|

Genç Müslüman rahatsız

Mısır’da başlayan protestolar yurt dışına taştı. Darbe karşıtı TV kanallarında cunta polisinin şiddetine karşı “aktif direniş” mesajı verilirken Müslüman Kardeşler tüm gruplara ‘safları birleştirin’ çağrısı yaptı.

Yeni Şafak
04:00 - 27/01/2015 Salı
Güncelleme: 22:21 - 26/01/2015 Pazartesi
Diğer
Müslüman Kardeşler (İhvan) 25 Ocak devriminin 4’üncü yıldönümü münasebeti ile Mısır halkını selamlayarak ‘devrim yolunda geri adım atılmayacağı” açıklamasında bulundu. Mısır’da devrimden başka çözüm olmadığı ve despotizm temizleninceye kadar direnişe devam edilmesi gerektiği belirtildi. Cunta karşıtı gruplara “safları birleştirin” çağrısının yapıldığı açıklamada, zorba güçlerin yıkılacağı vurgulandı.

'UYSAL KOYUN DEĞİLİZ'

Darbe karşıtı Mısır kanallarında da polis şiddetine karşı “aktif direniş” mesajları verildi. Bazı spikerler, göstericilere şiddet kullanan polislere karşı protestocuların kendilerini daha iyi savunması gerektiği söylendi. İhvan'ın sürekli can kaybı yaşaması karşısında “uysal koyun” şeklinde dalga geçilmesinin genç İhvan’ı rahatsız ettiği ve ülkede “Devrim Cezası” ve “Halk Direniş Hareketi” gibi yeni grupların ortaya çıktığı belirtiliyor. 

AĞIR CAN KAYBI BİLANÇOSU

Mısır’da, 25 Ocak Devrimi’nin 4’üncü yılında, önceki gün cunta karşıtlarının düzenlediği protestolara polisin müdahalesi sonucu 26 kişi öldü, 203 kişi yaralandı ve 426 kişi tutuklandı. Yerel kaynaklar ise can kaybının 50’yi aştığını bildirdi. Öte yandan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yazılı açıklamasında, “Tüm taraflara teenni göstermeleri çağrısı yapıyorum. Barışçıl gösteri hakkı güvence altına alınmalıdır ve diyalog tek çıkış yoludur” ifadelerini kullandı. Dünyanın birçok ülkesinde de darbe karşıtı gösteriler yapılarak Abdülfettah el Sisi yönetiminin yaptığı sivil katliamlar kınandı.  

Mübarek’in oğulları serbest

Mısır’da, “Başkanlık Sarayları” davasında yargılanan devrik lider Hüsnü Mübarek’in oğulları Alaa ve Cemal Mübarek tahliye edildi. 18 milyon dolarlık ödeneği zimmete geçirme suçlamasıyla yargılanan Mübarek kardeşler, Kahire Ceza Mahkemesi’nin, haklarında denetimli serbestlik tedbiri uygulayarak tahliye kararı vermesinin ardından Tora Cezaevi’nden çıktı. Hapis cezası kararı 13 Ocak’ta Temyiz Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. 


Devrimci öfke eylemleri geliyor

Görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı Ulusal İttifak, meydanlarda ‘öfke eylemleri’ çağrısı yaptı. 6 Nisan Hareketi ise sosyal medya platformu Facebook üzerinden yaptığı açıklamada gelecek Çarşamba günü destekçilerini protesto eylemine çağırdı. Önceki gün de sosyalistler ve liberaller meydandaydı. Eylemlere Müslüman Kardeşler, Selefi Cephe, 6 Nisan ve Devrimci Sosyalist gibi cunta karşıtı gruplar da katıldı.

#İhvan
#Mısır
#aktif direniş
9 yıl önce