T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 10 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kaçakçıların son oyunu: VIP hatlar bile klonlandı

Telefon kaçakçıları telekomünikasyon sektörünün zirvesindeki iki isim olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'in kullandığı telefonları da klonlandı

Hamdi
Ateş
Kaçak telefonlarda olmayacak şey de sonunda oldu. Telekomünikasyon sektörünün zirvesindeki Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'in telefonu da klonlanmış çıktı.

Kaçak telefonlarla mücadele kapsamında Telekomünikasyon Kurumu'nun çalışmaları aralıksız devam ederken, klonlanmış olduğu tespit edilen 5 bin IMEI (seri) numarasına sahip telefonlara uyarı mesajı gönderildi. Uyarı mesajları telefonun sahibinin kim olduğuna bakılmadan, hiçbir ayrım yapılmadan herkese gönderildi. Sözkonusu klonlu telefonların tamamının Cahit Paksoy döneminde Avea'ın bakanlık makamına tahsis ettiği promosyon telefonlar olması kafaları karıştırdı. Bu durum Avea'nın promosyon telefonlarının klonlanmış "kaçak telefon" şüphesine neden oldu. Daha önce de Avea'nın milletvekillerine hediye ettiği telefonların bazıları kaçak çıkmıştı.

ŞOK EDEN MESAJ

Klonlanmış telefon uyarısı alanlar arasında Türkiye'nin telekomünikasyon sektöründe sorumlu olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da yer aldı. Kullanılması için Ulaştırma Bakanı'na tahsis edilen telefona gelen "Telefonunuz klonlanmıştır. Telefonunuzun kapatılmaması için belgelerinizle Telekomünikasyon Kurumu'na başvurun" mesajı herkesi şok etti. Bakan Yıldırım'ın telefonunun belgeleri çıkarılıp birer örneği Telekomünikasyon Kurumu'na gönderildi. Bakan Yıldırım iki ayrı cep telefonu kullanıyor. İki ayrı operatörden hizmet alan Yıldırım'ın telefonlarından bir tanesi şahsına ait. Diğer telefon ise bakanlık makamına tahsis edilmiş olan telefon. Yıldırım'ın iki telefonu da yakın korumasında bulunuyor. Korumasından ayrılırken Yıldırım, şahsına ait olan telefonu yanına alırken, diğer telefon yakın korumasında kalıyor. Klonlanmış uyarısı gelen telefon ise Ulaştırma Bakanı'na tahsis edilmiş, korumasında bulunan telefon.

BU KADAR DA OLMAZ!

Basına sızmaması için çok gizli tutulan olayın benzeri üst düzey bürokratların başına da geldi. Bunlar arasında klonlu telefonları tespit edip, kullanıma kapatan Telekomünikasyon Kurumu'nun en tepesindeki isim olan Başkan Tayfun Acarer de yeralıyor. Acarer'in kullandığı telefon da yine başkanlık makamına tahsis edilmiş olan telefon. Bununla birlikte klonlanan telefonlar bununla da sınırlı değil. Cepleri klonlu çıkanlar arasında Ulaştırma Bakanlığı'nın Müsteşarı İbrahim Şahin, Müsteşar Yardımcıları Barış Tozar ve Habib Soluk, Özel Kalem Müdürü Selim Dursun'un yanısıra kaçak cep telefonlara karşı çıkan yasayı hazırlayan AK Parti Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu da yeralıyor.

IMEI numaraları listeden alınıyor

Kaçakçıların, ne de olsa bu telefonlar kapatılmaz düşüncesiyle Bakan Yıldırım dahil üst düzey yöneticilerin telefonlarındaki IMEI numaralarına ulaşıp, kaçak telefonlara klonlamış olmalarından şüpheleniliyor. Üretilen her cep telefonunun 15 numaradan oluşan IMEI (seri) numarası bulunuyor. Bu numaralar ithalatçılar tarafından Telekomünikasyon Kurumu'na bildiriliyor ve beyaz listeye alınıyor. Kaçakçılar ise listede bulunmayan telefonların anında kapatılması üzerine beyaz listede yer alan numaraları kaçak yoldan getirilen binlerce telefona kopyalıyorlar. Böylece kaçak telefonlar anında kapatılmadığı gibi hangi telefonun orjinal seri numarasına sahip olduğunu bulmak da güçleşiyor.

İyi bir iş yaptığımı anladım

AK Parti Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu, klonlanmış uyarısı aldığı telefonu Türkiye'nin en önde gelen cep telefonu mağzalarından birinden aldığını, belgeleriyle birlikte Telekomünikasyon Kurumu'nu başvurduğunu bildirdi. Terzibaşıoğlu, "Kaçak telefonla yaptığım mücadeleden hiç pişman değilim. Ne kadar önemli bir iş yaptığımın farkındayım. Bakın, 40 milyon telefonun 20 milyonu kaçak çıktı. Türkiye çok büyük ekonomik kayba uğruyordu, kaçak telefonun paraları terör örgütüne gidiyordu. Terör örgütleri bu telefonları uzaktan patlattıkları bombalarda kumanda olarak kullanıyorlardı" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi