|

Engel tanımadılar

Bulgaristan Türkiye’den gelmek isteyen çifte vatandaşların engellenmesine yönelik tartışmaların gölgesinde seçime gitti. Bulgaristan’ın, Türkiye’de oy kullanılacak sandık sayısını 140’tan 35’e düşürmesi ve Kiril alfabesiyle dilekçe yazma zorunluluğu getirmesi, oy verme merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Yeni Şafak
04:00 - 27/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 04:18 - 27/03/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Bulgaristan sandık başında
Bulgaristan sandık başında

Bulgaristan'da genel seçimde oy verme işlemi dün mahalli saatle 07.00'de başladı. Seçimde 21'i bağımsız 13 siyasi parti ve 9 ittifak, 240 sandalye için yarıştı. Merkez Seçim Komisyonu'na (ZİK) göre, ülkede 6 milyon 500 bin kayıtlı seçmen bulunuyor. Katılım oranının düşük olduğu seçimde 12 binden fazla noktada oy veridi. Cezaevlerinde oy kullanma hakkı bulunan bin 222 tutuklu için de sandıklar kuruldu. Seçimde yurt dışında da 400 merkezde oy kullanıldı. Oy verme işlemi dün akşam saat 20.00'de sona erdi. Sonuçların bugün kesinleşmesi bekleniliyor.





SANDIK SAYISI 35'E DÜŞTÜ


Yolsuzluk, sosyal adaletsizlik, ırkçı söylemler ve yabancı düşmanlığının yanı sıra Türkiye'den gelmek isteyen çifte vatandaşların engellenmesi tartışmalarının gölgesinde geçen seçimlere Bulgaristan hükümetinin aldığı skandal kararlar damga vurdu. Bulgaristan hükümeti Türkiye'de 140'dan fazla olan sandık sayısını 35'e düşürdü. Sandık sayılarının düşürülmesi sabahın erken saatlerinde oy verme merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu.



KİRİL ALFABESİYLE DİLEKÇE!


Bulgaristan Merkez Seçim Kurulunun oy kullanma işlemlerinin başlamasına çok kısa süre kala Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde oy vereceklerin sandık başında Kiril alfabesiyle dilekçe doldurması şartını getirdi. Bu karar yurt dışındaki Bulgaristan vatandaşı binlerce seçmenin tepkisine neden oldu. Sandık başında doldurulması gereken bu dilekçeler, Kiril alfabesini bilmeyen Bulgaristan vatandaşlarının zorluk yaşamasına neden oldu.





KUYRUKLAR OLUŞTU


Kiril alfabesiyle dilekçe yazma zorunluluğu getirmesi, oy verme merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Alınan skandal karar Türkiye'deki binlerce çifte vatandaşın da oy kullanmasını güçleştirirken, Türkiye'deki sandıklardan daha az sayıda oy çıkmasına neden oldu.



Kazanan aşırı-ılımlı milliyetçilik


Anti demokratik engellemelerle gidilen sandıktan milliyetçilik çıktı. Kesin olmayan sandık çıkış anketlerine göre eski Başbakan Boyko Borisov'un liderliğindeki merkez sağ GERB yüzde 33 oy aldı. Ilımlı bir milliyetçilik sergileyen GERB'i yüzde 28'lik oy oranı ile Sosyalist Partisi izliyor. Milliyetçilik çizgisinde siyaset yürüten parti, aynı zamanda Rusya yanlısı politikalarıyla dikkati çekiyor. Sosyalistlerin başlıca ortağı olarak ırkçı ve aşırı milliyetçilerin oluşturduğu Birleşik Vatanseverler Koalisyonu ise yaklaşık yüzde 8 oranında oy aldı. Bulgaristan'da üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu HÖH oy kaybederek yüzde 8'e düştü. Nisan 2016'da kurulan DOST Partisi ise ittifakle gittiği şeçimde yüzde 2,8 oranında oy aldı. İlk kez seçimlere katılan DOST Partisi seçim kampanyası süresince birçok engellemeyle karşılaştı.








#Bulgaristan
#Kiril alfabesi
#Seçimler
7 yıl önce