T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 10 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çelik: OKS tarihe karışacak

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ilköğretim müfredatının 3 yıl içinde Türkiye'de bütün sınıflarda uygulanmaya başlanacağını belirterek, 3 yılın sonunda Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı (OKS) kaldıracaklarını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik
Çelik, OKS 3 yıl daha devam edeceği için bazı yenilikler yapacaklarını, bu çerçevede gelecek yıl, öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıftaki bireysel başarı ortalamalarının sınav sonucuna yansımasını sağlayacak şekilde düzenleme yapacaklarını bildirdi.

Sınav sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenleyen Çelik, özel okullar ve Polis Koleji ile diğer bazı okullara öğrenci yerleştirmenin de OKS ile yapıldığını, 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı tüm sınavların OKS'de birleştirildiği anımsattı.

"2 ÖĞRENCİ HİÇBİR SORUYA DOĞRU YANIT VEREMEDİ"

Çelik, sınava giren 798 bin 307 adaydan, tüm soruları hiçbir hata yapmadan doğru yanıtlayan 2, hiçbir soruya doğru yanıt veremeyen 2 öğrenci bulunduğunu bildirdi.

Sınavda teknik hatalar yapan, yanıtları cevap kağıdı yerine kitapçığa işaretleyen 15 öğrencinin "0" puan aldığını belirten Çelik, şunları söyledi:

"Yanlışları doğruları götürdüğü zaman puanı sıfırlanan öğrenci sayısı ise 46 bin 733'dür. Bu şu demektir: Bir öğrenci 100 sorudan 75'ini yanlış 25'ini doğru yapmışsa bu öğrencinin puanı sıfırlanmış demektir. Bu öğrenci sıfır doğru yapmıştır anlamına kesinlikle gelmiyor. Yanlışlar doğruları götürdükten sonra puanları sıfırlanan öğrenci sayısı 46 bin 733'dür. Bu arada 30 bine yakın öğrencinin puanı da çok düşük olduğu için değerlendirmeye değer bulunmamıştır."

"BAŞARISIZLIĞIN NEDENİ GÖÇ"

Çelik, genel başarı sıralamasında Ankara'nın her iki puan türünde de 3. İstanbul'un Matematik-Fen puan türünde 33. olduğuna işaret ederek, bunun sebebini şöyle açıkladı:

"Ankara'ya olan göçler genellikle İç Anadolu'dan olan göçlerdir. Bu göç süreci de yavaşlamıştır. Ankara'da daha bir yerine oturmuşluk söz konusudur. Ama her yıl İstanbul'a 110 bine yakın vatandaşımız göçmektedir. Böyle olunca kırsal kesimden İstanbul'a olan aşırı göçlerden dolayı kırsal kesimdeki başarısızlık İstanbul'a yansımaktadır. İstanbul'da çok başarılı okullar, öğrenciler var ama maalesef çok başarısız olanlar da var."

Çelik, OKS'de Türkiye'nin en başarılı 20 öğrencisinden 11'inin özel ilköğretim okullarından, 9'unun devlet okullarından mezun olduklarını söyledi.

Sınava katılan 415 bin 370 erkek öğrencinin TM puan ortalaması 250.053, MF puan ortalaması 245.725; 382 bin 926 kız öğrencinin TM puan ortalaması 254.824, MF puan ortalaması 249.053 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde TM puan ortalaması 252.403, MF puan ortalaması 247.364 oldu.

TERCİH İŞLEMLERİ

Adaylar sınav sonuçlarını Bakanlığın http://meb.gov.tr internet adresinden öğrenebilecekler. Adaylar, sınav sonuç belgelerini okul müdürlüklerinden onaylatarak alabilecekler.

Sınavda 160 baraj puanını aşan adaylar yarından itibaren 21 Temmuz'a kadar internet üzerinden tercih yapabilecekler. Adaylar 12 okul tercihinde bulunabilecekler. 21 Temmuz'da "1. Yerleştirme" için başvuru süresi sona erdikten sonra 28 Temmuz'da 1. Yerleştirme sonuçları açıklanacak. 29 Temmuz-4 Ağustos 2006 tarihleri arasında 1. kesin kayıtlar yaptırılacak. 6 Ağustos'ta boş kontenjanlar internette ilan edilecek. 7-12 Ağustos 2006 tarihlerinde 2. Yerleştirme için tercih alınacak. 20 Ağustos'ta ikinci yerleştirme sonuçları açıklanacak. 21-24 Ağustos 2006 tarihlerinde de 2. kesin kayıtlar yaptırılacak.

Çelik, "İkinci tercihlerden sonra üçüncü bir yerleştirme olmayacak. Kamuoyunun, velilerimizin ve öğrencilerimizin böyle bir beklenti içine girmemesi için bunu özellikle belirtmek istiyorum" dedi.

"OKS TARİHE KARIŞACAK"

İlköğretim müfredatını değiştirdiklerini anlatan Çelik, "Bizim nihai hedefimiz kademeli bir şekilde, şu andaki yeni müfredatımız 8 sınıfta da uygulandığı zaman Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nı kaldırmaktır" dedi.

Yeni ilköğretim müfredatının 2005-2006 eğitim-öğretim yılında ilköğretimin ilk 5 sınıfında tüm Türkiye'de uygulandığını kaydeden Çelik, 6. sınıf müfredatının pilot uygulanmaya başlandığını, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında 6. sınıf müfredatının tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacağı ve 7. sınıf müfredatının pilot uygulamaya alınacağını, bir sonraki yıl 7. sınıf müfredatının Türkiye'ye yaygınlaştırılacağı ve 8. sınıf müfredatının pilot uygulanmaya başlanacağını bildirdi. Çelik, "3 yılın sonunda yeni müfredatımız bütün Türkiye'de ve 8 sınıfta uygulanmış olacak. Ve bütün müfredatımız 8 sınıfta uygulanmaya başlandığı an Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nı kaldırmayı hedefliyoruz" dedi.

"ÖZEL OKULLARA KAYIN"

"Türkiye'de OKS'ye hazırlığa yönelik ciddi bir dershanecilik sektörü bulunduğunu" belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Biz bu müteşebbis eğitimci kardeşlerimizi buradan şimdiden uyarıyoruz, hatırlatmada bulunuyoruz: 3 yıl sonraki hesaplarını doğru yapmalarını öneriyoruz. Gerçekten eğitim sektöründe büyük bilgi birikimine sahip olan ciddi eğitimcilerimiz var. Bu bilgi birikimini özel okulculuğa kaydırmalarını öneriyoruz. Biz özel okulu teşvik eden bir iktidarız, bir hükümetiz. Bu dershanecilik sektörünün özel okula dönüşmesini temenni ediyoruz. Artık dershanelerin yarıştığı bir program değil, okulların başarıda yarıştığı bir program oluşması için bu gereklidir."

Yeni müfredatın bir ölçme-değerlendirme sistemini de beraberinde getirdiğini anlatan Çelik, "Dolayısıyla bu müfredat bütün Türkiye'de uygulandığı zaman ümit ediyoruz ki Ortaöğretim Kurumları Sınavı tarihe karışacaktır" dedi.

"BİREYSEL BAŞARIYI ESAS ALACAĞIZ"

Çelik, şöyle konuştu:

"Bu sınav 3 yıl daha devam edeceğine göre bu sınavın yeniden bir değerlendirmeye tabi tutulması da zaruridir. Bazı iyileştirmeler, geliştirmeler yapmak zorundayız. Bir örnek vermem gerekirse, önümüzdeki yıl öğrencilerin okuldaki bireysel başarısını sınav sonucuna yansıtacak bir düzenleme getireceğiz.

Şu anda ÖSS'de öğrencinin okuldaki bireysel başarısı sonucu etkiliyor, bir de ağırlıklı ortaöğretim başarı ortalaması diye bir şey var. Biz ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının çok adil olmadığını düşünüyoruz. Bunu Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na yansıtmayacağız. Çünkü bir öğrenci başarılı olsa bile okulundaki genel başarısızlığın kurbanı olabiliyor. Bunun adil olmadığını düşünüyoruz. Ama öğrenci hangi okulda olursa olsun öğrencinin kişisel başarısının, okuldaki notunun ve mezuniyet ortalamasının mutlaka bu sonucu etkilemesi gerektiğini düşünüyoruz. Burada da ikinci kademeyi esas alacağız. Yani öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıftaki bireysel başarı ortalamasını sonuca yansıtacak bir düzenleme yapacağız. İçerikle ilgili bir düzenleme yapacağız. Ama bunun detayları daha sonra eğitim-öğretim yılı başlamadan kamuoyuyla paylaşacağız."

Çelik, yapılacak değişikliğin kademeli olacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Velilerimizin, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin şunu bilmesi lazım: Onları hazırlıksız yakalayan, onları şoke edecek bir düzenleme asla yapmayacağız. Kademeli şekilde düzenleme yapmak bizim prensibimizdir. Bu konuda müsterih olsunlar. Yani 1998 yılında üniversiteye giriş sisteminde yapılan değişiklik gibi, kimseyle tartışmadan, konuşmadan; öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin hiç kimsenin haberi olmadan aniden bir değişiklik yapıldığı gibi kesinlikle Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda bir değişiklik yapılmayacaktır."

Çelik, gazetecilerin soruları üzerine, "ortaöğretimi bitirme sınavı" konusunda çalışmaların sürdüğünü, bu konuyla ilgili daha sonra kamuoyuna açıklama yapacaklarını söyledi. Çelik, OKS'deki değişikliklerle ilgili ayrıntıları da daha sonra açıklayacaklarını ifade etti.

  • ANKARA (A.A)


    OKS sonuçları açıklandı... İstanbul birinci...

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi