|

BM’den Batı’ya Suriye çağrısı

Suriye’de iç savaş sonucunda evlerinden olan mültecilere kapılarını kapayan Batı ülkelerine tepki sürüyor. Mülteci krizinin halen devam ettiğini belirten BM, başta ABD olmak üzere tüm “AB ülkeleri Suriyeli mültecilere kapılarını açmaya" çağırdı.

Yeni Şafak
04:00 - 19/04/2015 Pazar
Güncelleme: 21:49 - 18/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Suriye'ye komşu ülkelerden bazıları, gittikçe artan mülteci akınına karşı sınırlarını kapatırken binlerce mülteci güvenlik arayışıyla Akdenizi geçmeye çalışıyor. ABD ve diğer Batılı ülkeler mültecilere kapılarını açma konusunda ülke içerisindeki göçmen karşıtlarının baskılarıyla da karşı karşıya kalıyor.



EŞİT PAYLAŞILMIYOR



Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden Antonio Guterres, bir kez daha ABD ve diğer ülkeleri daha fazla mülteci kabul etmeye çağırdı. Guterres, önümüzdeki iki yıl içinde 130 bin Suriyeli mülteci için barınacak yer bulma ihtiyacı olacağını kaydetti. Suriye'deki iç savaşın başlamasının ardından, birçok ülkeye dağılan Suriyeli mültecilerin sığındıkları ülkelerdeki hükümetler de iç ve dış siyasetlerinde pek çok politik baskıya maruz kalıyor. Suriye'ye komşu ülkelerden Türkiye, Lübnan, Ürdün gibi ülkelerde 4 milyondan fazla mülteci zor şartlar altında yaşıyor. Mültecilerin bir kısmı ise Avrupa'ya sığınma umudu ile karadan ve denizden tehlikeli yolculuklar yapmayı göze alıyor. ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Simon Henshaw, kendi ulusal güvenliklerini göz önünde bulundurarak 11 binden fazla sığınmacının başvurusunun içinden eleme sonucunda yalnızca 2 bin başvuruyu kabul edeceklerini açıkladı.


#Antonio Guterres
#birleşmiş milletler
#suriye
9 yıl önce