|

Gazze'de kurbanlıklar alıcı bulamıyor

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılar sebebiyle Ramazan Bayramı'nı yaşamaktan mahrum kalan Gazzeliler, Kurban Bayramı'na da maddi imkansızlıklar sebebiyle buruk giriyor. Hayvan çiftliğine sahip Gazzeliler, şu ana kadar geçirdikleri en zor bayram süreci olduğunu vurgulayarak, kurbanlıkları satamadıklarını belirtiyor.

Aa
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 14:26 - 19/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Gazze'de kurbanlıklar alıcı bulamıyor
Gazze'de kurbanlıklar alıcı bulamıyor

Gazze'ye 8 yıldır uygulanan abluka sebebiyle bölge halkı temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekerken, İsrail'in hava ve kara saldırıları da birçok insanın hayatını alt üst etti.

İsrail ordusunun en kanlı saldırılarını gerçekleştirdiği Şucaiyye Mahallesi'nde ikamet eden Abdulhadi el-Acle, saldırılar sonucu evini, işini ve sahip olduğu herşeyini kaybettiğini belirtti.

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasından dahi haberdar olmadığını aktaran Acle, 7 yaşındaki oğlu Muhammed'in her sene kurban kesilmesine alışkın olduğu için kendisine sürekli sorular sorduğunu aktardı.

İsrail'in saldırılarında evi yıkılan Acle, ev kirasını karşılayacak parayı bulmakta sıkıntı yaşadığını, kurbanlık almak için maddi durumunun elverişsiz olduğunu ifade ederek, "Çocuklarımın taleplerini karşılayamamanın verdiği acziyetten dolayı büyük üzüntü yaşıyorum. Onların gözündeki hüznü de görebiliyorum. Tüm anne babalar gibi biz de çocuklarımızı mutlu etmek için yaşıyoruz. Ancak elimden hiç birşey gelmiyor. Saldırılarda herşeyimizi kaybettik bu nedenle bayramda onlar için hiçbir şey yapamayacağım" dedi.

Hergün 18 saat elektrik yok

Acle, İsrail'in saldırılarından önce orta halli bir yaşama sahip olduğunu vurgulayarak, "Her sene kurbanlık alırdım. Savaştan sonra hayat daha da pahalılaştı, fakirlik oranı arttı. Kurban Bayramı bu sene bizim için zor geçecek" ifadesini kullandı. Gazze'deki elektrik krizine de değinen Acle, "Eğer param olsa ve koç alsam elektrikler olmadığı için et hemen bozulur çünkü Gazze'de günde 18 saat elektrik yok" diye konuştu.

"Yaraları sarmadan, bayramı yaşamak imkansız"

İsrail'in saldırılarında 12 aile ferdini kaybeden Hamza el-Halu (58) da bölgede herşeyin hüzün dolu olduğunu ifade ederek, "Saldırıların yaralarını henüz sarmamışken, bayramı yaşamamız imkansız" dedi.

Halu, "Savaş her yeri sardı. Etrafınıza bakın, Şucaiyye'de nerdeyse tüm evler yıkıldı. Mahalle enkaz yığınına döndü. Topraklarımızın her karışı hüzün dolu" ifadesini kullandı.

Üç aydan bu yana ailecek bir araya gelemediğini belirten Halu, en büyük temennisinin evini yeniden içinde oturulur hale getirmek olduğunu kaydetti.

"Kurbanlıklar satılmıyor, en kötü yılı yaşıyoruz"

Hayvan çiftliğine sahip Hani en-Nadi de şu ana kadar büyük ve küçük baş bir havyan dahi satamadığını ifade ederek, "Geçen yıl bu zamanlarda elimdeki tüm havyanları satmıştım" dedi. Nadi, hayvan pazarlarında satışların durduğunu belirterek, "Gazze'de durum oldukça kötü. Vatandaşların kurbanlıklara ilgisi yok. Bu zamana kadar gördüğüm en kötü yıl" diye konuştu.

Filistin Ziraat Bakanlığı Pazarlama Müdürü Tahsin es-Saka da ekonomik şartların saldırılar sebebiyle kötüleşmesinden dolayı kurbanlık alım gücünun bu sene düştüğünü vurguladı. Hayvan pazarlarında kurbanlıkların yeterli oranda bulunduğunu ifade eden Saka, "Fiyatları da uygun ancak rağbet yok" diye konuştu.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesin ardından saldırılarına son vermişti. İsrail'in 51 gün süren saldırılarında 2 bin 157 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı.

10 yıl önce