|

Hendekle savunacak

Musul’a karşı Irak ordusunun büyük operasyon hazırlığı sürerken, IŞİD şehrin etrafını barikat ve hendeklerle çevirmeye başladı. Erbil yönündeki hendeklerin derinlilik ve genişliği 1,5 metre olacak. Örgüt ayrıca hava saldırıları sırasında görüş açısını azaltmak için lastik yakacak.

04:00 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 00:00 - 27/02/2015 Cuma
Diğer
IŞİD’in Irak’taki kalesi Musul’a yönelik bir kara harekatı düzenlenmesi ihtimalini değerlendiren örgüt, hükümet binaları etrafına kurduğu barikatları şehir dışına taşıyor. IŞİD’in geliştirdiği yeni savunma yöntemleri arasında şehrin etrafına kazılan 1,5 metre derinliğinde ve 1,5 metre genişliğindeki hendekler de var. Musul’daki barikatlarla ilgili konuşan görgü şahidi Ebu Muhammed Musuli, kente Erbil yönünden girilmesine engel olmak amacıyla Gökçeli bölgesinden başlayarak Musul’un dışına kadar uzanan bir barikat kurulduğunu söyledi. 

ÖZEL USRA ORDUSU

Kentin içinde ise “Usra Ordusu” olarak adlandırılan ve IŞİD’in lideri Ebubekir Bağdadi’ye yakınlığıyla bilinen silahlı gruplar bulunuyor. Görgü tanığı Mithat Muallim ise, çoğunluğu yabancı uyruklu, siyah üniformalı ve silahlı grupların Musul’a olası bir saldırıda savaş uçaklarının görüş mesafesini azaltmak için kentin dört bir yanında lastik yakmayı planladığı belirtiliyor. 

KİLİSEYLE KAMUFLAJ

Ninova Güvenlik Karakolu’ndan Tuğgeneral Ganim Sebavi de hava saldırılarından ötürü bulunduğu yeri sürekli değiştiren örgüt mensuplarının, silah ve cephane deposu olarak uluslararası koalisyona ait uçakların vurmayacağını düşündüğü kiliseleri kullandığını kaydetti. Örgüt, ayrıca bilgi toplamak ve güvenlik güçlerine bilgi sızdıranların kim olduğunu öğrenebilmek için halk arasındaki istihbarat unsurlarını da güçlendiriyor.

‘Heykelleri’ yıktılar

Suriye ve Irak bölgesinde terör estiren IŞİD işgal ettiği şehirlerde bulunan kültürel mirasları da yok ediyor. IŞİD’in son olarak Ninova’da bir arkeoloji müzesinde heykelleri yıktığı görüntüler ortaya çıktı. Basına yansıyan fotoğraflarda IŞİD mensuplarının ellerindeki çekiçlerle heykelleri yerle bir etmesi dikkat çekiyor. IŞİD mensupları daha önce de  Musul’da 10 binden fazla kitabın, en az 700 nadir el yazmasının ve Osmanlı İmparatorluğu döneminin çok sayıda eserinin bulunduğu Musul Kütüphanesi’ni yakmıştı.


Bağdat’tan haritalı hazırlık  

Irak ordusu ve Şii milislerden oluşan Halk Toplulukları, uzun süredir IŞİD’in elinde bulunan Musul ilini kurtarmak için operasyon hazırlığına başladı. Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi son olarak Musul’a bağlı Taci bölgesindeki askeri birlikleri denetledi. Ubeydi ve komutanların, harita üzerinde çalışmaları dikkati çekti. 

#IŞİD
#Irak
#Muhammed Musuli
#Hendek
#Musul
9 yıl önce