T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 27 TEMMUZ 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Roma'daki başarısızlıktan ABD sorumlu

İtalya'nın başkenti Roma'da dün düzenlenen Lübnan konulu uluslararası konferansın sonucu bugünkü dünya basının manşetine taşındı.

Lübnan gazeteleri, İsrail ile Hizbullah arasında derhal ateşkes sağlanamamasından ABD'yi sorumlu tutarken, sol eğilimli Es Sefir gazetesi, "(ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza) Rice, ateş etmeyi sürdürüyor ve Roma konferansını öldürdü" manşetini attı.

En Nahar gazetesi, "Amerika-Avrupa çatışması Roma konferansını başarısızlığa uğrattı" başlığını kullanırken, Hizbullah'ın dünkü saldırılarının İsrail'de ciddi bir siyasi ve askeri şok yarattığını yazdı.

El Diyar gazetesi, Avrupa ile ABD arasındaki görüş ayrılıklarına vurgu yaparak, konferansın başarısız olmasını bu görüş ayrılıklarına bağladı.

ABD'yi konferansın ateşkes çağrısı yapmasını engellemekle suçlayan El Enver gazetesi ise "Roma konferansında sürpriz yok" ifadesini kullandı.

İngilizce yayımlanan Daily Star gazetesi "Cinayete yeşil ışık", Fransızca yayımlanan L'Orient-Le jour gazetesi "Yavaş yavaş aciliyet" başlıklarını tercih etti.

FRANSIZ BASINI: İSRAİL'E YEŞİL IŞIK YAKILDI

Fransız basını, Roma'daki konferansın başarısızlığının nedenini irdelerken, ABD sayesinde İsrail'in saldırılarını sürdürmesine yeşil ışık yakıldığı yorumunda bulundu.

"Savaşa yeşil ışık" başlığını atan sol eğilimli Liberation gazetesi, "İsrail Genelkurmay Başkanlığı, Amerikalıların taktik desteğine güvenebileceğini zaten biliyordu" ifadesini kullandı.

Sağcı gazete Le Figaro, Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy'nin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile "çetin mücadele" ettiğini, ancak Fransız çabalarına rağmen Roma konferansının, Hizbullah'a karşı operasyonunu sürdürmesi için İsrail'in elini kolunu serbest bıraktığını yazdı.

Katolik gazete La Croix, "Çatışmaların durdurulması bir aciliyet arz ederken, dünya bir yavaşlık yarışına girdi" yorumunda bulundu.

RUS BASINI İSTİKRARSIZLIĞI ÖNE ÇIKARDI

Rus basını da, konferansın başarısızlığını ve uluslararası toplumun İsrail-Lübnan çatışmasına son vermekte "iktidarsızlığını" ön plana çıkardı.

Liberal Gazeta, "Roma konferansı başarısızlığa uğradı" başlığını attı ve 15 ülkenin temsilcilerinin krize bir çıkış aradığını ve bulamadığını yazdı.

Benzer tonda yazan Vremia Novostei gazetesi, hiçbir ortak stratejinin hazırlanamadığını ve nihai deklarasyondaki ateşkes çağrılarının somut bir tarih vermediğini ifade etti.

Haberde, "Çatışma bölgesindeki durum kötüleşiyor, bu da uluslararası toplumun iktidarsızlığını gösteriyor" ifadesi kullanıldı.

Liberal Kommersant gazetesinde de, konferans katılımcılarının iki kampa ayrıldığı belirtilerek, "ABD ve bazı Avrupa ülkeleri sayesinde İsrail'e askeri operasyonunu sürdürme olanağı sunulmasına karar verilmiştir. Ama Rusya tarafından desteklenen Fransa ile Arap ülkeleri, İsrail'in istediği gibi NATO kuvvetlerinin Lübnan'a girmesini engellemeyi başarmıştır" yorumu yapıldı.

Roma'da dün yapılan konferansta derhal ateşkes çağrısı yapılmasında anlaşmaya varılamamış, sadece çatışmaların sona erdirilmesi için "aciliyetle çalışılmasına" karar verilmişti.

  • BEYRUT/PARİS/MOSKOVA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi