|

İnternete Çin Seddi

Çin''in Hong Kong''da yürürlüğe koyduğu yeni seçim yasası 1989 Tienman Meydanı Olayları''ndan bu yana ülkenin başına en büyük sorunu açtı. Occupy Central '' (Merkezi İşgal Et) sloganıyla hız kesmeden devam eden gösteriler nedeniyle hayat durma noktasına geldi. Çin, sosyal medyaya ve arama motorlarına erişime set çekti. Batı basını ise protesto gösterilerine büyük ilgi gösteriyor.

.
00:00 - 30/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:13 - 29/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
İnternete Çin Seddi
İnternete Çin Seddi

Dünyanın sayılı finans merkezlerinden Hong Kong''da Cumartesi günü başlayan ''Occupy Central'' (Merkezi İşgal Et) protesto gösterilerinde barikatları yıkan çevik kuvvet polisi eylemcilere biber ve göz yaşartıcı gaz kullanıp cop ile müdahale etti.Gösterciler geceyi dışarda uyuyarak geçirirken hükümet güvenlik güçlerini ''eylemcilerin sakinleştiği'' gerekçesiyle bir süreliğine sokaklardan çekti.

ERİŞİM ENGELİ

ABD''nin, Ferguson kentindeki gösteriler sırasında yaptığı gibi Çin de atak yaparak Instagram dahil internette birçok sosyal medyaya erişimi kapattı. Çin''in Google''ı sayılan Weibo arama motorunda Hong Kong ve gösteriler hakkında arama yapan Çinlilerin karşısına ise ''ilgili kanun ve yönetmelik gereği arama sonuçlarını gösteremiyoruz'' yazısı çıktığı belirtiliyor.

İMAJI BOZDULAR

Çin resmi basını ise göstericileri ''Hong Kong''un küresel imajına zarar vermekle'' suçladı ve eylemlerin bölgenin çıkarlarına zarar verdiği ve katılımcıların güvenliğini tehlikeye attığını iddia etti. Çin Komünist Partisi yayın organlarından Global Times gazetesi, göstericileri ''radikal eylemciler'' olarak tanımlarken, ''Occupy Central'' hareketinin Pazar günü ''yasa dışı'' kampanya ile insanları tahrik ettiğini ileri sürdü. Polisin göstericilere müdahale görüntülerinin internette hızla yayıldığına işaret edilen haberde, ''Eylemciler, Hong Kong''un küresel imajını tehlikeye atıyor'' denildi.

DIŞ GÜÇLER UYARISI

Öte yandan Çin, Hong Kong''da süren protestolara destek vermemeleri için ''dış güçleri'' uyararak Çin''in iç işlerinden uzak kalmalarını istedi. İngiltere ise gösteri hakkının korunmasını talep etti. İngiltere Dışişleri Bakanlığı ''Hong Kong''un bu hakkı koruması, Hong Kongluların ise bu hakkı kullanması önemlidir'' açıklamasını yaptı.

'Dalkavuk 'bu kez Hong Kong''da

Gezi Parkı olaylarında Taksim''den kışkırtıcı yayın yapan CNN International muhabiri Ivan Watson da yeni görev yeri Hong Kong''da protestoları takip ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan olayların yıldönümünde AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada Watson''ı ''dalkavuk'' olarak nitelemiş, ''Bir tane o CNN''nin dalkavuğu oralarda bir şeyler yapmaya çalışıyor. CNN International yerlisi, geçen yıl 8 saat aralıksız yayın yaptı. Niye? Ülkemi karıştırmak için" ifadelerini kullanmıştı.

Hong Kong karardı

Hong Kong Çin'in İngiltere karşısında "Afyon Savaşı"nı kaybetmesinden sonra 1842'de bu ülkeye devredilmişti. Bölge 1898'de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997 Çin'e devredildi ancak 2047 yılına kadar özerk kalması kararlaştırıldı.


10 yıl önce