T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 31 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kadının adı şimdi yok

Türkiye'de feminist hareketin öncülerinden gazeteci-yazar Duygu Asena, kanserle mücadelesinde 2 yıl sonra yenik düştü. Doktoru, Asena'nın yakalandığı kanserin çok hızlı yayıldığını, ünlü yazarın diğer vakalar gözönüne alındığında 2 yıl yaşamasının bile büyük bir mucize olduğunu söyledi

Beyin tümörlerinin en hızlı üreyenlerinden 'Glaolablastama' teşhisiyle iki yıl önce ameliyat olan Duygu Asena, 27 Temmuz Perşembe sabahı "ani solunum sıkıntısı ve yüksek ateş'' şikayetleriyle hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakım servisinde üç gün kalan 60 yaşındaki Asena, dün sabah saat 04.45'te aramızdan ayrıldı. Vehbi Koç Vakfı (VKV) Amerikan Hastanesi'nden yapılan açıklamada, Asena'nın, 2 yıldan bu yana beyin tümörü teşhisi ile tedavi gördüğü kaydedildi.

CENAZESİ YARIN

Duygu Asena'nın cenazesi, yarın toprağa verilecek. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden (TGC) yapılan açıklamaya göre, Duygu Asena için yarın saat 10.00'da Vatan Gazetesi'nde, saat 11.00'de de Atatürk Kültür Merkezi'nde tören düzenlenecek. Asena'nın cenazesi, öğle vakti Teşvikiye Camii'nde kılınacak namazın ardından, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Asena'nın ölümü basın camiasında büyük üzüntü yarattı. TGC Başkanı Orhan Erinç, Asena'nın özellikle kadın sorunları konusunda simgeleşmiş ve yeri doldurulmaz bir kişi olduğunu söyledi. Yazar Pınar Kür, "Kadın haklarının savunulması konusunda çok mücadele etti" derken, Ruhat Mengi, Türkiye'de kadın haklarının hiç önemsenmediği yıllarda Asena'nın tek başına ortaya çıktığını belirtti. Gazeteci Nihal Bengisu Karaca ise yazarın kitabı olan ''Kadının Adı Yok''u okumamış çok az kadının bulunduğunu belirterek, ''Gerçekte duygulu narin ve 'kadınsı' bir insandı ama cevval ve haklarını söke söke alacak bir amazon gibi sunuldu, bir yazar değil adeta projeydi" dedi.

Kitabı 'muzır' bulunmuştu

Gazeteci-yazar Duygu Asena, 19 Nisan 1946'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde pedagoji bölümünden mezun oldu. Gazeteciliğe 1972'de Hürriyet'te başlayan Asena, Kelebek'te köşe yazarlığı, Ayrıntılı Haber'de muhabirlik yaptı. 1978'de Gelişim Yayınları'na genel yayın yönetmeni olarak giren Asena, Kadınca, Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First, Kim ve Negatif dergilerini yönetti. Bu dönemde Söz, Sabah, Güneş gazetelerinde köşe yazarlığı, yöneticilik ve röportaj yazarlığı yapan Asena, 1992-1997 arasında TRT-2'deki 'Ondan Sonra' programını hazırlayıp sundu. Duygu Asena, Milliyet Gazetesi'nde başladığı köşe yazarlığını Cumhuriyet, Yarın ve Vatan gazetelerinde sürdürdü. Asena, 1987'de yayınlanan ve satış rekoru, ardından filme çekilerek gişe rekoru kıran 'Kadının Adı Yok' kitabıyla ünlendi. Kitap, 1998'de Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak yasaklandı. İki yıl süren dava sonucunda yayımına tekrar izin verilen kitap, aynı yıl yönetmen Atıf Yılmaz tarafından filme alınmıştı.

Umudunu kaybetmedi

Duygu Asena'nın arkadaşı ve doktoru Ayşe Figen Baturay, "Asena hastanemize bir ay önce so-lunum sıkıntısı ve yüksek ateş nedeniyle getirildi. Kendisini yoğun bakım ünitesine aldık. Asena'nın başındaki, çok agresif 'Glaolablastama' denilen bir tümördü. Normalde bu tümör insana ancak 4-5 ay yaşama şansı tanıyor. Ancak Asena büyük bir mucize gerçekleştirerek bu süreyi iki yıla çıkardı" dedi. Baturay, Asena'nın hastalığının ağırlığına rağmen hiç umudunu kaybetmediğini ve pozitif düşündüğünü kaydederek, tedavinin için geç kalınmadığını; fakat son dönem ünlü yazarın tedaviye yanıt vermediğini de sözlerine ekledi.

  • HÜSEYİN İSTEMİL / İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi