|

Hamas'ın zaferini Avrupa da tanıdı

Birçok Avrupa devletinin Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanımasının ardından, Avrupa'dan İsrail'e bir darbe daha geldi. AB hukuku ile son sözü söyleyen Avrupa Adalet Divanı, İslami Direniş Hareketi Hamas'ı terör listesinden çıkarma kararı aldı. Kararın, İsrail için bir krize neden olabileceği konuşuluyor.

11:03 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 12:05 - 17/12/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
.
.

Avrupa Birliği hukukunu ilgilendiren konularda son sözü söyleyen kurum olan Avrupa Adalet Divanı, Hamas'ın AB'nin terör listesinden çıkarılmasına karar verdi. 


AFP'nin haberine göre, Avrupa Birliği ile Hamas'ın, örgütün terör listesinde olduğu için doğrudan iletişime geçemediği ve bu sebeple 'terör örgütleri' listesinden çıkarıldığı ifade edildi. 


İsrail'deki bir tv kanalı ise, Avrupa'daki bazı resmi kuruluşların da Hamas'ı terör örgütü listesinden çıkarmayı planladıklarını duyurdu.  Hamas'ın terör listesinden çıkarılmasını öneren Avrupalı Diplomatlar, Hamas'ın bulunduğu şartlarda incelenmesi gerektiğini savundu. Avrupa'daki önemli ülkelerin Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanımasının ardından, AB'nin Hamas'ı terör listesinden çıkarması İsrail için diplomatik krize neden olabilir şeklinde yorumları da beraberinde getirdi.  


Avrupa Adalet Divanı, İslami Direniş Hareketi Hamas'ı, 2003 yılında, İsrail'deki bazı hedefleri vurduğu için terör örgütü listesine almıştı. 


İsrail Gazze'yi tehdit etti


Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, "Ordu, Gazze'ye yeniden saldırmaya mecbur kalabilir" dedi.


Ordu radyosunda yer alan habere göre, askerlerle bir araya gelen Yalon, ordunun Gazze ile mücadele için her an hazırlıklı olması gerektiğini ifade ederek, "Ordu tüm gücüyle Gazze'ye yeniden saldırmak zorunda kalabilir" diye konuştu.


Yalon, İsrail'in Gazze'de olanları yakından takip ettiğini kaydetti.


İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da başlattığı 51 gün süren saldırılarında, 2 bin 150'den fazla kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi yaralandı. Saldırılarda zarar gören binlerce binanın imarı henüz yapılmayan Gazze'de, kış aylarının gelmesiyle halkın büyük bir mağduriyet yaşamasının sokakları hareketlendirebileceği öne sürülüyor.

#Avrupa Birliği
#avrupa adalet divanı
#terör listesi
#hamas
9 yıl önce