T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 27 TEMMUZ 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sezer de sorumlu

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı atamasındaki gecikmenin piyasayı etkilediğini belirterek, bu durumdan Cumhurbaşkanı Sezer'in de sorumlu olduğunu söyledi

Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı ataması sürecinde yaşananlardan Cumhurbaşkanı Sezer'in de sorumlu olduğunu belirterek, Çankaya Köşkü'ne aralarında eşinin başı açık olan çok sayıda aday götürdüklerini ancak onaylanmadığını açıkladı.

Ali Babacan, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp'ın katılımıyla gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Ekonomiyle ilgili Hazine Müsteşarı Çanakçı, AB konusunda ise AB Genel Sekreteri Demiralp'in bir sunum yaptığı toplantıda, Ali Babacan, küresel dalgalanmaların ekonomiyi etkilediği sırada Türkiye'deki ekonomi dışı faktörlerin oluşturduğu gündem nedeniyle dalgalanmanın daha olumsuz yansıdığını kaydetti.

BAZI BANKALARA 'SERMAYE ARTIR' DEDİK

Bankacılık sektöründe aldıkları yapısal önlemlerin yanı sıra BDDK ve Merkez Bankası'nın 1 yıl önceden başlayarak bankaları takip almasının, bankacılık sektörünün dalgalanmadan darbe almadan çıkmasını sağladığını kaydeden Babacan, 51 bankanın 1 yıldır faiz ve kur artışı ve bilanço açısından sürekli olarak denetlendiğini anlattı. Babacan, faiz konusunda riskli buldukları bazı bankalardan sermaye artışına gitmesini istediklerini, bazı bankaların tüketici kredilerinde frene basmalarını talep ettiklerini belirtti. Babacan, "Bunca dalgalanmaya rağmen,bankacılık sektörü sapasağlam gidiyor" dedi.

ENFLASYONDAN TAVİZ YOK

Dalgalanmaya karşın enflasyon hedeflemesinden taviz vermeyeceklerini belirten Babacan, "Enflasyon hedefinin tutturulması için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Ekonomik dalgalanmada Merkez Bankası başkanının atanmasıyla ilgili sürece yaşananların etkili olup olmadığının sorulması üzerine, "Süreç sadece bizimle ilgili değil. Atama sürecinde Cumhurbaşkanı devrede" yanıtını veren Babacan, Cumhurbaşkanı Sezer'e aralarında eşlerinin başı açık isimlerin de yer aldığı çok sayıda adayın götürüldüğünü ancak Sezer'in onaylamadığını anlattı. Merkez Bankası Başkanıyla ilgili sürecin dalgalanmada etkisinin olduğunu kabul eden Babacan, "Ama öyle temel faktör değil" diye konuştu. Baba-can, sohbet sırasında TÜSİAD'ın 'İki işi bir arada yürümez' çıkışının hatırlatılması üzerine, "İfade hürriyeti var biz devam edeceğiz. İki görev verildi. yürütüyoruz. Daha üstü bizi aşar" dedi.

  • HABER MERKEZİ/ANKARA

    İşte o diyalog

    Ekonomik dalgalanmada Merkez Bankası Başkanı'nın atanması sürecinin etkisi yok mu?
    Süreç sadece bizle ilgili değil. Cumhurbaşkanı da devrede.

    Cumhurbaşkanı'na haksızlık değil mi?
    Biz de önceden ilan edelim mi diye düşündük. Ancak önceden belli olması, o ismi yıpratır, hedef tahtası olur.

    Valilerin atanması süreci belli. Sezer'e önceden gittiniz mi?
    Kaç aday götürdüğümüzü biliyor musunuz?

    Bunun dalgalanmaya etkisi oldu mu?
    Bunu ölçecek bir veri yok ama dalgalanmaya etkisi olmuştur. Ama öyle temel faktör değil.

    Köşk'e ikiden fazla aday çıkardınız mı?
    Evet pek çok aday çıkardık. Adayların hepsi de birbirinden iyi adaylardı.

    Merkez Bankası başkanı konusu, bizden olan olmayan tartışmasını başlattı.
    Biz getirmedik o tartışmayı. Götürdüğümüz adaylar arasında başı açık olanlar da vardı.

    Sessiz ve derinden...

    Başmüzakerecisi Babacan, AB ile ilgili her şeyin belirlenen bir takvim dahilinde yürüdüğünü belirterek, "Her şey sessiz ve derinden gidiyor" dedi. Dışişleri Bakanlığı AB'den sorumlu müsteşar yardımcısı Büyükelçi Ahmet Acet'in de katıldığı toplantıda, müzakerelerin belirlenen takvim dahilinde yürüdüğünü kaydetti. Ali Babacan, "AB ile ilgili her şey, çok şükür belli bir takvim içinde. Takvimde en küçük bir aksama yok. Bunlar sansasyonel gitmediği için belki haberiniz olmuyor. Her şey sessiz ve derinden gidiyor" dedi. Kıbrıs konusunun AB ile ilişkilerde bir duraksamaya neden olacağını beklemediğini belirten Babacan, şunları söyledi:

    "Türkiye için AB önemli. Ancak AB için de Türkiye önemli bir ülke. Kıbrıs konusunda bir çatlak olursa, bunu dünyaya izah edemezler. Arkasından başka şeyler gelir, medeniyetler çatışması gibi. Olli Rehn'in, 'Tren kazası olabilir' uyarısı sadece Türkiye için yapılmadı. AB için de bir alarmdı. Bir karikatür krizi nereye götürdü. Artık bunu iyi görüyor. Bu nedenle Kıbrıs'tan dolayı bir duraksama beklemiyorum."

    Babacan, AB Genel Sekreterliği ile Brüksel'deki AB merkezini yeniden yapılandırdıklarını açıkladı.

    BİZ YOL KAZASI İSTEMİYORUZ

    Büyükelçi Acet de limanlar ve Kıbrıs konusunda Dışişleri'nin siyasi noktadan da önlemlerini aldığını belirterek, "Bu iki konuda tren kazası gibi yaklaşımlar doğru değil. Kaza isteyen bir ülke değiliz" dedi. Büyükelçi Demiralp ise, AB'de Türkiye konusunda yaşanan zihin karışıklığının Fransa'daki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra ortadan kalkacağını umduğunu söyledi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi