T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 10 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türkiye'den Filistin'e 1 milyon dolar

Türkiye ile Filistin yönetimi arasında 1 milyon dolar tutarındaki hibe anlaşması imzalandı.

Anlaşmayı Dışişleri Bakanlığında Türkiye adına Filistin Ekonomik ve Sosyal İşler Koordinatörü Vehbi Dinçerler, Filistin adına Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf imzaladı.

İmza töreninde bulunan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, hükümetin 200 yılında Filistin'e yeni açılım politikası çerçevesinde aldığı kararların, Filistin'in sosyal ve ekonomik meselelerine de hitap ettiğini hatırlattı. Bugün imzalanan anlaşmanın İsrail ile Filistin arasındaki gerginliğin tırmandığı bir döneme rastladığına işaret eden Gül, bunun çok kaygı verici bir tırmanış olduğuna işaret ederek, uluslararası camianın ve herkesin bugünkü durumun tekrar sükunete kavuşması için gayret sarf etmesi gerektiğini söyledi.

"Bu şekilde iki devletli çözüm yolu zora girmektedir. Yeni nesiller, düşmanlık ve intikam fikirleriyle beslenmektedir" diyen Gül, "barış sürecinin tekrar işlemeye başlaması, iki devletli çözüm yolunun herkes tarafından kabul edilmesi ve bunun yaşayabilir hale gelmesi için gerginliğin bir an önce sona ermesi gerektiğini" ifade etti.

Hibe yardımlarıyla diğer yardımları birbirinden ayırmak gerektiğini kaydeden Gül, hibe yardımlarının, ileride Filistin kendi toprakları üzerinde kendi devletini kurduğunda, kurumları geliştirmek ve eleman yetiştirmek üzere kullanılacak yardımlar olduğunu söyledi.

Zor durumdaki Filistin halkına yapılan insani yardımlar da bulunduğunu kaydeden Gül, Filistin'e son olarak 10 bin tonluk acil un yardımıyla ilgili tüm kararnamelerin çıktığını, sevkıyat sorunlarının da aşılmasına çalışıldığını söyledi.

EREZ SANAYİ BÖLGESİ YENİDEN CANLANDIRILACAK

Gül, Filistin, Türkiye ve İsrail'in ticaret odalarının birleşerek Ankara Forumunu oluşturduğunu, bu forumun Gazze Şeridindeki Erez Sanayi Bölgesinin yeniden canlandırılmasına yönelik adımlar attığını da hatırlattı.

Projenin işlemesiyle ilgili son zamanlarda bazı sorunların ortaya çıktığını belirten Gül, "Bu konudaki kararlığımız süreklidir ve inanıyoruz ki bugünkü tırmanışlar duracaktır ve Erez'deki sanayi projesi tekrar faaliyete geçirilecektir. Bundan vazgeçmediğimizi de buradan duyurmak isterim" dedi.

Gül, konuşmasını, "Güvenlik söz konusu olmadan ekonomik ve sosyal gelişme olmaz, ekonomik ve sosyal gelişme olmadan da güvenlik sağlanamaz" sözleriyle tamamladı.

"EN ÖNEMLİ YARDIM, TÜRKİYE'NİN SİYASİ TUTUMU"

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Maruf da imza töreninde yaptığı konuşmada, anlaşmanın imzalanmasının İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarıyla eşzamanlı olduğuna işaret ederek, saldırıları "katliam" olarak niteledi.

Türkiye'nin Filistin halkına bu yardımı en çok ihtiyaç duyulan zamanda yaptığını belirten Maruf, Türkiye'nin daha önce de Filistin'e pek çok kere gıda yardımı ve tıbbi yardımda bulunduğunu, ancak en önemlisinin "siyasi tutum" konusundaki yardım olduğunu kaydetti.

Maruf, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Gül'ün siyasi tutumlarının her zaman adil ve net olduğunu" ifade etti.

Maruf, hibelerin kullanılacağı projelere ilişkin önceki çalışmaların, bazı Filistinli bakanların İsrail tarafından tutuklanması yüzünden askıya alındığından yakınarak, projelerin 2006-2008 kalkınma planına alınacağını söyledi.

Filistinlilerin İsrail'in varlığını kabul ettiğini ifade eden Maruf, aynı şeyi İsraillilerden de beklediklerini belirtti.

Büyükelçi Maruf, imza törenine gelmeden önce konuştuklarını belirttiği Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Türk hükümetine teşekkürlerini de iletti.

TOPLAM 3 MİLYON DOLARLIK HİBE

Anlaşmaya Türkiye adına imza atan Dinçerler de, 2003 yılının Türkiye'nin Filistin ile ekonomik ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğuna işaret ederek, hükümetin bu konuda kayda ve takdire değer bir yaklaşım sergilediğini söyledi.

Bu çerçevede, Filistin'e üç defa birer milyon dolarlık yardımda bulunulmasının öngörüldüğünü hatırlatan Dinçerler, bugün imzalanan anlaşmanın bu yardımının ikinci dilimini oluşturduğunu, üçüncüsününse gelecek yıl imzalanmasını ümit ettiklerini kaydetti.

Filistin'e 10 bin tonluk un yardımı için Kızılay ve Toprak Mahsulleri Ofisine görev verildiğine ve sevkıyat problemlerini bir an evvel aşmaya çalıştıklarına de değinen Dinçerler, son olaylar nedeniyle sarsıntıya uğrayan Erez'deki sanayi bölgesinin canlandırılması projesinin sorunlarının da giderileceğine inandığını ifade etti.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi