|

Fakir Gambiya dünyayı utandırdı

Dünyanın ölüm sessizliğine büründüğü sırada çaresiz Arakanlı Müslümanlara Afrika’nın küçük ve fakir bir ülkesinden destek geldi. Halkının üçte birinin günlük 1,2 dolarla yaşadığı Gambiya, denizin ortasında aç ve susuz kalan Rohingyaların hepsini kabul etmeye hazır olduklarını bildirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 22/05/2015 Cuma
Güncelleme: 21:53 - 21/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Endonezya ve Malezya, Güney Asya denizinde mahsur kalan Arakan Müslümanları (Rohingyalar) ile Bangladeşli göçmenler haftalar süren tartışmaların ardından kapılarını geçici süreyle açmaya karar verirken, Afrika'nın fakir ve küçük ülkesi Gambiya'dan zengin ülkelere ders verecek nitelikte bir çıkış geldi.



'KUTSAL GÖREV'


Halkın üçte birinin günlük 1.2 dolarla yaşamak zorunda olduğu Gambiya, Burma'nın vatandaşlık statüsü vermediği ve göçe zorladığı Arakanlı Müslümanlara sahip çıktı. Endonezya, Malezya ve Tayland gibi bölge ülkelerine çağrıda bulunan Gambiya hükümeti, Burma'daki Arakan Müslümanlarının durumunu büyük bir endişe ile takip ettiklerini, özellikle denizin ortasında aç ve susuz kalan Müslüman mültecilerin gönderilmesi halinde, kabul etmeye hazır olduklarını bildirdi. Hükümet yaptığı açıklamada, “tekne insanları” olarak adlandırılan Arakanlı Müslümanları kuracakları mülteci kamplarına yerleştirmenin “kutsal görev” olduğuna dikkat çekildi.



Uluslararası topluma da seslenen Gambiya, Rohingyalar için kurulacak kamplar için çadır, yatak, battaniye, ilaç ve ev gereçleri gönderilmesini talep etti. Fakir Afrika ülkesi Gambiya da mülteci krizi yaşıyor. Son 18 ay içerisinde çoğu Gambiyalı 5 bin kişi Avrupa'ya kaçak yollardan girmeye çalışırken Akdeniz'de can verdi.







ABD GÜNDEMİNE ALDI


Öte yandan Arakanlı Müslümanların “yeniden iskanı” için bir açıklama da ABD'den geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, aralarında Arakanlı Müslümanların da bulunduğu ve denizde mahsur kalan binlerce kişinin yeni yerlere yerleştirilmesinin gündemlerinde olduğunu belirtti. Harf göçmenler için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği organizasyonu altında çok uluslu çabada liderlik rolü üstlenebileceklerini belirtti.



Tayland tekneleri vurmakla tehdit ediyor


Andaman Denizi'ndeki mülteci krizine karşı tutumu tartışılan ülkelerden Tayland'ın, göçmen teknelerine ateş açma tehdidinde bulunduğu ortaya çıktı. Associated Press ajansına konuşan 23 yaşındaki Sirajul İslam adlı göçmen, Tayland ordusuna bağlı askerlerin gıda ve su verdikten sonra tekneleri batırma tehdidinde bulunduğunu söyledi. İslam, “Malzemeleri verdikten sonra tekneye 10 dakika içinde ateş açmakla tehdit ettiler” derken, aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu 10 yolcunun, açlıktan öldüğünü anlattı. öte yandan Açe açıklarında karaya vuran teknedekilere yardım eden balıkçı Razali Puteh, “Tıklık tıklım doluydu. Dilim tutuldu. Onların çığlığını, ellerini ve elbiselerini sallamalarını izlerken gözyaşlarına boğuldum. Ölmelerine izin veremezdim. Onlar da benim gibi sadece insan. Yüzlercesinin hayatını kurtarabildiğim için memnunum” ifadelerini kullandı.



#Andaman Denizi
#Endonezya
#Malezya
#Arakan Müslümanları
#Rohingyalar
9 yıl önce