|

ABD’de İslamofobi hortladı

ABD’de üç Müslüman gencin bir İslamofobik kişi tarafından öldürülmesinden sonra bu kez Houston'da İslam Merkezi ateşe verildi. Büyük hasara yol açan ‘kundaklamaya’ dair net bir açıklama yapılmadı. Ancak Amerikan-İslam Konseyi yangının kasıtlı çıkarıldığını açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 15/02/2015 Pazar
Güncelleme: 19:40 - 14/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

ABD’de üç Müslüman’ın öldürüldüğü terör eyleminden sonra şimdi de cami yakıldı. Teksas eyaletinin en büyük kenti olan Houston’da bulunan aynı zamanda Cami olarak da kullanılan  Quba İslam Enstitüsü binasında önceki gece bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevler kısa sürede binayı sardı. Houston itfaiyesi olay yerine yerel saatle 05:30 civarı ulaştı ve yangını kontrol altına almaya çalıştı. Söndürme çalışmaları yaklaşık bir saat sürdü. Yetkililer binada kimse olmadığı için ölü ya da yaralı olmadığını, ancak büyük çapta maddi hasar meydana geldiği bilgisini verdi. 


BU BİR NEFRET SALDIRISI

Yangının sabotaj sonucu meydana geldiğine yönelik söylentiler bulunuyor.  Fakat ‘kundaklamaya’ dair yetkililer net bir açıklama yapmazken Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi yangının kasıtlı çıkarıldığını ifade etti. ABD’li yetkililere çağrı yapan Konsey, “Bu yangının kasıtlı olarak çıkarıldığını ve kesinlikle nefret suçu olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulundu. 

Bölgede bulunan Müslüman topluluk da yetkililerden olayı soruşturmasını talep etti ve olayın bir nefret saldırısı sonucu meydana geldiğinden şüphelendiklerini belirtti. 

CHAPEL HILL’İN DEVAMI

Houston İtfaiyesi ise yangına neyin sebep olduğunun henüz bilinmediğini ve konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini bildirdi. Housyon itfaiye sözcüsü Kenyatta Parker, 25 itfaiye ekibinin yangını 1 saatte kontrol altına aldıklarını söyledi. Kuzey Carolina’nın Chapel Hill kasabasında beş gün önce üç Müslüman öğrencinin evlerinde katledilmesi dünya çapında yankı uyandırmıştı. Polis, saldırının park problemi yüzünden kaynaklanmış olabileceğini söylerken Müslümanlar katliamın bir “nefret suçu” olduğunu savunuyor. Artan baskı üzerine FBI, federal soruşturma başlattı.


Geç de olsa ayaklandılar

Chapel Hill’de üç Müslüman gencin öldürülmesine ABD’deki bir çok kesimin tepkisi ve nefret suçu soruşturması açılması çağrısı sürüyor.  Amerikalı Müslüman, Arap, Sih, Güney Asyalı grupların da yer aldığı 150 civarında sivil toplum örgütü, Adalet Bakanı Eric Holder’a mektup göndererek federal soruşturma açılmasını istedi. Olaya ilişkin detaylarda cinayet gerekçesinin “nefret” olduğuna ilişkin önemli göstergeler yer aldığına dikkati çeken örgütler, zanlının sosyal medya paylaşımlarını  kanıt gösterdi. 


Katilin evi cephane gibi

ABD’de Deah Shaddy Barakat ile Yusor ve Razan Muhammed Abu-Salha’ın ölümlerinden sorumlu olan “militan ateist” Craig Stephen Hicks’in evine yapılan aramada evin adeta cephaneyle dolu olduğu ortaya çıktı. Katilin evinde 5'i tabanca 8'i tüfek toplam 12 adet silah bulundu. Hicks, polise teslim olduğunda da 3 genci başından vurduğu bir tabanca da elindeydi. Polis evde çok sayıda kurşun ve kutularca askeri mühimmata da rastladı. 


BM'den çağrı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Chapel Hill’de üç Müslüman gencin öldürülmesinin, derinlemesine soruşturulmasını istedi. Ban, Amerikalı yetkililere, Müslüman gençlerin ölümüne ilişkin “nefret suçu” ihtimalini de göz önüne alarak  soruşturma yürütmeleri çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban’ın binlerce Amerikalı ve dünyanın bir çok köşesinden insanların üç gencin yasını tutmak için bir araya gelmesi dolayısıyla çok duygulandığını belirtti.

Beyaz Saray önünde namaz

ABD’de 3 gencin öldürülmesine yönelik gösteriler devam ediyor. ABD’nin başkenti Washington’da yaşayan Müslümanlar, Kuzey Carolina eyaletinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden üç Müslüman gencin ölümüne dikkat çekmek için Beyaz Saray önünde Cuma namazı kıldı. 200 kişinin katıldığı anma töreninde ABD’deki Müslümanların kendilerini güvende hissetmedikleri ve İslamofobi’nin tehdit edecek düzeyde arttığına dikkat çekildi. 


Erdoğan'a övgü

Dünya ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde öldürülen 3 Müslüman genci anıyor. ABD, Avrupa, Afrika ve İslam dünyası ile Türkiye'de öldürülen gençler dualarla anılırken öldürülen gençlerin anne babasının kuzeni olan Şeza Berakat,  cinayete suskun kalan İslam dünyasında bir tek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tepki gösterdiğini vurguladı. Berakat, "Mazlumları savunan Erdoğan, bu dünyadaki beyaz nokta" diye konuştu.


Katilin evi cephanelik gibi

ABD’de Deah Shaddy Barakat ile Yusor ve Razan Muhammed Abu-Salha’ın ölümlerinden sorumlu olan “militan ateist” Craig Stephen Hicks’in evine yapılan aramada evin adeta cephaneyle dolu olduğu ortaya çıktı. Katilin evinde 5'i tabanca 8'i tüfek toplam 12 adet silah bulundu. Hicks, polise teslim olduğunda da 3 genci başından vurduğu bir tabanca da elindeydi. Polis evde çok sayıda kurşun ve kutularca askeri mühimmata da rastladı. 

#abd
#islamofobi
#müslüman
#ırkçılık
9 yıl önce