T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 10 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Osman AKKUŞAK

"Derkenar" şairleri!..

İsmail Kılıçaslan (Derkenar, sayı: 16, sayfa: 6, sabah şiiri): şiir; 13-14-15-16 hecelik mısralar ve değişik sayıda mısra bölüklerinden ibaret.. mısralar akıyor, kendi kendine devriliyor, yürüyor.. duygular ve fikirler zihninizi tırmalamıyor.. Kılıçaslan, şiire yakışan iyi bir atmosfere girmiş.. ama akılda kalan, okuyunca hoplatan, çarpan veya coşturan yahut titreten sözler bulmasını istiyoruz.

Mustafa Uçurum (Derkenar, Sayı: 16, sayfa: 9, "açmayacakmış gibi yaz" başlıklı şiiri): (yağmurlu ikindiler, bir sürü çocuk sesi- garip bir baş dönmesi oluyor sesin bende- alevlenir kim baksa titreyen ellerime) dedikten sonra: (öyle yalnız ki kalbim korkum yok tenhalıktan) diyemezsiniz artık.. orta uzunlukta mısralar.. fazlasız eksiksiz.. cümlelerin düzgünlüğü ve anlamın net bir kılıfa bürünmesi; şiir üslubunu yakaladığınızı gösteriyor..

Mehmet Aycı (Kederli Ayna şiiri) Mehmet Aycı, "yetmiyor sözlerime bir ırmağı çağırmak" demiş.. çetrefil, çapraşık yahut çarpraz bir söyleyiş.. anlaşılıyor.. hissediliyor.. kimbilir, belki de; "sözlerim bir ırmağı çağırmaya yetmiyor" demek ister.. bu sözler şiir ikliminde arayışlar, gezintiler.. o iklimin borasını, fırtınasını yahut lâtif rüzgarını, yakan ısıtan güneşini ebediyyen temsil edecek kelime dizilerini bulun bize!...

Küçük İskender (yine Derkenar'da); isminiz şöhret olmaya pek uygun.. gerisi size kalıyor...

"vücutlarıyle gölgelerlerdi;" mısra aynen böyle.. olur mu dostum, sondaki kelimeyi nasıl telâffuz edeceğiz.. yalnız mısra değil kelimenin de mâna ve ses olarak akması gerekmiyor mu? "yalnızlıklar" kelimesinde de aynı şey var.. "fakat tek hücreli yalnızlık" derken hem tek tek mezarlara, hem de hücrelere bölünmüş insan bedenlerine ait müthiş imajı yakalamışsınız.. "taşlara sıkışan yüzyıllar" deyişi çok güçlü..

İbrahim Tenekeci (yine Derkenar'da); "bereket" isimli şiirini okuyunca, Necip Fazıl'ın istasyon, üç atlı gibi şiirlerini hatırladım.. şiire küçük bir dikdörtgenler prizması giydirmişsin.. süslü zarif bir teneke kutu.. yalnız, "hayat değmez ona" ibaresini hangi sebebe, hangi imaja yerleştireceğimi bilemedim.. bir şey daha: ikili-üçlü mısra bölüklerinin sonundaki kelimeler kafiye olsun diye konmadı sanırım.. tek bir harf tekrarının zararı değil faydası var tabîi.

Edebiyatçı dostlarımın, Derkenar'ın (0212-2436199) diğer şiir ve yazılarına sonra devam edeceğimi bilmelerini isterim.

SAĞLIK YOLU dergisi

Sağlık Yolu'nun (0212-5319508) 10. sayısında beyin sağlığımızı koruyan tedbirler, akıllı ve bilimsel beslenme, belağrısı, çocuk yetiştirme, ergenlik, aşkın mahiyeti, uyuşturucu, fuhuş, üzüntü, göz sağlığı, sigara bağımlılığı, cinsel bozukluklar, internet tehlikeleri, klonlama, diyet, vitaminler, kanser yanında daha birçok hastalığın tedavi çaresini açıklayan yazılar vardır: ayrıca, birçok yazar ve edebiyatçının, birçok değerli doktor ve akademisyenin yazısı yer almış bulunmaktadır.. sadece isimlerini ve sıfatlarını yazsam, bu yazının hacmini aşar.. Sağlık Yolu tam 66 sayfadır.. Doç. Dr. Sefa Saygılı ve arkadaşlarını kutlamak gerekir.. Himmetleri varolsun!..

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi