|

BM Yemen'de ara buluculuk yapmaya çalışıyor

Yemen'de son aylarda devam eden Hükümet ile Husiler arasındaki krizin sona erdirilmesi için Birleşmiş Milletler'in (BM) ara buluculuk çalışmaları devam ediyor. BM Güvenlik Konseyi Yemen Temsilcisi Cemal Bin Ömer'in Husi Ensarullah hareketi lideri Abdülmelik el-Husi ile hareketin merkezi Sa'da kentinde bir araya geleceği belirtildi.

Aa
00:00 - 17/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 14:54 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
BM Yemen'de ara buluculuk yapmaya çalışıyor
BM Yemen'de ara buluculuk yapmaya çalışıyor

Bin Ömer ve Husi arasında gerçekleşecek ikili görüşme ile şiddet olaylarının sona erdirilmesi hedefleniyor. Bin Ömer bir önceki gün Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Hadi'nin özel danışmanı Abdülkerim el-Aryani, Yemen Savunma Bakanı Muhammed Nasır Ahmed, Yemen Islah Partisi Temsilcisi Muhammed el-Yedumi ve Husi hareketinin Sana'daki temsilcileri Muhammed Cüneyd, Ali Buheyti ve Hüseyin el-Azzi ile bir toplantı yapmıştı.

BM Temsilcisi Bin Ömer temaslarında Husi Ensarullah hareketinin başkent Sana'daki ''sivil itaatsizlik'' eylemlerine son verilmesi, Sana civarındaki silahlı Ensarullah militanlarının tuttukları bölgeleri terk etmesi, yeni Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin kurulması için görüşmeleri kabul etmesi ve Cevf gibi bölgelerdeki kabileler arasındaki çatışmaların sonlandırılması için tarafları ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Sana'da barışçıl, ülke çapında şiddet eylemleri

Öte yandan Sana'daki varlıkları süren ve bazı bakanlıklar önünde eylem yapmaya devam eden Husiler bugünde Enerji ve Elektrik Bakanlığı önünde toplandı. Bakanlığın yakınlarındaki çadırlarında bir araya gelen Husiler toplanarak slogan atıp pankart açtı.

Üç yüz kadar gösterici Hadi'ye ilettikleri ve ''üç talep'' olarak adlandırdıkları taleplerini yenileyerek, hükümetin feshedilmesi, Husi göstericilere açılan ateş sonucu yaşanan can kayıplarının sorumlularının bulunması ve Ulusal Diyalog Toplantıları kararlarının iptali gibi taleplerini tekrarladılar. Göstericiler bakanlık önündeki sloganlarının ardından olaysız bir şekilde dağıldılar.

Başkentin kuzeybatısındaki El-Kabil köyünde meydana gelen çatışmada, 12'si Husi 17 kişi yaşamını yitirmişti.

Yemen'in başkenti Sana'da Husi Ensarullah Hareketi Lideri Abdulmelik el-Husi'nin çağrısıyla sokaklara inen Husiler, "hükümet karşıtı gösteriler" düzenliyor.

Merkezi, Yemen'in kuzey bölgesindeki Sa'da kentinde bulunan Husi hareketi "Ensarullah", İran'ın Kum kentinde eğitim gören Hüseyin Bedreddin el-Husi tarafından 1992'de kuruldu. İran tarafından yönlendirildiği iddia edilen Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliğini Abdulmelik el-Husi'nin yaptığı grup ile Yemen ordusu arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Ensarullah geçtiğimiz Haziran ayından bu yana Sa'da'dan Amran kentine doğru ilerleyerek ülkenin kuzey bölgelerini ele geçirmeye çalışıyor. Husi militanlarıyla Yemen ordusuna bağlı güçler arasındaki çatışmalar Sana ve Cevf kenti çevresinde yoğunlaşıyor.

10 yıl önce