T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
İ S T A N B U L 28 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Saray trafiğe kapatıldı

Topkapı Sarayı Bab-ı Hümayun (Saltanat) Kapısı araç trafiğine kapatıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Koç, "Artık Topkapı için yeni bir çağ başlıyor" derken, Topbaş, İstanbul'un yıpranmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

  • ŞAMİL KUCUR/ İSTANBUL
    'Topkapı Sarayı Bütünleştirme ve Sur-u Sultani Kapsamında Düzenleme Projesi' kapsamında, Topkapı Sarayı Bab-ı Hümayun Kapısı (Saltanat Kapısı), Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katıldığı törenle araç trafiğine kapatıldı.

    YENİ BİR ÇAĞ BAŞLIYOR

    Bahçenin araç trafiğine kapatılmasıyla bundan sonra ziyaretçilerin, mekanı ve mekanı çevreleyen her türlü canlı ve cansızı da seyredebileceklerini, bundan da etkileneceklerini ifade eden Bakan Koç, Bakanlık, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Eminönü Belediyesi'nin, ''Artık hiçbir şey eskiden olduğu gibi çalakalem olmayacak'' anlayışını ortaya koymak istediklerini söyledi.

    OTOBÜS OTOPARKINA DÖNMÜŞTÜ

    Koç, "Bundan sonra yolumuz açılmıştır. Bir şeyin açılabilmesi için bir şeyin kapanması gerekiyor. Bu sarayda yaşayanlar, bize İstanbul'u hediye ettiler. İstanbul'u hediye ederken bir şeyi kapattılar. Ortaçağı kapattılar, Yeniçağı açtılar. Bu kadar benzetme belki mübalağalı olabilir ama artık Topkapı için yeni bir çağ başlıyor'' dedi.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da kentin kültürel miras ve değerlerini koruma, kullanma ve geleceğe taşıma sorumluluğu içinde hareket ettiklerini söyledi. İstanbul'un artık dünyayı etkileyen duruma geldiğini ve kentte ciddi bir değişiklik ve dönüşümün yaşandığını belirten Topbaş, buna paralel olarak da şehrin turizmden aldığı payın yükselmeye başladığını söyledi. İstanbul'un geçmişten gelen tüm mirasını korumak amacıyla hareket ettiklerini kaydeden Topbaş, "İstanbul'un bu bölgelerinde yıpranmaya müsaade etmeyeceğiz. Topkapı Sarayı'nın kapısında otobüslerin izleri var. Bu yanlış kullanım. Dünyanın her yerinde müze alanlarında insanlar uzun mesafeler yürüyor. Doğru olan budur. Bugüne kadar cesaret gösterilerek bu karar alınamamıştı. Sayın Atilla Koç'u bu konuda karar aldığı için kutluyor ve teşekkür ediyorum. Sarayın bahçesi adeta otobüs otoparkına dönmüştü. İnsanlar o ortamda tarihi hissedemiyorlardı. Artık insanlar sarayın bahçesine yürüyerek girecek ve tarihi hissedecek" dedi.

    Vatandaş içeri taşıtlar dışarı

    Bakan Koç, Topkapı Sarayı Bab-ı Hümayun Kapısını, sembolik olarak kapının sağ kanadını iterek araç trafiğine kapadı. Bakan Koç, "Vatandaşlar içeri, otobüsler dışarı" diye konuştu. Daha sonra Topkapı Sarayı'nın bahçesini gezen Koç, burada yaptığı açıklamada, bahçenin Türk bahçelerinin en güzel örneklerinden biri olduğunu söyledi.


    Yenikapı'ya arkeolojik by-pas

  • İSMAİL ZELVİ / İSTANBUL
    Yenikapı'da asrın projesi Marmaray ile İstanbul Metro ağlarının buluşması kağıt üzerinde yeniden sağlandı. Marmaray ve 2 metro, 2 hafif raylı sistem ağının buluşma noktası, Yenikapı'da bulunan Doğu Roma İmparatorluğu döneminde yapılan tarihi iskele kalıntıları yüzünden tehlikeye girmişti. Anıtlar Kurulu'nun taşınamaz kültür varlığı saydığı eserlerin yerinde korunmasını istemesi üzerine Proje'de değişiklik yapan Büyükşehir Belediyesi dünya literatürüne geçen dip kotunun 50 santimetre altında 110 metrekare kesitli, çift hatlı 700 metre tünelle tarihi iskelenin altından Marmaray ile Raylı sistem ağını tekrar buluşturdu. Yenikapı'daki çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Topbaş, "Buradaki ana istasyonun gecikmesine tünelde, yerin 30 metre altında bir başka istasyonla çözüm bulacağız. Öte yandan, kuzey- güney hattındaki Darüşşafaka- Yenikapı Metro İnşaatımız büyük bir hızla devam ediyor. 2008 sonu 2009 başı gibi devreye almak istiyoruz" dedi. Topbaş, kazı çalışmasının İstanbul Üniversitesi başta olmak üzere İstanbul'daki üniversiteler için arkeolojik anlamda önemli bir tatbikat alanı olduğuna da dikkat çekti.


    Prof. Dr. Karahan'ın vefatının 6. yılı anılıyor

    Prof. Dr. Abdülkadir Karahan 'ın vafatının 6. yılında ailesi, öğrencileri ve sevenleri tarafından 28 Temmuz Cuma günü Zincirlikuyu mezarlığı'nda kabri başındaanılacak. İstanbul Üniversitesi öğretim gürevlisi olan Karahan eşi Sürüyya Karahan, kızı AK Parti milletvekili Dr. Zeynep Karahan Uslu, öğrencileri ve birçok sayıda seveninin katılacağı anma türeni Karahan'nın kabrinin bulunduğu Zincirli Kuyu mezarlığında saat: 18.00 de kabri başında yapılacak. Anma türeninde Kuran'ı Kerim okutulacak ve Şanlıurfa Belediyesi tarafından Prof. Karahan adına düzenlenen sempozyumda basılan kitabın dağıtımı gerçekleştirilecek. 1913'te Şanlıurfa Siverek'te doğan Abdülkadir Karahan, İstanbul Üniversitesi, Yüksek Öğretmen Okulu ve Sorbonne Üniversitesi'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Yüksek İslam Enstitüsü ve Kahire Ayn Şems Üniversitesi'nde profesörlük yaptı. Özellikle eski Türk Edebiyatı ve başta hadis olmak üzere İslami ilimler alanlarında 40'ın üzerinde eser verdi.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ / İSTANBUL


    Etfal Hastanesi'nde elektrik kesintisi

    Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir arıza nedeniyle elektrikler kesildi. Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinden yapılan açıklamaya göre, hastane yetkililerinin yardım talebi üzerine, bölgeye hastanenin tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak 4 adet jeneratör ile 2 adet aydınlatma kulesi gönderildi. Sağlık hizmetlerinin aksamaması için talep halinde Büyükşehir Belediyesinin diğer birimlerinden de takviye yapılmak üzere ekipler hazır bekletiliyor.


    İstanbul'da iki kaza trafiği felç etti

    İstanbul E-5 karayolunun Boğaz Köprüsü yakınlarında meydana gelen iki trafik kazası trafiği adeta felç etti. Kaza nedeniyle E-5'ten ilerleme imkanı bulamayan sürücüler TEM'e yönelince her iki tarafta da Avrupa'dan Asya'ya gidiş kilitlendi. Dün akşam saat 18. 00'den sonra hem E-5, hem de TEM'de Avrupa'dan Asya'ya gidiş yönü tıkandı. Tıkanıklık geç saatlere kadar uzayınca, sürücüler kornalarına basarak durumu protesto etti.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • Yöneten:
    SEDAT BAKICI

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi