T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 28 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

KULİS
Yaşar SÜNGÜ

Ne kadar yatak, o kadar turist anlayışı sona erdi

Turizmdeki "çok yatak çok turist" anlayışı yerini müşteriye göre hizmet ve mevcut yatırımları iyileştirmeye bıraktı. Ruslardan sonra önümüzdeki yıllarda Çinli ve Hintli turist akını bekleniyor

Türkiye turizmde artık yeni bir döneme giriyor. Rus turistlerden sonra önümüzdeki yıllarda Çin ve Hintli turist akını bekleniyor. Sektör temsilcilerinin açıklamalarına göre turizmde 15 yıldır uygulanan, "çok yatak çok turist" anlayışı artık yerini hizmet ve kaliteye bıraktı. Turizm temsilcileri artık tahsis istemiyorlar. Turizm için master plan istiyorlar. Turizmin çeşitlendirilerek, Akdeniz'in dışında Karadeniz gibi bakir kalan bölgelere yayılmasının teşvik edilmesini bekliyorlar.

Yeni yeni 5 yıldızlı otelleri Antalya dışına yapmaktan, mevcutlarda da rantıbiliteyi artırmaktan yanalar. Fiyatla rekabetin hem müşteriye hem de sektöre zarar verdiğini düşünüyorlar. Ukrayna'dan gelen turist sayısının geçen yıla göre yüzde 40 artması ile 2-3 yıl sonrası için Rusya ve komşularından umutlular.

BU YIL KAYIP DEĞİL

Türkiye Otelciler Federasyonu'nun (TÜROFED) geleneksel hale getirmeyi planladığı basın buluşmalarından ilki dün Yıldız Parkı Malta Köşkü'nde gerçekleşti. Turizmciler bu yıl geçen yılın rakamlarına ulaşamayacaklarını turizmde talebi artırmak için birçok işletmenin fiyat kırmak zorunda kaldığını söylediler. Turizm sektör temsilcilerine göre Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler yaz ortasına geldiği için turizm sektörünü fazla etkilemedi. Bu yıl umduklarını bulamayan turizmciler 2008 yılından ise çok şey bekliyor. Yüzde 30 eksilerde işe başlayan turizmin her geçen ay iyileştiğini gördüklerini belirten TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, geçen yıla göre Antalya'da yüzde 10 bir kayıp yaşandığını söyledi. Bu yılı kayıp bir yıl olarak görmediklerini söyleyen Barut, "Her sene işlerin garanti olduğu bir sektör yok. Varsa, söyleyin bizde girelim" dedi. Ağustos ayından iibaren işlerde bir artış beklediklerini dile getiren Barut, kayıpları telafi etmek için şimdiden 2007 hazırlıklarına başladıklarını ifade etti. Ekonomide yaşanan yerli yabancı şirket evliliklerinin İstanbul'da ziyaretçi sayısını artırdığına dikkat çeken Ahmet Barut, bu yıl başlattıkları road şovların etkisiyle iç turizmde erken rezervasyonun arttığını söyledi. Barut, en düzenli tatilcilerin ve erken rezervasonu tercih edenlerin memur şehri olan Arkara'da olduğuna dikkat çekti. Turizm Bakanı Atilla Koç ve hükümet temsilcilerine kolaylıkla ulaşılabilir olmaktan memnun olduklarını dile getiren sektör temsilcileri, KDV ve ÖTV sorununun çözümü için hükümetin atacağı adımları bekliyor.

6 aylık gelir 5.7 milyar dolar oldu

Türkiye'nin toplam ziyaretçi sayısı 8 milyon 277 bin 213'e ulaştı. Türkiye'nin bu yılın ilk atı ayındaki toplam turizm gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında gerileyerek 5 milyar 694.6 milyon dolara düşerken, turizm harcamaları ise 1.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Devlet İstatistik Enstitüsü, bu yılın ikinci üç aylık dönemine ilişkin Çıkış Yapan Ziyaretçiler Anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre bu yılın ikinci üç aylık döneminde Türkiye'den çıkış yapan yabancılar toplam 3 milyar 56 milyon dolarlık, yurt dışında ikamet edip de Türkiye'yi ziyaret eden Türk vatandaşları ise 636.9 milyon dolarlık harcama yaptılar. Toplam 3 milyar 692.9 milyon dolar olan bu dönemdeki yabancı ve vatandaşlardan sağlanan turizm gelirinin 2 milyar 867.8 milyon dolarını kişisel 825.1 milyon dolarını ise paket tur harcamaları meydana getirdi.

Bu yılın ilk altı aylık döneminde yabancılar Türkiye'de kişi başına ortalama 627 dolar, Türk vatandaşları ise 1036 dolar harcadılar.

Turizmciler iyimser

TÜROFED'in Malta Köşkü'nde düzenlediği sabah kahvaltısında Başkan Ahmet Barut, Başkan Yardımcısı Seçim Aydın ile ATİD Başkanı Osman Ayık, basın mensuplarının sektörle ilgili sorularını cevaplandırdı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi