|

Avrupa'dan faciaya facia önerisi

Pazar günü Libya açıklarında batan ve 700'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan facianın ardından Avrupa Birliği, Akdeniz'de artan faciaları önlemek için bir araya geldi. Açıklanan eylem planında yer alan bir madde ise hayli dikkat çekici. Avrupa, adeta faciayı önlemek için bir başka facia önerdi. AB tarafından yapılan açıklamada önlemlerden birisi "Göçmen teknelerinin batırılması"

Yeni Şafak
14:50 - 21/04/2015 Salı
Güncelleme: 15:29 - 21/04/2015 Salı
Diğer

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Carlotta Sami, İtalya'da faciadan kurtulanlarla yaptığı görüşmelerin ardından "800 kişinin öldüğünü söyleyebiliriz" dedi. BM ve Uluslararası Göç Örgütü temsilcileri, kurtulan 27 kişinin çoğuyla görüştüklerini belirtti.



AFP'nin haberine göre, UNHCR Sözcüsü Sami, "Teknede aralarında yaşları 10-12 olan çocukların da bulunduğu 800'den fazla kişi vardı. Suriyeliler, yaklaşık 150 Eritreli, Somalililer vardı. Trablus'tan cumartesi günü sabah 08:00 civarında ayrılmışlardı" diye konuştu.



Akdeniz'de yürütülen Triton ve Poseidon operasyonlarının mali kaynakları artırılarak, operasyon alanı büyütülecek.Kaçakçıların yakalanması ve kullandıkları gemilerin batırılması için sistematik çaba harcanacak.Tüm göçmenlerin parmak izleri alınacak. İtalya ve Yunanistan'a sığınma başvurularını ele almak üzere özel ekipler gönderecek. Acil yerleştirme mekanizmaları devreye sokulacak. Mültecilerin gönüllülük temelinde farklı AB ülkelerine yerleştirilmesine yönelik proje başlatılacak. Yasa dışı göçmenlerin çabuk şekilde geri gönderilmelerini sağlayacak yeni bir program hayata geçirilecek.Libya'yı çevreleyen ülkelerle, özellikle Nijer'le angajman artırılacak.


Komisyon tarafından gündeme getirilen öneriler perşembe günü AB liderlerinin onayına sunulacak. AB, gemi batırma yöntemini Somali açıklarında altı yılı aşkın süredir yürüttüğü Atalanta Operasyonu bağlamında korsanlara karşı uyguluyor.



#avrupa birliği
#avrupa komisyonu
#ab öneri
9 yıl önce