T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 28 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İlahiyatlara lütfen kontenjan

Din öğretmeni açığı çok fazla olmasına rağmen 4 yıldır ilahiyat fakülteleri ve din kültürü öğretmenliği kontenjanlarını artırmayan YÖK, bu yıl kontenjanlarda yüzde 17 artış yaptı. İlahiyat Fakültelerine 650, öğretmenliğe ise 540 kontenjan ayrıldı

Yakup
Bulut
YÖK bu defa Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilahiyat fakültelerinde kontenjan artışı talebine olumlu cevap verdi. Hükümet kurulduğundan bu yana bakanlığın ilahiyat fakülteleri konusundaki talebine ret yanıtı veren YÖK bu defa, kontenjanları az da olsa artırdı. İlahiyat fakülteleri ile Din Kültürü Öğretmenliği bölümlerinin kontenjanları yüzde 17 oranında artırıldı.

İHTİYAÇ İLETİLDİ

Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı raporlar doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Mayıs ayında YÖK'e konuyla ilgili bir yazı gönderildi. İlahiyat Fakültelerinin öğrenci sayısının artırılması istenen yazıda din eğitimi alanında varolan ihtiyaçların karşılanmasında güçlük çekildiği, bunun da bu alanda yüksek öğrenim görmüş işgücünün artırılması ile telafi edileceği belirtilerek, özellikle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği alanındaki ihtiyaca vurgu yapıldı. Bakanlığın yıllardır süren talebi bu defa reddedilmezken, İlahiyat fakülteleri ile Din Kültürü Öğretmenliği bölümlerinin kontenjanları yüzde 17 oranında artırıldı. ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınladı. Kılavuza göre bu yıl İlahiyat Fakültelerine 650, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerine de 540 kontenjan ayrıldı. Geçen yıl ise ilahiyata 545, Din Kültürü'ne de 470 öğrenci kontenjanı ayrılmıştı.

SIFIRA DÜŞMÜŞTÜ

YÖK'ün 28 Şubat sürecinden bu yana ilahiyat fakültelerine ısrarla uyguladığı kontenjan kısma politikası din görevlisi alanında büyük açığa neden oluyor. Diyanet-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 23 bin din görevlisi personel açığı var. YÖK'ün şaşırtan artışı ile 1998'den bu yana sürekli azaltılan İlahiyat Fakültesi kontenjanları, 28 Şubat sürecinden bu yana az da olsa ilk defa arttırılmış oldu. 28 Şubat öncesi yapılan düzenlemelerle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümleri de dahil olmak üzere toplam 2069 ilahiyat kontenjanı bulunurken, YÖK her yıl kademeli olarak kontenjanı düşürme politikası güttü. 28 Şubat sürecinden sonra kademeli düşüşün de ötesinde İnönü Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin ilahiyat fakültelerinin kontenjanı sıfıra kadar çekildi.

Çelik'in önerisi karşılık buldu

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in özellikle köy öğretmenlerinin okul dışında da eğitici bir misyonu olduğu ve bunun daha da aktif hale getirilebilmesi için öğretmen yetiştiren okulların müfredatına konuyla ilgili ders eklenmesi gerektiği önerisine YÖK'ten olumlu yanıt geldi. Öğretmenler üniversite öğrenimlerinde ilk defa getirilen bir uygulama ile, öğretmenlik yaptıkları okulun çevresinde de eğitim vermek için ders görecek. YÖK, öğretmen yetiştirme programlarına "Topluma Hizmet Uygulamaları" adlı zorunlu yeni bir ders ekledi. Tüm eğitim fakültesi programları için zorunlu olan bu derste, öğrenciler, toplumun güncel sorunlarını belirleme ve çözüm üretmeye yönelik projeler hazırlayacak.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi