|

Brüksel'de kritik Euro zirvesi

Devlet Bakanı Ali Babacan Brüksel'de yarın Türkiye'nin Euro'ya geçişiyle ilgili kritik hükümetlerarası zirveye katılacak. Babacan zirvede Türkiye için son derece önemli olan Ekonomi ve Parasal politikalar başlığının açılması için adeta diplomasi savaşı yürütecek

Brüksel
00:00 - 25/06/2007 Pazartesi
Güncelleme: 00:56 - 25/06/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Brüksel'de kritik Euro zirvesi
Brüksel'de kritik Euro zirvesi

Fransa'da iktidara gelen Nicolas Sarkozy'nin, açılması halinde Türkiye'nin tam üyelik yolunda önemli adımlar atacağı Ekonomik ve Parasal politikalar faslına karşı itirazı yarınki hükümetlerarası konferansta ele alınacak. Ancak Brüksel'den gelen sinyaller Almanya'nın, Türkiye'nin euro sistemine katılması gibi önemli unsurları açısından kritik önem taşıyan “Ekonomik ve Parasal Politika” ile ilgili 17. başlığının da açılması için yaptığı çabaların sonuçsuz kaldığı yönünde. Berlin'in, Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile ciddi bir mücadele”ye girmeyi göze alamadığı yorumları yapılıyor.


BAKAN BABACAN BRÜKSEL'DE

Bu konudaki kararı AB Daimi Temsilcileri Komitesi (COREPER) karara bağlayacak. Toplantıda Türkiye'yi Devlet Bakanı ve Başmüzkaereci Ali Babacan temsil edecek. AB yetkililerinden alınan bilgilere göre Brüksel'deki toplantıda “Ekonomik ve Parasal Politika” başlığını engellemesine kesin gözüyle bakılırken, sadece iki başlıkta müzakerelerin açılması bekleniyor. Bu başlıklar “Mali Kontrol” ve “İstatistik”. Rumların “Mali Kontrol” başlığına yönelik engellemelerinin ise etkisizleştirileceği ifade ediliyor.


AÇILACAK YENİ BAŞLIKLAR

Brüksel'deki toplantıda “İstatistik” konusundaki 18. başlık ile “Mali Kontrol”e ilişkin 32. başlığın açılması olasılığının çok yüksek olduğu belirtiliyor. “İstatistik” başlığına ilişkin tanıtıcı tarama çalışmaları, Haziran 2006'da, ayrıntılı tarama çalışmaları ise, Temmuz 2006'da gerçekleşmişti.

Bu arada, “Mali Kontrol” konulu başlığına ilişkin tanıtıcı tarama ise, Mayıs 2006'da, ayrıntılı tarama ise, Haziran 2006'da yapılmıştı.


Süreç nasıl başladı?
  • Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakereleri, 3 Ekim 2005'de çetin pazarlıklar sonucunda resmen açıldı.
  • Bunun ardından tarama sürecine start verildi. İlk başlıktaki müzakereler ise, 12 Haziran 2006 tarihinde başladı.
  • Bu arada, 7 müzakere başlığının AB Konseyi'nde görüşülmesine devam ediliyor.




  • 17 yıl önce