|

Guta'nın hesabı verilmedi

Dış Haberler
00:00 - 22/08/2014 Cuma
Güncelleme: 00:44 - 22/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Guta'nın hesabı verilmedi
Guta'nın hesabı verilmedi

Savaş nedeniyle Mart 2011''den bu yana 200 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği Suriye''de kimyasal silahlarla düzenlenen Guta katliamının birinci yıldönümü. 21 Ağustos 2013 tarihinde başkent Şam''ın Doğu Guta semtinde rejime bağlı güçler kimyasal gazla saldırı düzenlemiş ve 426''sı çocuk bin 300''ün üzerinde insan olduğu yerden kıpırdayamadan can vermişti. Mevcut kanıtlar rejimi işaret ederken, Esed yönetimi ise olaydan hükümet karşıtı güçleri suçlamıştı. ABD Başkanı Barack Obama''nın ''kırmızı çizgi'' olarak ilan ettiği kimyasal saldırı sonrası Washington yönetimi Beşşar Esed rejimine karşı askeri müdahaleyi önplana çıkarmış ancak Şam''dan gelen ''kimyasalları yok edeceğiz'' mesajıyla birlikte bu seçenek de raftan indirilmişti.

''ANLAYAMIYORUZ''

Saldırının yıldönümünde bir açıklama yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye''de kimyasal saldırılara maruz kalanlar için adaletin hâlâ sağlanmamış olmasını ''anlaşılmaz'' olarak nitelendirdi. HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Nadim Houry, ''Suriye''deki kimyasal silahların imhası önemli fakat bu bir sene önce ölen yüzlerce kurban için ve arkalarında bıraktıkları aileleri için hiçbir şey ifade etmiyor. Suriye''deki kimyasal silah meselesinin kapanması, Guta''ya saldırı emri verenlerin ve emre uyanların hesap vermesi ve demir parmaklıklar arkasına gönderilmesiyle mümkün olacaktır.''

Varil bombaları ne olacak?

Olayın yıldönümü nedeniyle Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu''ndan yapılan açıklamada, ''Suriye halkı, suçluyu kimyasal silahlardan arındıran ancak balistik füzelerden varil bombalarına kadar çeşitli silahlarla öldürülmelerine engel olamayan bir kararı beklemiyordu'' ifadesine yer verildi.


10 yıl önce