|

Aynı film

Yemenli siyasetçi ez-Zahiri, ülkesinde de Mısır''dakine benzer ''karşı devrim'' sürecinin başladığına vurgu yaparken El Arabia televizyonu, ''Eski cumhurbaşkanı Salih, iktidara geri dönme planı yapıyor. Husi militanları ile işbirliği içinde'' dedi. ABD ve bölge ülkeleri de yaşananlara göz yumuyor.

Dış Haberler
00:00 - 24/10/2014 Cuma
Güncelleme: 23:52 - 23/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Aynı film
Aynı film

Yemen''in devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih''in iktidara geri dönme planları çerçevesinde İran yanlısı Husi militanları ile işbirliği yaptığı iddia edildi. Mısır''da İhvan''ın iktidardan uzaklaştırılmasına benzer şekilde ''karşı devrim'' için düğmeye basan Abdullah Salih''in Husilerle birkaç gün önce gizli bir toplantı gerçekleştirdiği ileri sürüldü. El Arabia televizyonunun haberine göre toplantıya katılanlar arasında Husi hareketinin siyasi ilişkiler sorumlusu Hüseyin Al-Ezzi ve Salih''in Genel Halk Kongresi Partisi''nin (GPC) bir üyesi de vardı.

BEŞ AYRI EYLEM PLANI

Habere göre göre toplantı sırasında 5 eylem planı oluşturuldu. Bunlardan ilki, Suudi Arabistan''a güvence verilmesi.

İkincisi, Suudi karar merciilerine doğrudan rapor ve bilgi sunmak. Üçüncüsü, Husi karşıtı gösterilere El Kaide bayrakları taşıyan protestocular göndermek. Böylelikle Husiler''in El-Kaide''ye karşı savaşan olumlu bir portresi çizilecek.

Dördüncüsü isyancılara Yemen''de ilerleme kaydetmeleri için aşiretlerle işbirliği. Beşincisi ise, Husi isyancılara karşı ''sahte direniş timleri'' oluşturarak yönetimin dikkatini dağıtmak.

WASHINGTON SEYREDİYOR

Bu arada, Yemen Ulusal Diyalog Konferansı (UDK) Üyesi Hammud Haşim ez-Zahiri, Husi Ensarullah Hareketi''ni eski rejim yanlılarıyla ittifak kurarak ''karşı devrim'' yapmaya çalışmakla suçladı. İstanbul''da düzenlenen İslam Ülkeleri 6. Kanaat Önderleri Forumu''na katılan Zahiri, ''Husiler''in yapmaya çalıştığı karşı devrimdir, üstelik buna eski rejimin taraftarlarıyla ittifak kurarak kalkıştılar. ABD ve bazı bölge ülkeleri, 11 Şubat 2011 Devrimi''nin başarısızlığa uğramasını isteği için yaşananlara göz yumuyor ancak Yemen halkı, kurulan komploları boşa çıkaracak'' dedi. İslam Ülkeleri 6. Kanaat Önderleri Forumu''na katılan Yemen Islah Partisi İb kenti Milletvekili Muhammed el-Hazmi de ''Husiler Yemen''de karşı devrim yapmaya çalışıyor'' diye konuştu. ?


10 yıl önce