|

Boykot edilen Bangladeş seçimlerinin sonucu açıklandı

Bangladeş'te muhalefetin boykot ettiği tartışmalı genel seçimin galibi Avami Birliği, mecliste 233 sandalye kazandı. Seçim günü çıkan olaylarda ölenlerin sayısı da 24'e yükseldi.

Aa
00:00 - 6/01/2014 Pazartesi
Güncelleme: 19:59 - 6/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Boykot edilen Bangladeş seçimlerinin sonucu açıkla
Boykot edilen Bangladeş seçimlerinin sonucu açıkla

Ülke genelindeki 147 seçim bölgesinin 139'undan gelen resmi olmayan sonuçlara göre, seçim Avami Birliği'ne 106, Jatiya Partisi'ne (Erşad)14, diğer partilere de mecliste 20 sandalye kazandırdı.

Katılımın hayli düşük olduğu seçimde 153 milletvekili adayı boykot nedeniyle seçim bölgesinde rakipsiz kaldığı için halihazırda "seçilmiş" sayılırken, bu adayların 127'sinin Avami Birliği'nden, 20'sinin Jatiya Partisi'nden (Erşad), 6'sının da diğer partilerden olduğu ifade edildi.

Böylece, Avami Birliği'nin 300 üyeli mecliste toplam 233 sandalyesi oldu.

Seçim günü muhalifler ve güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısıysa en son 24 olarak açıklandı.

Bangladeş Milliyetçi Partisi önderliğindeki 18 partili ittifak ile merkez, sol, sağ ve İslami çizgideki diğer partilerin boykot ettiği seçime 40 kadar kayıtlı siyasi parti arasından yalnızca iktidardaki Avami Birliği ile onu destekleyen 7 parti katılmıştı

Muhalefetin seçimin ertelenmesi talebine ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra uluslararası toplum da destek vermiş ancak Avami Birliği, seçimin düzenlenmesi kararından geri adım atmamıştı.

Öfkeli muhalifler tepkilerini seçime saatler kala ülke genelindeki oy merkezlerine kundaklama girişiminde bulunarak ve seçim malzemelerine zarar vererek ortaya koyma yoluna gitmişti.

10 yıl önce