T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 28 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Paşa'dan Şemdinli itirafı

Emekli Korgeneral Altay Tokat'ın Şemdinli'deki bombalama olayına karışan astsubayları "O bomba mesaj içindi. Ben de batıdan gelen memurlar hizaya gelsinler diye bir-iki kritik noktaya bomba attırmıştım" diye savunması, Şemdinli özelinde ortaya çıkan yasadışı faaliyetlerin ne şekilde işlediğini açıkca ortaya koydu

Şemdinli'de Umut Kitabevi'ne bomba atılmasıyla başlayan ve Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın görevden ihracına sebep olan iddianame kriziyle devam eden olaylar zincirinde emekli Korgeneral Altay Tokat'tan gelen itiraflar, yeni bir tartışma başlattı. Emekli Korgeneral Tokat'ın Güneydoğu'da görev yaparken bölgeye yeni gelen hakim ve memurlar 'işlerini ciddiye alıp, hizaya girsinler' diye bomba attırdığına ilişkin basında yer alan sözleri, "suç ikrarı" olarak değerlendirildi. Tokat'ın "Ben de bomba attırdım. Bir, iki kritik noktaya. Meselem mesaj vermek. Batıdan gelen memurlar, hakimler işin ciddiyetini anlamıyor. Onun üzerine şunlar bir hizaya gelsin diye evlerine yakın iki yere attırdım" şeklindeki itiraflarının, meslekten ihraç edilen Ferhat Sarıkaya'nın Şemdinli iddianamesini de bütünüyle doğruladığı belirtildi.

AÇIK BİR SUÇ İKRARI

Emekli askeri hakim Avukat Ahmet Karamanlı, Altay Tokat'ın sözlerinin 'açık bir suç ikrarı' olduğunu belirterek, Cumhuriyet Savcılarını göreve çağırdı. Aynı zihniyetin Şemdinli olaylarında da kendini gösterdiğini ifade eden Karamanlı sözlerini şöyle sürdürdü: "Altay Tokat geleneğinin halen Şemdinli'de sürdüğü görülmektedir. Bu sadece astsubaylarla ilgili bir konu olmayıp, generallerin de işin içine girdiği kaotik bir hal almış. Oradaki faili meçhul cinayetlerin sebebinin de ne olduğu anlaşılmaktadır. Orada hukukun değil birilerinin kendi kurallarının geçerli olduğu görülüyor. Savcılar tarafından gereğinin yapılması ve gittiği yere kadar gidilmesi gerekmektedir. Çünkü bu tür bombalamaları kendileri mi karar verip uyguluyorlar, yoksa daha üst düzey makamların bilgisi dahilinde mi gerçekleştiriliyor."

İHD'DEN SUÇ DUYURUSU

İnsan Hakları Derneği Genel Sekreteri Nejat Taştan ise Altay Tokat'ın basında yer alan ifadelerine dayanarak Tokat aleyhine suç duyurusunda bulunmak için hukuki girişim başlatacaklarını belirtti. Tokat'ın açıklamaları karşısında Savcıların harekete geçmesi gerektiğini kaydeden Taştan, "Ancak muhtemelen geçmeyeceklerdir, çünkü harekete geçen savcıların başlarına neler geldiği görülmüştür. Hukuk dışılığın eski bir sorumlu kişi tarafından bu denli itiraf edildiğine daha önce rastlamamıştık. Bu itiraf güvenlik güçlerinin yasa dışı yollara başvurduğunun açık göstergesidir " diye konuştu.

  • ALİ EYVAZ/ANKARA

    Savcıların harekete geçmesi bekleniyor

    Emekli Korgeneral Altay Tokat'ın basında yer alan sözleri, "suç ikrarı" olarak değerlendirildi. Kamuoyu savcıların harekete geçmesini beklerken, İHD Altay Tokat hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

    'Beceriksizce bombaladılar'

    Emekli Korgeneral Altay Tokat, bir dergiye vediği mülakatta Şemdinli olaylarıyla ilgili olarak şunları kaydediyor: "Bunların milisleri olan o kitapçının bir grubu vardır. Bu milislerin hareketlerini tesbit etmek için bir grup görevlendirilmiştir. Fakat başarılı bir hareket yapmamış, hata yapmışlar. Oraya atılan bomba 'Arkadaş, dikkat et, onu yapma' demek için, vazgeçirmek, ikaz için de atılmış olabilir. Ama bunu beceriksizce yaptılar... Genel emirler verilir. Harekatın konsepti içerisinde icraatlar vardır. Bölgedeki kişi durumdan görev çıkarır. Ama üst kademe bilmez. Üst kademe sadece 'Bölgede milis kuvvetleri kontrol altına alın' diye emir vermiştir... Ben de bomba attırdım. Bir, iki kritik noktaya. Boş yerlerdi! Meselem mesaj vermek. Batıdan gelen memurlar, hakimler işin ciddiyetini anlamıyor. Onun üzerine şunlar bir hizaya gelsin diye evlerine yakın iki yere attırdım. "

    BÜYÜKANIT'I SAVUNDU

    Altay Tokat, dergiye verdiği mülakatta Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a haksızlık edildiğini de söyledi. Ordu içinde Büyükanıt'ı istemeyen bir grup olduğunu belirten Tokat, bu grubun Şemdinli olaylarında kendini daha da belli ettiğini iddia etti.

    Adı kaçakcılık işine karışmıştı

    Altay Tokat ismi bundan bir kaç yıl önce gazyağı kaçakçılığıyla ilgili yapılan bir operasyonda kamuoyunun gündemine gelmişti. Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'nun 30 Temmuz 2004 tarihli raporuna göre, Gebze'de 2003 yılında yaşanan, 3 milyon litre gazyağı kaçakçılığında Gümrük Müsteşarlığı ile Maliye Bakanlığı bürokratlarının sorumluluğu bulunduğu tespit edilmişti. Raporda,

    Ankara'da bürokrasi çevrelerinde 'etkili bir isim' olduğu ifade edilen emekli Korgenaral ve MHP - MYK üyesi Altay Tokat'ın da kaçakçılıkla suçlanan kişilerin işlerinin halli için devreye girdiği, karşılığında da bir cip aldığı belirtiliyordu. Tokat 'devlet memurlarına tavassutta (etkide) bulunmak' suçlamasıyla bir yıldan beş yıla kadar hapis istemiyle yargılanmıştı.


    Sarıkaya'dan ikinci itiraz

    Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, Şemdinli'de meydana gelen olaylarla ilgili hazırladığı iddianameden dolayı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun verdiği ihraç kararına ikinci kez itirazda bulundu. "Savcının yetki sınırlarını aşarak gerçekleştirdiği eylem ve işlemler, yargı erkiyle diğer anayasal kuruluşlar arasındaki güven ortamının zedelenmesine ve yargının yıpranmasına sebebiyet vermiştir'' gerekçesiyle meslekten ihraç edilen Sarıkaya'ın bu itirazı da reddedilirse, hakkındaki ihraç kararı kesinleşmiş olacak.


  • Yapılan açıklama inanılır gibi değil

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi