|

Dönmesinler ölsünler

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Suriye ya da Irak'a savaşmaya gidenlerin ülkeye dönmelerindense orada ölmelerine yönelik görüşe destek verdi. Rutte halk ile aynı fikirde olduklarını dile getirdi.

Yeni Şafak
17:15 - 6/03/2015 Cuma
Güncelleme: 15:19 - 6/03/2015 Cuma
AA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, bir televizyon programında dile getirilen, "Suriye ya da Irak'a savaşmaya gidenlerin, ülkeye geri dönmelerindense orada ölmelerinin daha iyi olacağına" yönelik görüşe destek verdi.


Özel bir televizyon kanalında 18 Mart'ta yapılacak eyalet meclisi seçimleriyle ilgili tartışma programına katılan Rutte, halkın büyük kesiminin kendisiyle aynı fikirde olduğunu kaydetti.


İktidardaki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Liberal Parti'nin lideri Rutte, "korkunç" saldırılar düzenlemek amacıyla Suriye ya da Irak'a gidenlerin dönüşlerinde Hollanda'da da benzeri eylemlerde bulunabileceklerine işaret ederek "Bunu önlemek için her şeyi yapmamız lazım. Başbakan olarak Hollanda'yı korumak görevim. Bunu son nefesime kadar yapacağım" dedi.


Aynı programa katılan muhalefet parti liderleri, Rutte'nin sözlerine tepki gösterdi.


Rutte'nin görüşüne karşı çıkan Demokratlar 66 (D66) Partisi lideri Alexander Pechtold, başbakanın aşırı sağcı politikacı Geert Wilders'in görüşlerine benzer düşünceler savunduğunu ileri sürdü.


Pechtold, Hollanda'nın bir hukuk devletini olduğunu, dolayısıyla Suriye ya da Irak'tan dönenlerin yargılanması gerektiğini dile getirdi.


İktidar hükümetinin ortağı İşçi Parti'sinden Başbakan Yardımcısı Loedewijk Asscher da başbakanın söz konusu değerlendirmeyi parti lideri sıfatıyla yaptığını söyledi.

#Hollanda
#Mark Rutte
#IŞİD
9 yıl önce