|

Boykot farkındalığını artırmak istedim

Varşova sokaklarında yaptığı poster eylemiyle dünya çapında ses getiren resim sanatçısı Dobrowolski, “Tehditlerden korkmuyorum, ben bir sanatçıyım bu soykırıma asla sessiz kalmayacağım” dedi.

Rabia Şenol
04:00 - 3/05/2024 Cuma
Güncelleme: 17:10 - 6/05/2024 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

İsrail’e destek veren markaların afişlerini değiştirerek paylaştığı çalışmalarıyla dikkat çeken Polonyalı Sanatçı İgor Dobrowolski, Filistin’de yaşananlara dayanamadığını söyledi. Varşova sokaklarında yaptığı poster eylemiyle dünya çapında ses getiren resim sanatçısı Dobrowolski, “Tehditlerden korkmuyorum, ben bir sanatçıyım bu soykırıma asla sessiz kalmayacağım” dedi.

KORKMUYORUM

Gazze’deki katliamın tarihte benzeri görülmemiş bir katliam olduğuna vurgu yapan Dobrowolski, “İsrail’in saldırılarından sonra dünya genelinde boykotun artması çok etkili bir tepki oluşturdu, firmaları ekonomik olarak zarara uğradı. Ben de bir sanatçı olarak bu konuda farkındalığı artırmak için tepkimi, İsrail’e destek veren markaların posterlerini değiştirip üzerlerine yazılar yazarak gösteriyorum” diye konuştu.

GAZZELİLERİN SESİ OLABİLMEK İÇİN KENDİNİ SORUMLU HİSSEDİYOR

Filistin’de yaşananların korku filminden farksız olduğunu ifade eden Dobrowolski, “Batı’da halkların sesleri haricinde ülkelerden ses çıkmıyor hatta Filistin’i destekleyen eylemler yapan insanlar tutuklanıyor. Avrupa’nın merkezinde sanatçı biri olarak kitleleri etkileyen bir güce sahibiz o yüzden Gazze'deki acılı insanların sesi olabilmek için kendimde ahlaki bir yükümlülük hissediyorum. Soykırımla ilgili yapmış olduğum projelerim basit ve güçlü bir mesaj içeriyor. İşlerimin çoğu farklı bir yaklaşım benimsiyor. Yaklaşımım çok basit çünkü olup bitenler her türlü kurgudan daha kötü, bu yüzden çok fazla düşünmeme gerek kalmamıştı, sadece gerçeği göstermem ve kendime ait birkaç şey eklemem gerekiyordu. Bu görselleri anlamak için insanların da çok fazla düşünmelerine gerek yok çünkü görüntüler o kadar korkunç ki katliamın bütün boyutlarını gözler önüne seriyor. Filistin'de yaşananlar sanki bir korku filminin sahnesi gibi, çok üzücü.” şeklinde konuştu.

DÜNYA, BATININ GERÇEK YÜZÜNÜ GÖRDÜ

Gazze’de yaşanan katliamların kendisi için pek çok şeyi değiştirdiğini belirten Dobrowolski, “Dünyada sözde adalet arayışında bulunan farklı grupların nasıl davrandığını görüyorum, örneğin kadın hakları için mücadele eden sözde Batılı feministlerin büyük bir kısmı, ne kadar empatik olduklarını göstermeyi çok seviyorlar ama söz konusu Filistinli kadınlar olduğunda empati kuramıyorlar. Sanatçılar insanların farkındalığını artırma amacı gütmelidir fakat görünen o ki sanat dünyası da aynı durumda. Birkaç ay önce sanatçılar ve galeriler azınlık hakları ve savaş konularında çok güçlü bir şekilde konuşuyordu, ancak konu mazlum Filistinliler olduğunda tüm sanat dünyası sessizliğe gömüldü, sanat dünyasının yaklaşık %99'u tamamen sessiz kaldı. Öte yandan basın özgürlüğü diye mücadele eden batılı gazeteciler, Filistin’de katledilen gazeteciler konusunda sessiz kalmayı tercih etti. Böyle bir katliamda mesleğinizi riske atıp ses çıkartmıyorsanız politik konuşan korkak insanlarsınız. Şu an sessiz kalanlar bu soykırım bittikten sonra



#Gazze
#Filistin
#Soykırım
#İsrail
15 gün önce