|

Fransa da saldırdı

ABD''den sonra BAE''deki Dafra üssünden havalanan 2 Fransız Rafale jeti Irak''ta IŞİD''e ait bir depoyu havaya uçurdu. ABD ve Irak ordusunun operasyonlarında 49 IŞİD militanı öldürülürken Pentagon''un hazırladığı Suriye planı ise Obama''ya sunuldu.

.
00:00 - 20/09/2014 Cumartesi
Güncelleme: 00:20 - 20/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Fransa da saldırdı
Fransa da saldırdı

Fransa, Irak''ta IŞİD örgütüne yönelik hava kampanyasında ilk saldırısını bir depoya yaptı. Savaş jetlerinin Irak''ın kuzeydoğusunda belirlenen hedefi yok ettiği açıklandı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Cuma sabahı Paris''te yaptığı açıklamada, Irak''ta IŞİD örgütüne yönelik ilk hava saldırılarına başlandığını kaydetti. Hollande, Irak''ın kuzeydoğusunda yer alan teröristlere ait bir lojistik deposunun vurulduğunu ve tamamen yok edildiğini belirterek, gelecek günlerde hava saldırılarının devam edeceğini ifade etti. France 2 televizyonu da iki Fransız savaş jetinin sabah saatlerinde Birleşik Arap Emirlikleri''ndeki El Dafra askeri üssünden havalandıklarına ve Irak''ın kuzeydoğusunda örgüte ait bir depoyu vurduklarına yer verdi. Hollande, Perşembe günü yaptığı bir basın toplantısında keşif uçaklarının hedefleri saptamasından sonra saldırının an meselesi olduğunu söylemiş ''Kara birlikleri olmayacak ve Irak''a karadan müdahale etmeyeceğiz''' ifadesini kullanmıştı.

SİVİLLER CAN VERİYOR

ABD ordusu da Irak''ta IŞİD hedeflerini vurmaya devam etti. CENTCOM''dan yapılan açıklamada, Amerikan savaş uçaklarınca Musul''un güneydoğusunda IŞİD''e ait bir eğitim kampı yakınında düzenlenen saldırıda örgüte ait bir zırhlı araç, iki bina ve büyük bir kara birliğinin imha edildiği, Bağdat''ın güneydoğusundaki diğer bir saldırıda da IŞİD''in bir cephaneliğinin hasara uğratıldığı belirtildi. Irak ordusunun çeşitli kentlerde terör örgütü Irak Şam İslam Devleti''ne (IŞİD) yönelik ABD destekli hava saldırılarında dördü sivil olmak üzere 53 kişi hayatını kaybetti, 24 kişi yaralandı. Enbar Operasyon Gücü Komutanı Raşid Felih, Irak ordusunun ABD''ye ait savaş uçaklarının desteğiyle Musul ve Enbar vilayetlerine düzenlediği hava operasyonlarında 49 IŞİD militanının öldürüldüğünü teyid etti. Felluce Devlet Hastanesi sözcüsü Visam el-İsavi de ordunun, Felluce''nin çeşitli bölgelerinde IŞİD''e yönelik hava saldırılarında hayatını kaybeden 4 sivil ile 24 yaralının hastaneye getirildiğini söyledi. ABD''nin toplam hava saldırısı 176''yı buldu.

Havadan saldırıp karadan izleyecek

ABD, Irak ordusu ve Peşmerge''nin IŞİD''e karşı saldırılarında 4''ü sivil 53 kişi öldürüldü. IŞİD''e askeri müdahalenin başlamasının ardından Irak genelinde de şiddet olaylarında yeniden patlama yaşanıyor. Irak''ta iki günde toplam 49 kişi ölürken 136 kişi de yaralandı.

Plan Obama''ya sunuldu

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD hedeflerine saldırı planının ABD Başkanı Barack Obama''ya sunulduğunu bildirdi. Irak ve Suriye sınırını anlamsız bir sınır olarak niteleyen Hagel,''IŞİD''in Irak-Suriye sınırında serbestçe hareket etmesi ve Suriye''de güvenli bölge bulması nedeniyle, eylemlerimizi sadece adı kalmış bir sınırla kısıtlamayacağız'' dedi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı''nın (CENTCOM), IŞİD''in komuta-kontrol kademesi, lojistik kabiliyetleri ve altyapısı da dahil olmak üzere örgütün Suriye''deki sığınaklarına karşı bir plan hazırladığını belirten Hagel, ''General Dempsey ve ben, CENTCOM planının kapsamlıca üzerinden geçtik ve onayladık'' ifadesini kullandı.

ABD, PYD''ye de para verecek!

ABD''nin senatosunda onaylanan Suriyeli muhaliflere askeri ekipman ve eğitim verilmesini öngören düzenlemenin hangi grupları kapsayacağı netleşmeye başladı. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu''nundan alınan bilgiye göre, ABD''nin ''ılımlı muhalif'' gruplara vadettiği anti tank füzeleri ''Hazim Hareketi'', ''13. Fırka'', ''Sukur el-Gab Tugayı'', ''Asalet ve Kalkınma Cephesi, ''101. Grup'' ve ''Fursan Tugayı'' gibi İdlib ve Halep çevresinde savaşan grupların eline geçti. ABD''li uzmanlar özellikle Cemal Ma''ruf''un liderliğini yaptığı ''Suriye Devrim Cephesi'' ile ''Mücahid Askerler'' gruplarının 5 bin üyesine askeri eğitim verecek. ABD''nin askeri eğitimin yanı sıra finansman yardımını, PKK terör örgütünün Suriye uzantısı ''YPG'', ''Suriye Devrim Cephesi'' gibi gruplara yapacağı bildirildi.

Esed, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi''ni ihlal etti

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi''nde Beşşar Esed''in klor gazı kullandığına dair kanıtların bulunduğuna inandıklarını belirterek, bunun Kimyasal Silahlar Sözleşmesi altında yasaklandığını ve dolayısıyla Esed''in bu sözleşmeyi ihlal ettiğini belirtti.


10 yıl önce