|

3 BM askeri kaçırıldı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde BM İstikrar Misyonu'na bağlı (MONUSCO) 3 barış gücü askeri kaçırıldı.

Yeni Şafak
12:04 - 24/04/2015 Cuma
Güncelleme: 09:09 - 24/04/2015 Cuma
AA

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde BM İstikrar Misyonu'na bağlı (MONUSCO) 3 barış gücü askeri kaçırıldı.



MONUSCO yetkililerinden Sylvestre Kilolo, Ruanda sınırı yakınındaki Goma kentine 30 kilometre uzaklıktaki Kibumba bölgesinde 2 Demokratik Kongolu ve 1 Zimbabveli askerin kaçırıldığını belirtti. Kilolo, kimliği belirlenemeyen kişilerce kaçırılan bu askerlerin bölgede mayınları temizleme operasyonuna katıldığını söyledi.



İlk kez bu bölgede barış gücü askerleri kaçırılıyor.



Ruanda ve Uganda sınırı yakınındaki Virunga Parkı'nda 16 Nisan'da 30 kişi, ayrılıkçı Ruandalı Hutulardan oluşan Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri (FDLR) tarafından kaçırılmıştı. Ordu, şubatta FDLR'ye karşı operasyon başlatmıştı.



Yeni ayrılıkçı grup kuruldu


Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde, Kongo Kalkınma Hristiyan Hareketi (MCRC) adlı bir yeni ayrılıkçı grup kuruldu.



Kuzey Kivu Valisi Julien Paluku, ülkenin kuzeydoğusunda kurulan ve eski ayrılıkçı Ulusal Halk Savunma Kongresi (CNDP) ile M23 Hareketi'ne bağlı üyelerden oluştuğunu belirtti.



Paluku, MCRC'nin, komşu ülkeler Uganda ve Ruanda tarafından kurulduğunu öne sürdü.



Yeni grubun olası saldırısına karşı Demokratik Kongo Silahlı Güçleri'nin güvenlik önlemleri kapsamında bölgede asker sayısını ikiye katladığını söyleyen Paluku, halkı şüpheli bir durumda yetkililere haber vermeleri konusunda uyardı.



Ruanda ve Uganda'dan henüz konuya ilişkin açıklama yapılmadı.



Kongolu güçler, Ocak 2014'te Ugandalı ayrılıkçılara karşı Sokola 1, 24 Şubat'ta ise Ruandalı Hutulardan oluşan Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri'nin (FDLR) silahsızlanması için ise Sokola 2 operasyonlarını başlatmıştı.






#kongo
#kongo ayrılıkçı gruplar
#bm askeri kaçırıldı
9 yıl önce