T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 27 TEMMUZ 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Osman AKKUŞAK

Ünlü başyazarlar

Cumhuriyet devrinde 1950'li hatta 1960'lı yıllara kadar bir başmuharrirlik kavramı vardı.. yazma gücünün, siyasî mezhep ve meşrebinin o makama getirdiği başmuharrir, gazetenin âdetâ mânevî hükümdarı sayılırdı.. aslında başyazar bir iki istisnası ile gazetenin maddeten de sahibi ve hükümdarı idi..

Zekeriya Sertel 1920'li yıllardan itibaren sol tandanslı, cesur, polemikçi bir başyazar olarak görünmüştür.. Halil Lütfi Dördüncü ile birlikte çıkardığı Tan gazetesinde sosyalist fikirlere ve Nâzım Hikmet, Şefik Hüsnü gibi marksist kalemlere ev sahipliği yapmıştır.. Hüseyin Cahit ve Peyami Safa gibi polemikçilerle kavgalara girişmiştir.. Tan'ın başmuharriri Hüseyin Cahit Yalçın'ın akıcı ve keskin bir kalemi vardı.. hattâ Atatürk'e bile kafa tutacak bir cesaret göstermiştir.. mahkûm edilmiş, sonra da affedilmiştir.. İkinci Dünya Harbi'nde İngiliz taraftarlığı yapmış, 1940'lı yılların sonundan itibaren de CHP'nin gazetesi Ulus'un başmuharrirliğini deruhte etmiştir.. antikomünist ve demokrat bir dünya görüşüne sahipti.. Cumhuriyet'in başmuharriri Yunus Nadi, İstiklâl Harbi başından itibaren hep M.Kemal Atatürk'ün yanında, onun fikirlerini ve siyasetini müdafaa etmiştir.. İkinci Dünya Savaşı'nda Alman taraftarlığıyle tanınmıştır.. tâ 1945'te vefat edinceye kadar.. Ahmet Emin Yalman'la (Vatan başyazarı) yaptığı polemik bir ara o kadar şiddetlenmişti ki, Atatürk müdahale etmek zorunda kalmıştı.. Ahmet Emin Yalman'a cesareti kaleminin gücü bakımından ikinci bir Hüseyin Cahid denilebilir.. çarşaf çarşaf makaleler yazardı.. daima İngiliz-Amerikan siyasetini desteklemiştir.. bir ara Atatürk, yazı yazmasını menetmişti.. sonradan affedildi, yazmaya başladı.. 1945'ten sonraki çok partili siyasî hayatta, Demokrat Parti'nin kuvvet bulması için sayısız başmakale yazmıştır.. 1950'den evvel ve sonra Büyükdoğu sahibi Necip Fazıl Kısakürek'le şiddetli kavgalara girmiş, Kısakürek'i mahkûm ettirmiştir.. bir ara Büyükdoğu'yu günlük gazete halinde çıkaran Kısakürek, sadece Ahmet Emin'le değil, Cumhuriyet başyazarı (1945'ten sonra) Nadir Nadi ve Ulus başyazarı Falih Rıfkı Atay'la da uzun münakaşa ve mücadelelere girmiştir.. 1950'den sonra Ankara'da çıkan Zafer gazetesinde Mümtaz Faik Fenik'in akıcı bir üslubu vardı.. Fenik'ten sonra Zafer başyazarı olan Bahadır Dülger'in ise uzun cümleli ve fakat dolgun fikirli bir ifadesi mevcuttur.. Sontelgraf başmuharriri Etem İzzet Benice romancı idi.. evvelâ Halk Partisi'ni tutmuş, daha sonra tarafsızlığı tercih etmiştir..

Yeni Sabah'ın başmakalelerini ekonomi profesörü Şükrü Baban yazmıştır.. bu gazete 1965'te kapandı.. 1948'de Hürriyet'i çıkarmaya başlayan Sedat Simavi, modern gazeteciliğin kurucusu sayılır.. kısa başmakale modasını getirmiştir.. 1956'ya kadar Milliyet'in başyazarlığını yapan Ali Naci Karacan'ı, Sonposta'nın münavebeli başyazarları Selim Ragıb Emeç ve Ali Ekrem Uşaklıgil'i de unutmamak lâzımdır..

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi