|

Petrol hırsı Eskimoları korkutuyor

Petrol zengini kutup bölgesinde büyük devletler arasında egemenlik mücadelesi devam ederken, binlerce yıldır bölgede yaşayan İnuitler (Eskimolar) de seslerini duyurmak istiyor

Dış Haberler
00:00 - 9/12/2007 Pazar
Güncelleme: 23:08 - 8/12/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Petrol hırsı Eskimoları korkutuyor
Petrol hırsı Eskimoları korkutuyor

Rus yönetiminin, Ağustos ayında iki denizaltıyı 4 km dibe indirip Rus bayrağı dikerek bölgeyi 'fethetmesiyle' Kutuplarda başlayan hakimiyet kavgası, bölgenin binlerce yıllık yerlileri İnuitleri korkutuyor. Halen Rusya, ABD, Kanada, Danimarka ve Norveç, enerji zengini kutup bölgesinde hak ilan ediyor. Büyük devletlerin mücadelesi nedeniyle kendi yaşam alanları ve geleceklerinin tehlikeye gireceğinden ve Kızılderililerin akıbetine uğramaktan korkan korkan Kutupların yerlileri Eskimolar ise, kendilerine de söz hakkı tanınmasını istiyor. İnuit Kutup Dairesi Konferansı (Inuit Circumpolar Conference (ICC) Grönland Sorumlusu Aqqaluk Lynge, "Halkım ve genel olarak dünya için, Kutuplara yönelik yerli halkın da söz sahibi olacağı bir süreç geliştirmek zorundayız" dedi. Kuzey Kutup bölgesindeki ihtilaflı alanda kimsenin yaşamadığı, bununla birlikte bölgede artan hareketliliğin, yakınlarda yaşayan topulukları etkileyeceği, yük gemilerinin artmasıyla buz tabakalarının tahrip olacağı, bunun da av hayvanların göç yollarını etkileyeceği tahmin ediliyor.

ABD'YE DAVA AÇTILAR

'Çiğ et yiyen' anlamına gelen Eskimo tabirinin aşağılayıcı bulunması nedeniyle İnuitler adını benimseyen topluluğun nüfusu, Alaska, Kuzey Kanada, Rusya ve Danimarka toprağı olan Görönland'dakiler toplandığında yaklaşık 160 bine ulaşıyor. Küresel ısınmanın Kuzey Kutbu'nda etkilerini hissettirmesinin ardından ICC'nin o dönemdeki Başkanı Sheila Watt-Cloutier, sera gazı salınımında gerekli düzenlemleri yapmayarak İnuitler'in yaşam alanını tehlikeye attığı gerekçesiyle ABD'ye karşı dava açtı.

Shell de gözünü Alaska'ya dikti

Bu arada enerji devi Royal Dutch Shell'in Alaska'da petrol kuyuları açma planına karşı çevre örgütleri ve Alaska yerlileri hukuk mücadelesi başlattı. Aavukatlar, Shell'in, Alaska'nın kuzey kıyısı açıklarında 12 kuyu açmasına izin veren kararın iptali için mahkemeye başvurdu. Davacılar, petrol arama faaliyetlerinin kambur balinalar ve diğer deniz canlıları için ciddi tehdit oluşturacağını, yerel halkın yaşam ortamını tahrip edeceğini belirtiyor.


16 yıl önce