T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 14 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İsrail, havadan ve karadan geniş kapsamlı harekat başlattı

İsrail, Hizbullah örgütünün iki askerini kaçırması üzerine kuzey komşusu Lübnan'ın sınırları içinde havadan ve karadan geniş kapsamlı harekat başlattı.

İsrail, kara birliklerinin Lübnan sınırını geçmeleri ve Beyrut ve civarına düzenlediği hava akınlarının neden olduğu uluslararası tepkilere rağmen, sivil kayıpları hiçe sayarak saldırılarına devam ediyor.

Lübnan'a ait bazı askeri havaalanlarını vuran İsrail, Beyrut'taki uluslararası havalimanını da 4 kez bombaladı.

İsrail'in, Beyrut ve civarıyla Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırılarında 60'dan fazla sivil hayatını kaybetti. Lübnan'ı kuşatan İsrail, Beyrut-Şam yolunu vurarak ulaşımı engelledi ve donanmasına ait gemiler, limanları da abluka altına aldı.

Bu arada uçaklar, Hizbullahın kalesi konumundaki Beyrut'un güney banliyölerini dövmeye devam etti.

Saldırılar, Hizbullahın, İsrail'in kuzeyine Katyuşa füzeleri göndermeye devam etmesinin ardından, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in talimatı üzerine arttı. Hizbullahın, sınırın İsrail tarafına gönderdiği füzeler, iki kişinin ölümüne, 100'den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu.

Bu arada, Hizbullahın, saldırıların devam etmesi halinde hedef gösterdiği, İsrail'in en büyük üçüncü kenti Hayfa'ya da dün iki füze düştü. Hizbullah, saldırının sorumluluğunu kabul etmedi.

HİZBULLAH, ASKERLERİ NİYE KAÇIRDI?

İsrailli askerleri kaçırmayı uzun zamandır planladığını açıklayan Hizbullah örgütü, rehin alınan iki askerin serbest bırakılması karşılığında, İsrail'deki cezaevlerinde tutulan yandaşlarının salınmasını talep ediyor.

Örgüt ayrıca, Filistinli militanlar tarafından kaçırılan İsrailli askerin, yine İsrail cezaevlerindeki tutuklularla değiş tokuş edilmesini istiyor.

İsrail'in, Lübnan'ın güneyini işgal etmesiyle oluşturulan, ancak varolma nedeninin önemini, İsrail'in 2000 yılında işgal ettiği bölgelerden çekilmesiyle büyük ölçüde yitiren Hizbullah, siyasi duruşuna destek arıyor.

İSRAİL'İN AMACI NE?

Hizbullahın, esir ve tutuklu değişimi teklifini kabul etmeyen İsrail yönetimi, aksi taktirde rehin alma olaylarını artacağı endişesini taşıyor.

İsrail askerlerinin kaçırılmasını, Hizbullaha Lübnan içindeki baskıların artırılması için bir fırsat olarak da kullanmayı amaçlıyor.

Hizbullahı zayıflatmayı hedefleyen İsrail, örgütün, Lübnan'ın güney sınırında tekrar konuşlanmasının ve İsrail'in kuzeyine düzenlenen saldırıların önünü kesmeye çalışıyor.

NE KADAR SÜRECEK?

İsrailli ordu komutanları, saldırıların süresinin günlerle sınırlı kalmayacağını söylüyorlar.

İsrail, stratejisini, saldırılar haftalar veya aylar sürecek şekilde oluşturuyor. Nitekim Hizbullahın kökünü kazımaya niyetli görünen İsrailli yetkililer, bölgeden daha uzun süre çekilmeyeceklerinin sinyalini veriyorlar.

İSRAİL, AMACINA ULAŞABİLECEK Mİ?

Taraflar arasında bir anlaşma yapılmadığı sürece, rehin alınan askerlerini kolayca kurtaramayacak gibi görünen İsrail, Lübnan'ı bombalayarak, örgüte duyulan sempatinin artmasına neden oluyor.

Ancak Hizbullahın yaklaşımı ve ilk kıvılcımı yakmış olması nedeniyle Lübnan, örgüt hakkında, eleştirenler ve destekleyenler olarak ikiye bölünmüş bir görüntü sergiliyor.

İsrail, bölünmenin net bir şekil almasının, Hizbullah üzerindeki baskıyı artıracağını ümit ediyor.

İSRAİL'İN SONRAKİ ADIMLARI

İsrail'in, bir sonraki adım olarak Hizbullah içinde kilit öneme sahip isimleri öldürebileceği ihtimaller arasında gösteriliyor.

Füze saldırılarının önüne geçilmesinde tek seçenek olarak kalması halinde, İsrail'in bölgeyi karadan işgal edebileceği yorumları yapılıyor.

Ancak İsrail, 2000 yılında biten 22 yıllık işgalden sonra tekrar Güney Lübnan'a dönmeye isteksiz gibi görünüyor.

Bir başka adım olarak, Hizbullahın müttefiki olarak gösterilen Suriye'nin de hedef alınabileceği ileri sürülüyor.

İsrail, Gazze'deki askerinin kaçırılmasından, kısmen de olsa Hamas'ın siyasi büro şefi Halid Meşal'e evsahipliği yapan Suriye'yi sorumlu tutuyor.

DÜNYA NE DİYOR?

AB ile Rusya, İsrail'e, saldırıları durdurma çağrısında ve İsrail'in Lübnan'ı abluka altına alarak sınırlarını aştığı uyarısında bulundu. İsrail'in Lübnan harekatı, Arap ve Müslüman ülkeler tarafından kınandı. ABD ise İsrail'in kendisini teröristlere karşı savunma hakkı bulunduğunu belirterek, yapılanları hak çerçevesine oturttu.

BM Güvenlik Konseyi, olaylar üzerine olağanüstü toplanmaya karar verdi. Ancak ABD'nin dün akşam olduğu gibi, İsrail'i kınayan ve saldırıları durdurma çağrısında bulunan olası karar tasarısını veto etme yetkisi bulunuyor.

Washington yönetimi, Arap Birliği üyesi Katar'ın sunduğu, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını durdurmasını talep eden karar tasarısını, BM Güvenlik Konseyinin dün akşam yapılan oturumunda veto etmişti.

FİLİSTİN LİDERİ ABBAS'TAN AMERİKAN VETOSUNA TEPKİ

Öte yandan Filistin lideri Mahmud Abbas, ABD'nin, BM Güvenlik Konseyinde görüşülen ve İsrail'in Gazze saldırılarının kınanmasını öngören karar tasarısına karşı vetosunu protesto etti.

Abbas, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu veto, İsrail şiddetinin artmasını teşvik ediyor" ifadesini kullandı.

Abbas ayrıca, ABD'nin geçmişte "barış sürecini ilerletmek amacıyla" baskı yapmadığından üzüntü duyduğunu bildirdi.

Katar tarafından sunulan karar tasarısı, BM Güvenlik Konseyi üyelerinden 10'undan lehte oy alırken, 4 ülke çekimser oy kullanmış, ABD ise tasarıyı veto etmişti.

AB DÖNEM BAŞKANI ÜZGÜN

AB dönem başkanlığını yürüten Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Gazze Şeridi'ndeki İsrail askeri operasyonunun sona erdirilmesini öngören karar tasarısına AB üyelerinden tek ses gelmemesinden üzüntü duyduğunu söyledi.

Tuomioja, "Bu tamamen üzüntü verici. AB'nin birlik içinde olmasını isterdik, çünkü inanılırlığımız ve nüfuzumuz ortak pozisyon bulma kapasitemize bağlı" dedi.

AB üyesi Fransa ile Yunanistan'ın yanı sıra Arjantin, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Gana, Japonya, Katar, Tanzanya, Rusya ve Çin'in lehte oy kullandığı, AB üyesi İngiltere, Slovakya ve Danimarka ile Peru'nunsa çekimser kaldığı belirtiliyor.

MUTTEKİ: GELİŞMELER ENDİŞE VERİCİ VE TEHLİKELİ"

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, "Filistin ve Lübnan'daki gelişmelerin endişe verici ve tehlikeli olduğunu" söyledi.

Mutteki, çalışma ziyareti için geldiği Atina'da Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Yannis Valinakis ile ayrı ayrı bir araya geldi.

İranlı Bakan, Valinakis ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırılarının tüm İslam dünyasında büyük endişe yarattığını" belirtti.

İsrail'in "yerleşim yerlerini hedef almayacağı ve bazıları 10 yıldan fazla süredir hapiste bulunan Filistinli ve Lübnanlı mahkumların mübadele edilmesi yönünde işbirliği yapacağına dair uluslararası taahhütlerine uymadığını" söyleyen Mutteki, "BM ve uluslararası toplumun müdahale ederek, bu katliamı durdurması gerektiğini" kaydetti.

İran'ın Hizbullah'a desteği ve kaçırılan İsrail askerlerinin İran'a götürüldüğüne dair haberlere ilişkin soruları da yanıtlayan Mutteki, "İsrail kendi yaptıklarını örtmek için başkalarını suçlama yöntemini kullanıyor. Önce, 25 yıl önce ortadan kaybolan İranlı diplomatların hesabını versinler" dedi.

Mutteki, en mantıklı çözümün Filistin ve Lübnanlıların seslerine kulak verilmesi olduğunu da söyledi.

Valinakis ise Atina'nın tezinin şiddetin sorunları çözmediği, aksine büyüttüğü yolunda olduğunu bildirdi.

Şiddetin yarattığı kısır döngünün sona ermesi gerektiğini belirten Valinakis, bölgeye sağduyunun hakim olmasını umduğunu da kaydetti.

İSRAİL UÇAKLARI ULUSLARARASI HAVAALANINI İLK KEZ VURDU

İsrail uçaklarının, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki uluslararası havaalanının binasını ilk kez vurduğu bildirildi.

Diğer bombardımanların pistleri hedef aldığını hatırlatan AFP muhabiri, bu kez bir İsrail uçağının 2 füze fırlatarak havaalanı binasının güney kanadını yıktığını, ayrıca pistlerden birinde bulunan küçük bir binanın da vurulduğunu aktardı.

Muhabir, Beyrut'un Hizbullah'ın kalesinin bulunduğu güney banliyösü yakınlarındaki havaalanından kalın dumanlar yükseldiğini de belirtti.

Bu saldırıyla dördüncü kez vurulan Beyrut'taki havaalanı, cinayete kurban giden eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin adını taşıyor.

1990'lı yılların ortalarında inşa edilen bu ultra-modern havaalanı 600 milyon dolara mal olmuştu. Yılda 6 milyon yolcu kapasiteli havaalanı, 2005'te 3,2 milyon yolcuya hizmet vermişti.

GAZZE'DEN İSRAİL'E 3 FÜZE

Gazze Şeridi'nden İsrail'e 3 füze atıldığı, füzelerin can kaybına yol açmadığı bildirildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, füzelerin Sderot kentine düştüğü ve sadece hafif çapta maddi hasara yol açtığı belirtildi.

İslami Cihad örgütü yazılı açıklamasında, Sderot'a bir füze atıldığını belirtirken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları örgütü de Aşkelon kentine bir füze attığını açıkladı.

  • ANKARA/BEYRUT/GAZZE/RAMALLAH/HELSİNKİ/ATİNA (A.A)


    Tüm yurtta Rusya ve İsrail'e protesto
    Hamas, mahkum değiş tokuşunda ısrarlı
    BM, sivillerin hedef alınmamasını istedi
    İsrail'den Fransa'ya 'devreye gir' çağrısı
    Vatikan, İsrail'in Lübnan'a saldırısını kınadı
    ABD'den Filistinlilere 15.85 milyon dolarlık yardım
    Bush'dan, Lübnan'a devreye girme sözü
    Solana yarın Ortadoğu'ya gidiyor
    Hizbullah'a göre İsrail yıkılmadan bölge düzelmez
    İsrail Lübnan'ı vurmaya devam ediyor
    Kanada Başbakanı Harper: İsrail'in kendini savunma hakkı var
    Endonezya İsrail'i kınadı, BM'yi göreve çağırdı
    Ahmedinejad: İsrail, Suriye'ye saldırırsa cevabımız sert olur
    Gazze-Mısır sınırında 9 kişi öldü
    İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin orta bölgesinden çekildi
    Beyrut'ta İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 61'e yükseldi

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi