı.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi