|

Eğitim şart!

İşgal ettiği Irak'a kendi 'eğitiminden geçen' yerel bir ordu bırakan ABD yine çıkmazda. CENTCOM'a göre, Musul'da tek kurşun atmadan kaçan ve IŞİD'in ilerleyişinde tarihi hatayı yapan Irak ordusunun kara savaşına hazır hale gelebilmesi için birkaç ay boyunca eğitilmesi gerekiyor.

.
00:00 - 26/10/2014 Pazar
Güncelleme: 21:53 - 25/10/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Eğitim şart!
Eğitim şart!

2003-2011 yılları arasındaki işgalin ardından yerel orduyu 'eğiterek' Irak'tan çıktığını öne süren ABD'den şaşırtıcı açıklamalar geliyor. ABD'nin başını çektiği koalisyon, Irak ve Suriye'de Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) ait hedefleri yok etmekte henüz başarı elde edemezken,

diğer taraftan Irak ordusunun IŞİD'e karşı karada savaşabilmesi ve başarılı olabilmesi için aylar sürecek bir askeri eğitimden geçmesi gerektiği belirtiliyor. Bu iddianın arkasındaki ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Musul'u bir gecede, tek bir kurşun dahi sıkmadan terk eden eden Irak ordusunun, şimdi IŞİD'e

karşı yeniden kendilerinden eğitim

almaya ihtiyacı olduğunu duyurdu. Ancak Musul'da arkasına bakmadan kaçan terk eden Irak ordusunu da ABD eğitmişti.

UZUN ZAMAN ALACAK

CENTCOM'dan yapılan açıklamada, Irak ordusunun IŞİD'i kara operasyonuyla geriletme kabiliyetinin olmadığı söylenirken, IŞİD'le karada savaşacak seviyeye gelmesi için aylar sürecek bir askeri eğitimden geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Ancak CENTCOM, Irak ordusunun bu operasyonları ne zaman başlatacağı konusunda ise, Irak'taki siyasi durumun ve mevsim şartlarının etkisini işaret ediyor. Açıklamada, Irak ordusunun IŞİD işgali altında bulunan bölgeleri geri almasının zaman alacağının altı çizilirken, Musul gibi büyük kentlerin ise IŞİD'in elinden hemen alınamayacağına özellikle dikkat çekildi.

Peşmergeye özel destek

Almanya'nın ardından İtalya, IŞİD örgütü ile daha etkili mücadele edebilmesi için Kuzey Irak'tan götürülen peşmergelere askeri eğitim vermeyi sürdürürken, Kürt bölgesindeki Erbil kentinde askeri eğitim merkezi açma hazırlıklarını arttırdı. İtalya Genelkurmay Başkanı Luigi Bineli Mantelli, Kuzey Irak'taki peşmerge güçlerini gönderdikleri silahlar konusunda eğitme kararı aldıklarını söyledi. Roma yönetiminin çağrısı üzerine 10 peşmerge, 18 Ekim'de 2 haftalığına koalisyon güçleri tarafından gönderilen askeri teçhizatın eğitimini almak üzere İtalya'ya gitmişti.

Kadri'nin ikinci hüsranı: Eve dönüyoruz

Pakistan'da Başbakan Navaz Şerif'in istifası talebi ile 67 gündür hükümet karşıtı gösterilerini sürdüren Pakistan Halk Hareketi (PAT) Lideri Tahir-ul Kadri, yenilgiyi kabul etti ve meclis binası önündeki oturma eylemlerini sona erdirdiklerini açıkladı. Başkent İslamabad'da taraftarlarına seslenen Kadri, hükümet karşıtı gösterilerinin ilk aşamasını tamamlayarak amaçlarına ulaştıklarını savundu. İkinci aşamasına geçilecek gösterilerin tüm şehirlerde gerçekleştirileceğini belirten Kadri, taraftarlarına 'Çadırlarınızı, eşyalarını toplayın ve evlerinize geri dönün. Bundan sonra bütün şehirlerde gösterilerimizi sürdüreceğiz. Ben de gezerek mitingler düzenleyeceğim' dedi. 2005 yılında Kanada'ya yerleşen Kadri, 2012 yılının Aralık ayında ülkesine dönerek Pakistan tarihindeki en büyük krizlerden birini tetiklemiş ancak 2013 yılının Ocak ayında milyonlarca kişinin katılacağını iddia ettiği 'uzun yürüyüş' adını verdiği protestoya sadece 50 bin taraftarı katılmıştı.

10 yıl önce