T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 28 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

ÖSS'de tercih yapmak kazanmak kadar zor

ÖSS'de başarılı olan öğrencileri zorlu bir maraton daha bekliyor. Başarı sırasını dikkate alarak tercih yapacak adaylara, rehberlik uzmanlarının verdiği tavsiye ise şu: Mutlaka danışma merkezlerinden tercih sırasında uzman yardımı alın

ÖSS sisteminde bu yıl ilk kez uygulanan puanlama sistemi, tercih yapacak öğrencileri zorlayacak nitelikte. Doğru tercih yapmak en az sınavı kazanmak kadar önemli. Bu yıl geçmiş yıllardan daha farklı bir puanlama yöntemi uygulandığından tercihlerin çok dikkatli yapılması gerekiyor. Adayların, bu yıl başarı sıralamasını dikkate alarak, girmek istedikleri bölümlerin geçen yıl başarı sıralamasında en son hangi öğrenciyi aldığına bakmaları gerekiyor. 2006 ÖSS sisteminin 2005'ten tamamen farklı bir karakter taşıdığına dikkat çeken Kültür Üniversitesi Rerberlik Servisi hocalarından Seçkin Çakır, adayların başarı sıralarını 2005'in başarı sıralarıyla karşılaştırarak bir sıralama gerçekleştirmelerinin yanılgıya neden olacağını söyledi. Çakır, öğrencilerin dersane, belediye ve üniversitelerin rehberlik hizmetinden mutlaka yararlanması gerektiğini belirterek, öğrencileri 'Ölü tercih' yapmayın diye uyardı. Çakır, bölümlere göre öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini detaylı bir şekilde açıkladı.

SÖZELDE TERCİH KISITLI

2005 ÖSS'de sözel puan türünde barajı geçen adayların büyük kısmını Türkçe- Matematik ve Fen Bilimleri öğrencileri oluşturmuştu. Bu durum 2006 ÖSS'de büyük oranda değişti. Dolayısıyla tercihlerde 2005- ÖSS sözel puan türü, 2006 ÖSS'den mantık olarak tamamen farklı. Örneğin 2005 ÖSS'de Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'ne son giren öğrencinin başarı sıralaması 88 bin 334. görünüyor. Oysa 88 bin 334 öğrencinin 80 bin 767'si Türkçe, matematik ve fen bilimleri alanı öğrencisi. Aslında öğrenci sosyal bilimler alanında 7 bin 567. durumda. SÖZ-1 de ise tercih yapmak zor görünüyor. Bu bölümde öğrencilerin sadece yüzde 0.37'si yerleşebilecek. Bu bölümdeki toplam kontenjan sadece 3 bin 112. Bu kontenjanlara girmeye aday öğrenci sayısı ise 839 bin ciavarında. Ek puanla tercih yapacak öğrencilerin tercih etmek istedikleri bölümlerin 2005-ÖSS'deki yüzdelik dilimlerini 647 ile çarpıp kendi sıralamalarıyla karşılaştırarak tercih listelerini oluşturmaları gerekiyor.

SAYISALCI DAHA RAHAT

Öğrenciler tercihlerini yaparken 2005 ÖSS'deki sıralamaları baz alabilirler. Sayısal alan tercihlerinde SAY-2 yığınsal dağılımında görüldüğü gibi 185 bin barajını geçen 108 bin 176 öğrenciye karşılık 79 bin 221 kontenjan mevcut. Dolayısıyla çok rahat bir tercih yapılabilir. SAY-1 alanında ise 377 bin 86 öğrenciye karşılık 14 bin 563 kontenjan mevcut olup sadece yüzde 3.8'i yerleşebilecek. Aynı zamanda meslek liseleri öğrencileri de ek puanları ile girebileceği için burada çok dikkatli tercih yapılmalı. Ek puanla tercih yapacak öğrencile, tercih etmek istedikleri bölümlerin 2005 ÖSS'deki yüzdelik dilimlerini 176 ile çarpıp kendi sıralamalarıyla karşılaştırarak tercih listelerini oluşturmalılar.

YÜZDE 1'İ YERLEŞECEK

EA puan türünde 2005 ÖSS'de 185 bin ve üstü puan alan aday sayısı 583 bin 831 iken 2006 ÖSS'de bu sayı EA-2 için 155 bin 937 oldu. Ancak 583 bin 831 adayın tamamı TM öğrencisi değil. Barajı geçen öğrenciler içerisinde yarıya yakını Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanı öğrencileri. Öğrenciler tercihlerini yaparken 2005 ÖSS'de bir yüzdelik dilime düşen öğrenci sayısı 5 bin 838 idi, bu sayı içerisindeki fen bilimleri ve sosyal bilimler öğrencilerinin sayısı 2006-ÖSS'de büyük oranda azaldı. Bu yıl, EA-1'de de tercih yapmak zor görünüyor. Öğrencilerin sadece yüzde 1'i yerleşebilecek. Rehber hoca Seçkin Çakır, ek puanla tercih yapacak öğrencilerin tercih etmek istedikleri bölümlerin 2005-ÖSS'deki yüzdelik dilimlerini 334 ile çarpıp, kendi sıralamalarıyla karşılaştırarak tercih listelerini oluşturmaları gerektiğini söyledi.

Meslek lisesi mezunu kendi alanını seçmeli

İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği PDR Servisi hocalarından Zehra Şahin de, meslek liseli öğrencilerin kendi alanlarından tercih edebilecekleri 4 yıllık bölümleri kontenjan sıralamasına göre tercih etmemeleri gerektiğine dikkat çekerek, "Çünkü sıralamada kendilerinin önünde yer alan öğrencilerin kaçının meslek liseli olduğunu ya da kendileriyle aynı bölüm çıkışlı olup olmadığını veya tercih yapmayacak ne kadar kitlenin olduğunu bilemezler. Öğrenciler bu durumda zaten kendi alanlarında tercih yapabilecekleri 4 yıllık bölüm çok sınırlı olduğu için bir sıkıntı yaşamadan gitmeyi planladıkları tüm seçenekleri tercih etmeli. Ardından eğer istiyorlarsa iki yıllık tercihlerini yapmalıdırlar" dedi. Şahin, Meslek liseli öğrencilerin iki yıllık tercihlerinde eğer sınavsız geçiş haklarından faydalanmak istiyorlarsa öncelikle yerleştirme önceliklerine dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, 185 barajını geçmeleri halinde özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden üniversitelere ya da polis meslek yüksek okullarına da başvurarak yerleşme imkanı bulabileceklerini bildirdi. Şahin, ÖSS'nin bir sıralama sınavı olduğunun unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

İstanbul Belediye'sinden uzman rehberlik desteği

İstanbul Büyükşehir Belediyesi üniversite adaylarına tercihleri konusunda yardımcı olabilmek için 53 tercih merkezi kurdu. İstanbul'un önemli merkezlerinde kurulan tercih büroları öğrencilere, aldıkları puanlarla girebilecekleri üniversiteler, üniversitelerdeki eğitim şartları gibi konularda rehberlik ediyor. Büyükşehir Belediyesi Görevlisi Ali Ercan Kılıç, "Kültür, FEM, BİL, MED ve Performans dersanelerine vatandaşların yoğun olarak bulunduğu yerlerde mekanlar göstererek, tercih bürolarını buralarda kurmalarını sağladık. Her tercih bürosuna günde ortalama 200 öğrenci müracaat ediyor" diye konuştu.

Bilmiyordu öğrendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tercih Merkezi'ne başvuran, Gözde Doğruyol, "Ticaret Lisesi mezunuyum, Ticaret Lisesi mezunlarının Halkla İlişkiler okuyamayacağını düşünüyordum. Burada tercih yaparken okuyabileceğimi öğrendim. Bu benim için sürpriz oldu. Bu hizmeti sunan belediyeye teşekkür ederim" diye konuştu.

  • HELİN ŞAHİN/ İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi