T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 27 TEMMUZ 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Akif EMRE

Lübnan'dan yükselen dalga

Lübnan sınırındaki karmaşayı, ölüm korkusuyla bir an Suriye'ye geçmek isteyen insanların telaşesini gördükten sonra Şam'ın kalbi sayılan tarihi Osmanlı çarşısındaki insan seline dalmak kadar bu coğrafyanın çelişkisini somutlaştıracak başka bir deneyim olamazdı. Emeviye Camii'ne açılan o tarihi çarşının etkileyici atmosferi bir yana yarım saatlik mesafede yaşananlardan habersiz gibi akıp giden bu insan selinin umursamaz tavrı pekçok kimseyi aldatabilir. Binlerce insanın doldurduğu İslam sanatının en muhteşem eserlerinden Emeviye Camii ve etrafını çevreleyen Osmanlı çarşısındaki kalabalık aslında nice medeniyetlere beşiklik etmiş bu coğrafyanın 'tarihi sukuneti'ni resmeder. Nice savaşlardan, kargaşalardan geçmiş bir coğrafyanın kendinden emin, tarihi ve kültürüyle barışık, kimlik krizi gibi modern bunalımlardan mümkün olduğunca uzak bir halkın hayata akışını görüyorsunuz çarşının canlılığında. Bu tablo gerçek ŞAM'ı; yani, muhteşem bir medeniyete yuva olmuş bir şehrin kendine özgü ritmini yansıtır: tarihin yorgunluğu hissedilse de kendinden emin vakur ve dinamik.

Dışarda daha karmaşık bir ŞAM'la karşılaşıyorsunuz. Küresel sömürgeciliğin alt üst ettiği dengeleri, hemen sınır ötesinde yaklaşmakta olan savaşın tedirginliği. Lübnan sınırından gelmekte olan insan akınıyla yaşamakta olduğu, taraf olduğu bir savaşın ayak seslerini duyuyor Şamlılar.

Lüks otellerin lobilerinde bile izlenen tek televizyon kanalı Hizbullah'ın yayınları. Geç saate kadar insanlar, direniş marşlarının çalındığı Hizbullah yayınlarına kulak kesiliyor. Sokaklarda arabalar Hizbullah bayrağı ve liderinin posterlerini taşıyor. Hizbullah şimdiden Lübnan sınırlarını çoktan aşmış durumda. Bunu anlamak çok da zor değil; IKO'nun sustuğu, Arap Birliği'nin ortada görünmediği, hatta bölgedeki Arap rejimlerinin ilk defa, açıktan ve resmi olarak İsrail yanında saf tuttuğu bir ortamda bir Şii direniş örgütü umut haline geldi. Kendi çapında direnen, hem de çok iyi bir direniş sergileyen bir örgüt pekçok Arap yönetiminin cesaret edemediği bir tavır sergiliyor.

Doğu Konferansı'nın daveti üzerine katıldığım İsrail saldırısına sembolik düzeyde de olsa karşı çıkan girişim çerçevesinde görüştüğümüz resmi ve sivil Suriyeliler her an herşeyi beklediklerini açıkça ifade ediyorlar. Ancak, Arap yönetimlerinin İsrail'e karşı takındığı tavır, Hizbullah'ın şu ana kadar ortaya koyduklarının yanında güven verici değil.

Evet, Hizbullah İsrail'e, Lübnan'ı 1982'deki gibi kolayca işgal edip, Beyrut kapılarına dayanamayacağını gösterdi. Bu direniş tarzı, bölgeye yeni bir dinamizmin, farklı bir mücadele tarzının işaretleri olabilir mi? Filistin'de intıfada nasıl herşeyi değiştirdi ise Hizbullah direnişi benzer bir etkiyi, kalıcı bir mücadele yöntemini oluşturup oluşturmayacağı sorusu gündemde.

Ne var ki, küresel sömürgeciliğin askeri olduğu kadar siyasi, hatta fikri kuşatmasına karşı koyabilecek donanım, hazırlık olmadan, bölgedeki kuşatmanın kırılamayacağı da bir gerçek. İsrail geri çekilse bile kurulan uluslararası tezgah, daha da önemlisi BOP çerçevesinde gönüllü kuşatmayı, zihniyet dönüşümünü çok daha tehlikeli buluyorum.

Kısa vadede, Güney Lübnan'dan yayılan 'yeni direniş ruhu' bölgeyi sanıldığından fazla etkileyecek görünüyor. Hepsinden önemlisi bundan sadece Arap yöneticileri değil bizzat İsrail de etkilenmiş görünüyor. En azından şu ana kadar 1982 işgalinden beri çok şeyin değiştiği açık. İsrail savaşı kazansa bile kendi yenilmezlik efsanesinin yok olduğunun farkında.

Bu yeni dalga İsrail kadar bölgeyi de etkileyebilir.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi