|

ABD: Çin yeni tesis kuruyor

ABD, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde yeni askeri ya da sivil tesisler kurduğunu savundu. ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Senato'nun Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde dünya genelindeki tehditlerle ilgili yaptığı konuşmada "Her ne kadar Çin, ABD ile istikrarlı bir ilişki istediğini ifade etse de özellikle deniz egemenliği konusunda çıkarları söz konusu olduğunda ikili ve bölgesel gerilimi kabul etmeye daha meyilli görünüyor" dedi.

Yeni Şafak
11:34 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 09:36 - 27/02/2015 Cuma
AA

Çin'in Güney Çin Denizi'nde gemileri için yeni bir merkez ve olası uçak pistleri inşa ettiğini belirten Clapper, inşaatların sürmesi nedeniyle söz konusu karakollara ne tür silah ve personel konuşlandıracağının henüz belli olmadığını kaydetti.


Çin'in son 1,5 yılda Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerinin ve tartışmalı adalar yakınında petrol arama kararı almasının "endişe verici" olduğuna dikkati çeken Clapper, Çin'in 1948'de yayımlanan "Dokuz Çizgili Harita"ya dayanarak, Güney Çin Denizi'nin yaklaşık yüzde 80'inin kendi karasuları olduğunu iddia etmesini de "aşırı" olarak niteledi.


Toplantı sırasında Komite Başkanı Senatör John McCain de Çin'in işgali altındaki Gaven Kayalıkları'nı geçen yıl genişlettiğine dair uydu görüntülerini gösterdi. McCain, Çin'in genişlettiği topraklara uçaksavar silahlar yerleştirebileceğine işaret etti.


Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS), geçen hafta Vietnam, Malezya ve Tayvan'ın Güney Çin Denizi'ndeki toprak parçalarında değişiklik yaptığını, Filipinler'in de işgal ettiği bir adadaki havaalanı ve rıhtımını yenilemeyi planladığını açıklamıştı. Güney Çin Denizi'ndeki asıl değişikliklerin Çin tarafından yapıldığına dikkati çeken CSIS, "Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki toprak parçalarının büyüklüğü ve yapısında önemli oranda değişiklik yaptığını" belirtmişti.


Spratly Adaları'ndaki Gaven Kayalıkları'nda 2003 yılından bu yana askeri birlik ve garnizon bulunduran Çin, geçen yıl bölgede 18 dönümden daha büyük yapay ada inşa etmişti. CSIS, ada üzerine inşa edilen yeni binanın uçaksavar kulesine benzediğine dikkati çekti.


Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya gibi bölge ülkeleriyle de egemenlik tartışmaları yaşıyor.

#güney çin denizi
#abd
#abd çin uyarısı
9 yıl önce