T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 10 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çeçen lider Basayev öldürüldü

Rusya iç istihbarat servisi FSB'nin Başkanı Nikolay Patruşev, Rusya tarafından en çok aranan Çeçen komutan Şamil Basayev'in İnguş Cumhuriyeti'ndeki bir operasyonda öldürüldüğünü söyledi.

Çeçen lider Basayev
Rusya iç istihbarat servisi FSB'nin Başkanı Nikolay Patruşev, Rusya tarafından en çok aranan teröristler listesinin başında bulunan Çeçen lider Şamil Basayev'in İnguş Cumhuriyeti'ndeki bir çatışmada öldürüldüğünü söyledi.

Patruşev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabulünde yaptığı açıklamada, "Basayev ve bir grup militan dün gece İnguş Cumhuriyeti'nde düzenlenen operasyonda imha edildi" dedi.

Nikolay Patruşev, operasyonun, FSB'nin özellikle Rusya'daki terörist saldırılar için silahların sağlandığı denizaşırı ülkelerdeki mevzilerini güçlendirmesinden dolayı başarılı olduğunu kaydetti.

Militanların 15-17 temmuzda St. Petersburg'da yapılacak G-8 zirvesi nedeniyle Rusya'ya baskı yapılmasını sağlayacak planların hazırlığı içinde olduğunu kaydeden Patruşev, "Size daha önce bu operasyonun hazırlığıyla ilgili raporumda belirttiğim gibi operasyon, İnguş Cumhuriyeti'nde pazar gecesini pazartesiye bağlayan saatlerde düzenlendi. İnguş Cumhuriyeti'nde terörist saldırıları düzenleyen ve organize eden Basayev ile bazı militanlar bu operasyon sonucunda imha edildi" dedi.

Putin de konuşmasında, Basayev'in öldürüldüğü operasyona katılan tüm güvenlik görevlilerine teşekkür ederek, "Bu, Beslan'da çocukların öldürülmesi, Budonnovsk'a (1995 yılında Stavropol bölgesindeki Budonnovsk kasabasına düzenlenen saldırıdan Basayev sorumlu tutulmuştu) saldırılması gibi tüm bu terörist eylemlere katılan canilerin cezalandırılmasına çok iyi bir örnek oldu" dedi.

Terörizm ile mücadelede rehavete düşülmemesi uyarısında bulunan Putin, "Terörizmin gerçekten büyük bir tehdit oluşturmaya devam ettiğini çok iyi biliyoruz. Operasyonel çabalarınızı zayıflatmayın. Bölgede yaptıklarımızın etkisini artırmalıyız" diye konuştu.

Rus güvenlik güçleri daha önce de Basayev'in öldürüldüğünü açıklamışlar, ancak bu haberler doğrulanamamıştı. Ancak Basayev'in öldürüldüğü ilk defa en üst düzey istihbarat şefi tarafından açıklanırken, Çeçen kaynaklardan henüz bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan, Çeçen grupların internet sitelerinden Kavkaz Center'daki bir haberde, Çeçen ayrılıkçıların, şu an için bir yorum veya açıklama yapmaktan kaçındıkları belirtildi.

Haberde, "işgalcilerin" İnguş Cumhuriyeti'ndeki özel bir operasyonda Basayev'in öldüğünü açıkladıkları, bu açıklamada "hiçbir detayın bulunmadığı" ifade edildi.

Moskova'nın desteklediği Çeçen yönetiminin Başbakanı Ramazan Kadirov da açıklamasında, Basayev'in öldürülmesinin, "tüm Çeçen ve Rus ulusu için büyük bir sevinç olduğunu, çünkü bu kişinin elinin kanlı olduğunu" belirtti.

BESLAN'IN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENMİŞTİ

Rusya'nın Kuzey Osetya Cumhuriyeti'ndeki Beslan kasabasındaki bir ilkokulu basan Çeçenler, okulda bulunanları rehin almış, yapılan operasyon sonucu, çoğu çocuk 300'den fazla kişi hayatını kaybederken, olayın sorumluluğunu Basayev üstlenmişti.

OPERASYONDA 4 KİŞİ ÖLDÜ

Bu sabah Çeçenistan'a komşu İnguş Cumhuriyetinde bir kamyonda meydana gelen patlamada, militan olduğu sanılan 4 kişinin öldüğü açıklanmış, ancak isim belirtilmemişti.

Rus Pervyi Kanal televizyonundaki haberde, olayın militanlara yönelik "özel bir operasyon" sırasında meydana geldiği ve Nazran bölgesindeki Ekayevo köyünde park halinde bulunan bomba yüklü kamyonun infilak ettiği, kamyonun yanında park eden 2 araçtaki 4 kişinin ise öldüğünü kaydetmişti.

Haberde, ölenlerden ikisinin kimliğini tespit edildiği, bunlardan birinin, Çeçenistan'da öldürülen Abdülhalim Sadullayev'in yerine geçen Doku Umarov'a yakın olduğunun belirlendiği bildirilmişti.

ŞAMİL BASAYEV KİMDİR?

1965'de Çeçenistan'ın Vedeno Bölgesi'nin Vedeno köyünde doğdu. 1987 yılında Moskova'da mühendislik eğitimine başladı. Öğrencilik yıllarında devrimci kişiliği ile ön plana çıkmıştı. Moskova'da odasının duvarında Che Guevera'nın posterinin asılı olduğunu verdiği bir demeçte dile getirdi.

1991 Ağustosu'nda Moskova'daki hükümet darbesi sırasında Yeltsin taraftarları arasında yer aldı. Adını ilk defa Çeçenistan'da yaşananları dünyaya duyurmak için bir Rus uçağını kaçırarak Ankara'ya indirdiğinde duyurdu.

1992 yılında Cahar Dudayev'in emri ile Abhazya'ya gönderilen Çeçen birliklerin komutanı iken, Abhazya'nın Gürcü işgalinden kurtulmasında birinci dereceden etkili olan Kafkas Halkları Konfederasyonu (KHK) birliklerinin komutanlığına getirildi.

Abhazya'nın ardından Çeçenistan'a dönerek Dudayev'e karşı muhalefete geçen Rus yanlısı silahlı birliklerin dağıtılmasında etkili oldu. 1994 yılı aralık ayında Ruslar'ın Çeçenistan'ı işgal etmesiyle Çeçen komutanların en önemlilerinden biri haline geldi. 1995 yılı başında Rus savaş uçakları Şamil'in Vedeno'daki evini bombalayarak ailesinden 11 kişiyi şehid ettiler.

Rus güçlerin sivillere karşı giriştikleri katliamların en üst seviyelere ulaştığı Haziran 1995'de, yaşananları dünya kamuoyuna duyurabilmek için 150 savaşçının Budennovsk kentine düzenlediği eylemi yönetti.

1996 yılı Nisan ayında Çeçen Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı'na getirildi. Ve Rus güçleri Çeçenistan'ı boşaltmaya mecbur eden Cahar-Kale(Grozni) operasyonunu komuta etti.

1998 de Cahar-Kale'de yapılan Çeçen-Dağıstan Halkları Kongresi'nde başkan seçildi. Kongrenin ikinci toplantısında alınan kararla 1 Ağustos 1999'da kurulan İslam Şûrâsı'nın başkanlığına getirildi.

1999'da Rusya'nın Çeçenistan'ı yeniden işgali üzerine Çeçenistan'a dönerek doğu cephesi komutanlığı görevini sürdürmeye başladı. İkinci savaş sırasında da başkent Grozni'yi savunan Basayev, kentten çekilirken yaralanmış, bir bacağının bir kısmı kopmuştu.

Basayev, 2004 yılında Kuzey Osetya'nın Beslan kasabasındaki bir ilkokula yapılan ve çoğu çocuk 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği kanlı eylemin de sorumluluğunu üstlenmişti.

Rusya, Beslan kasabasındaki katliamın ardından Basayev'in başına 10 milyon dolar ödül koymuştu.

  • MOSKOVA (A.A) / YENİ ŞAFAK İNTERNET

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi