|

Gecikmiş işgal tartışması

.
00:00 - 20/10/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:54 - 19/10/2014 Pazar
Yeni Şafak
Gecikmiş işgal tartışması
Gecikmiş işgal tartışması

ABD''nin IŞİD karşıtı koalisyonuna F-16 uçaklarla katılan Danimarka, bir yandan da geçmiş Irak işgalinin hesabını vermeye çalışıyor. Danimarka''nın 2003 yılında, Irak''ta Saddam Hüseyin''e karşı başlatılan savaşta, ABD''nin yanında yer alması ve asker göndermesi için hile yapıldığı öne sürülüyor.

HUKUKİ ZEMİN BULDULAR

Ödüllü gazeteci Jespear Tynell tarafından yazılan kitapta, zamanın Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ve Dışişleri Bakanı Per Stig Möller''in, bürokratlarına, ''Irak''a asker göndermek için hukuksal bir zemin hazırlayın'' şeklinde talimat verdikleri iddia ediliyor. Kitapta, hükümetin kararı meclisten geçirebilmesi için bürokratlara hukuksal bir zemin bulmaları ve geçerli nedenlerle donatılmış rapor hazırlamaları talimatı verildiği belirtiliyor. İddiaların hedefinde yer alan, dönemin Başbakanı Anders Fogh Ramussen sessiz kalmayı tercih ederken, Dışişleri Bakanı Per Stig Möller ise, ''Kimse bürokratlara, önceden belirlenmiş rapor hazırlatmadı. Meclise sunduğumuz rapor tamamen, gerçekler üzerine, hukukçular tarafından hazırlanmış bir rapordur'' savunmasını yaptı.

Dönemin Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, 2003 yılında savaş karşıtı bir protestoda kırmızı boyalı saldırıya maruz kalmıştı.

10 yıl önce