T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S İ N E M A 7 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Sinema
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Uzayda çığlığınızı hiç kimse duyamaz...

Geleceğin dünyası... İnsanlık uzak gezegenlerde koloniler kurmuş ve uzayın derinliklerindeki gök cisimlerinde bulunan değerli madenler ticarî olarak işletmeye açılmıştır.

Dev nakliye gemisi "Nostromo" da çok uzaklardaki bir gezegenden aldığı maden yüküyle dünyaya doğru geri dönüş yolculuğundadır. Ancak geminin ana bilgisayarı, o sıralarda yakınlarından geçilen bir gezegenden acil durum sinyalleri almaya başlar. Uzay trafiği kuralları gereğince, yardım çağrısına mutlaka cevap verilmesi gerekmektedir. Enerji tasarrufu amacıyla "derin uyku" durumuna sokulmuş olan 7 kişilik mürettebat ana bilgisayar tarafından tek tek uyandırılır ve durumu öğrenen kahramanlarımız derhal sinyallerin geldiği gezegene inerler.

Yüzeyde dev boyutlardaki bir yabancı uzay gemisi ve onu kullanan varlığın kalıntılarına rastlayan ekip üyeleri, gezegenin kendilerinden önceki bu konuğu ile meçhul bir düşman arasında ürkütücü bir mücadele yaşadığını anlarlar. Ancak, önlem almak için artık çok geçtir ve yerkabuğunun hemen altındaki mağaralarda yaşayan son derece tehlikeli bir organizma keşif ekibinin üyelerinden birinin vücuduna girerek gemiye sızar. Canlıların bedenlerde kuluçka yapan bu varlık, yeterince büyüdüğünde de onları parçalayarak dışarı çıkmaktadır. İşin en trajik yönü ise canavarı gemiye sokan bu karşılaşmanın aslında rastlantısal gerçekleşmemesi, gemi daha dünyadayken ana bilgisayara yetkililer tarafından bu konuda gerekli talimatın yüklenmiş oluşudur. Bu olağandışı organizmanın varlığı bilim adamları tarafından çoktandır bilinmektedir ve onun incelenmek üzere dünyaya getirilebilmesi için -gerektiğinde "bütün mürettebatın fedâ edilmesi" seçeneğini de içeren- gizli bir plan yapılmıştır. Böylelikle, dünyaya dönmek üzere yeniden havalanan gemide, sinema tarihinin en korkunç canavarı ile kahramanlarımız arasında soluk kesici bir ölüm-kalım mücadelesi başlar.

Bilim kurgu sinemasında bir dönüm noktası oluşturan ve gördüğü olağanüstü ilgi üzerine sonradan üç ayrı devam bölümü daha çekilen bu ünlü yapıtı hatırlayabildiniz mi? İlk filmin orijinal adının yanısıra, yönetmenini, -biri "Kaptan Dallas" karakterini canlandıran oyuncu olmak üzere- en az üç başrol oyuncusunu ve özgün müzik bestecisini de bilmenizi isteyeceğiz sizlerden...

Toplam altı addan oluşan doğru cevapları (adları ve açık adresleriyle birlikte) 12 Temmuz 2006 Çarşamba günü saat 23.00'e kadar sinebulmaca@yahoo.com elektronik posta adresine ileten okurlarımız arasından bilgisayarda rasgele tercihle seçilecek olan beş talihli, yönetmen William Friedkin'in 1973 yapımı kült korku-gerilim filmi "The Exorcist"ın (Şeytan) birer DVD'sini kazanacaklardır. Hepinize iyi şanslar...


GEÇEN HAFTANIN CEVAPLARI
30 Haziran 2006 Cuma günü sorduğumuz soruların doğru cevapları şöyle:

- Filmin Orijinal Adı: Bullitt (1968)
- Yönetmeni: Peter Yates
- Başrol Oyuncusu: Steve McQueen
- Müzik Bestecisi: Lalo Schifrin
- Kahramanın Kullandığı Otomobil: Ford Mustang (Fastback GT-390 / 1968)

Yarışmamıza bu hafta yurt çapında toplam 127 katılım gerçekleşti. Bunlardan 106 tanesi sorulan soruların cevaplarını eksiksiz olarak içermekteydi. Bu arada, her zaman olduğu gibi, yanlış cevap veren ya da doğru cevaplarına -bütün uyarılarımıza rağmen- adını, soyadını ve açık adresini yazmayan okurlarımızı ise üzülerek elemek zorunda kaldık.
6 Temmuz Perşembe Saat 13.00 itibarıyla bilgisayar programının rasgele seçtiği talihlilerimiz şöyle:

- EROL ÇÖM / KONYA
- SERPİL YILMAZ / SİVAS
- CEM KÜÇÜK / İSTANBUL
- HAKAN BAYIR / İZMİR
- AYLİN ARAZ/ TRABZON

Talihlilerimizin armağan DVD'leri ("The Deer Hunter" / Avcı / 1978 / Yönetmen: Michael Cimino) en kısa sürede adreslerine taahhütlü postayla gönderilecektir.

Bütün katılımcılarımıza ilgileri nedeniyle teşekkür ederken, yeni katılımlarınızı beklediğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Unutmayın ki bu köşenin amacı hem eğlenmek, hem seçkin filmler kazanmak, hem de "sinema tarihini araştırmak ve öğrenmek!"

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi