|

Halep’ten tek sivil bile çıkmadı

Halep’te Esed rejimi ve destekçilerinin şiddetli saldırıları hız kesmeden sürüyor. 10 bölgenin yoğun saldırı altında olduğu kentte tek bir sivilin tahliyesine izin verilmiyor. ÖSO komutanlarından Vezir Hamza Ebu Osman, “Bombardıman durmadı. Rejim ve Şii milisler hala saldırıyor. Ateşkes yalandan ibarettir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 02:26 - 10/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Rusya'nın, Esed ordusunun saldırılara ara verdiğini ve binlerce sivilin tahliye edildiğini duyurmasına karşın, rejim halihazırda 10 bölgeye saldırıyor. Merce'nin batısı, Zibdiye, Şeyh Sait, Yusuf, Seyf el-Devle, Cub Şelebi, Firdevs, Bustan el Kasr, Sükkeri ve Maadi bölgeleri karadan ve havadan vuruluyor. Bölgedeki muhalif gruplardan Nurettin Zengi'nin sözcüsü Yusuf İbrahim, “Rejim yalan söylüyor. Birçok yoldan saldırmaya devam ediyorlar” dedi.



KAÇIŞA ZORLANIYORLAR


Sultan Murat Tugayı komutanlarından Ebu Subhi Hayani ise şunları aktardı: “Rejim yalan söylüyor. 6 gündür bir sivil bile doğu Halep'ten çıkmadı. Ama ondan önce çıkmıştı. Çıkanlar da rejimin semtlerine saldırısı sonucu kaçanlardı. Kaçış sürecinde çok sayıda ölü ve yaralı oldu. Ben ellerimle 2 yaralı sivil taşıdım. Rejim bu sivilleri istihabarat kampına götürdü.”



KAYIP SAYISI 960'A YÜKSELDİ


ÖSO komutanlarından Vezir Hamza Ebu Osman da, “Bombardıman durmadı. Rejim ve Şii milisler hala saldırıyor. Ateşkes yalandan ibarettir. Şeyh Sait ve Seyf el-Devle'de ciddi çatışmalar var. Sivilleri ve yaralıları çıkarmak için güvenli koridor şart. Bazı medyada yer alan 8 bin sivilin tahliye edildiği doğru değil. Yüzlerle ifade edilecek kadar sivil çıkmıştı. Bunlar da ya tutuklanmış ya zorla askere alınmıştı.” Öte yandan rejimin Halep'in doğusunda çatışma bölgesinden kaçan sivilleri hedef aldığı saldırısında 25 kişi hayatını kaybetti. Saldırıya maruz kalan Cellum semtinde 10 sivil de enkaz altından çıkarıldı. Böylece son 24 günde sivil kayıp sayısı 935'ten 960'a yükseldi.



Yüzlerce erkek kayıp


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un “Halep'te operasyon durdu” açıklamasına rağmen kentte bombardıman devam ediyor. Kentteki insani durumla ilgili açıklama yapan BM, rejim denetimindeki bölgelere sığınan yüzlerce Halepli erkekten haber alınamadığını duyurdu. Birleşmiş Milletler'in insan haklarından sorumlu sözcüsü Rupert Corville, muhaliflerin elindeki bölgelerden rejim denetimindeki bölgelere kaçan ve yaşları 30 ile 50 arasında değişen yüzlerce erkeğin kayıp olduğunu söyledi. Corville,


son derece kötü hapishane koşulları, işkence ve gözaltında kayıp iddiaları nedeniyle sivillerin durumundan derin endişe duyduklarını belirtti.



#Esed rejimi
#Hamza Ebu Osman
#Şii milisler
#Halep
7 yıl önce