|

Askere hazır ol emri

Yemen’de meşru yönetimi silah zoruyla deviren İran destekli Husilere yönelik bir aydır sürdürülen Kararlılık Fırtınası operasyonu sona erdirilirken, Suudi Arabistan’dan kara operasyonu sinyali geldi. Kral Salman’ın ordunun en güçlü kollarından olan Ulusal Muhafız Birlikleri’ne operasyona katılma talimatı verdi.

Yeni Şafak
04:00 - 22/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:27 - 21/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Yemen'de meşru yönetimi silah zoruyla deviren İran destekli Husilere (Ensarullah Hareketi) yönelik olarak 26 Mart'ta Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin başlattığı operasyonda yeni bir aşamaya geçildi. Koalisyona ait savaş uçaklarının yaklaşık bir aydır yürüttüğü “Kararlılık Fırtınası” operasyonu durdurulurken, Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz askeri birliklere hazır ol emri talimatı verdi. Kral Salman'ın talimatı kara operasyonu sinyali olarak değerlendirildi.


Kararlılık Fırtınası operasyonunun durduğunu dün akşam saatlerinde koalisyon güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri açıkladı. Asiri, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve hükümetin talebi üzerine hava harekatının sona erdiğini kaydetti.



YENİ OPERASYON: UMUDA DÖNÜŞ


Tuğgeneral Asiri, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, bugünden itibaren Yemen halkı için “Umuda Dönüş” operasyonunun başlayacağını aktardı. Asiri, 26 Mart'tan bu yana devam eden hava harekatı kapsamında Yemen topraklarına 2 bin 415 saldırı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Operasyon tüm hedeflerine ulaştı'' dedi. Asiri ayrıca “Umuda Dönüş operasyonu, siyasi, diplomatik ve askeri çalışmalardan oluşuyor” ifadesini kullandı.



KRALDAN MUHAFIZ BİRLİKLERİNE TALİMAT


Bu arada Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud'un, Ulusal Muhafızlar'ın yemendeki operasyonlara katılmaları yönünde bir kararname çıkardığı belirtildi. Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre Kral Selman, Kara Kuvvetleri'nin en güçlü kollarından biri olan Ulusal Muhafız Birlikleri'nin, Yemen'de Husi Ensarullah hareketine karşı başlatılan operasyona katılmasını içeren kararname yayımladı.



Tahran'dan Riyad'a nota


Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'e düzenlediği hava saldırıları sırasında, başkent Sana'daki İran ve Sudan büyükelçilikleri yakınlarına füze düştü. İran'ın, Tahran'daki Suudi Arabistan maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığına çağırıp nota verdiği bildirildi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, maslahatgüzarın uyarıldığını ve “Suudi Arabistan Hükümeti'nden ikna edici bir açıklama talep edildiğini” kaydetti. Sudan ise Yemen Büyükelçiliği'nin “dolaylı” şekilde vurulduğunu açıkladı. Sudan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Sana'daki Büyükelçiliğimiz, yakındaki bir hedefin vurulduğu sırada koalisyon uçaklarının 'dolaylı' saldırısına uğradı” belirtildi. Büyükelçiliğin boş olduğu ve herhangi bir can kaybının yaşanmadığı kaydedildi.



Aralıksız bombardıman

Yemen'de Husilere yönelik askeri operasyon kapsamında, koalisyon uçaklarının Hacce iline bağlı Harad ilçesindeki polis merkezini hedef alan saldırısında civardaki binalar isabet aldı ve ilk belirlemelere göre 13 kişi öldü. Taiz kentinde, Husiler ile Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı “Halk Direniş Komiteleri” arasında çıkan çatışmalarda 18 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerden 15'inin Husi milisi, 3'ünün ise “Halk Direniş Komiteleri” üyesi olduğu bildirildi. Yemen'in İbb kentinde bir köprüye düzenlenen füze saldırısında ilk belirlemelere göre 20 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.



Orayı alan Yemen'i alır


Yemenli stratejist ve askeri uzman emekli general Hasan Hasruf, “Uluslararası denizcilik açısından son derece önemli olan Aden limanına sahip olması ve Babu'l-Mendeb Boğazı'na yakınlığı sebebiyle Aden kenti, ülkede çatışan taraflar için sıradışı bir önem arz ediyor. Bu da tarafların Aden için çatışmalarını kaçınılmaz hale getiriyor” dedi. Aden'i ele geçiren tarafın, gelecekteki siyasi süreçlerde kenti müzakere kartı olarak kullanacağını belirten Hasruf, ancak kentin taşıdığı özellikler nedeniyle daha fazla çatışmayı kaldıramayacağını dile getirdi. Hasruf, “Coğrafi ve ekonomik açıdan son derece önemli olan Aden, savaş kenti olmaya tahammül edemez. Ancak taraflar, bu durumu görmezden geliyor. Tarih boyunca çeşitli din, kabile ve aşiretleri kucaklayan Aden, ilim, sanat, kültür ve ekonominin beşiği olma özelliği taşıyor” diye konuştu.




Husi militanlar ambulans vurdu

Yemen'de Ensarullah Hareketi (Husiler) militanlarının, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi destekçisi güçleri taşıyan ambulansı hedef alan saldırısında Hadi destekçisi 4 asker ile 1 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, ambulans sürücüsü ise ağır yaralandı. Bu arada Husilere bağlı militanların, Sana'nın kuzeyindeki Erhab ilçesinde, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı Islah Partisi yöneticilerinden Yemen Müslüman Alimler Birliği Heyeti Başkanı Abdulmecid ez-Zindani'nin, Beytul Hanak ve Zindan köylerindeki iki evine 6 saat arayla bombalı saldırı düzenlediği bildirildi. Saldırı sırasında Zindani'nin evinde olmadığı belirtildi.


#yemen
#iran
#husiler
9 yıl önce