|

Irak ordusu IŞİD'in elindeki Türkmen bölgesine girdi

Irak ordusunun 2 aydır IŞİD terör örgütünün kontolündeki Türkmen bölgesi Amirli'ye girdiği öğrenildi. ABD ordusunun da, Irak'ta iki aydır IŞİD terör örgütünün kuşatması altında tutulan Türkmen nüfusun yoğunlukta olduğu Amirli nahiyesine havadan insani yardım operasyonu ve bu operasyona destek için de civardaki IŞİD militanlarına hava saldırıları düzenlediği belirtildi.

Aa
00:00 - 31/08/2014 Pazar
Güncelleme: 13:13 - 31/08/2014 Pazar
Yeni Şafak
Irak ordusu IŞİD'in elindeki Türkmen bölgesine gir
Irak ordusu IŞİD'in elindeki Türkmen bölgesine gir

Irak ordusunun, iki aydır, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün kuşatmasında olan Salahaddin vilayetinin Amirli nahiyesine girdiği belirtildi.

Irak ordusuna, Peşmerge ve ABD ordusundan destek verdi

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Irak ordusu, gece başlayan geniş çaplı operasyon sonucunda, Amirli'nin çevresindeki terör örgütü IŞİD kuşatmasını kırdı. Peşmerge ve Şii milislerin yanı sıra ABD savaş uçaklarının da hava desteği verdiği birlikler, Amirli çevresindeki Habeş, Lokum, Hafriye ve Yengice köylerini de ele geçirdikten sonra nahiyeye girdi. Çok sayıda kayıp veren IŞİD militanları, bölgeden çekilmek zorunda kaldı.

Amirli 2 aydır IŞİD'in elindeydi

Sakinlerinin çoğunluğu Türkmen olan 20 bin nüfuslu Amirli nahiyesi, 2 aydır IŞİD kuşatması altındaydı. Karadan ulaşılamayan nahiyeye Bağdat'tan kalkan helikopterlerle insani yardım gönderiliyordu. Nahiyedeki insani durumun kötüye gitmesi üzerine ABD savaş uçakları, gece Amirli çevresindeki IŞİD hedeflerini vurmuştu.

4 ülke IŞİD'i vurdu

ABD ordusu, Irak'ta iki aydır IŞİD terör örgütünün kuşatması altında tutulan Türkmen nüfusun yoğunlukta olduğu Amirli nahiyesine havadan insani yardım operasyonu ve bu operasyona destek için de civardaki IŞİD militanlarına hava saldırıları düzenledi. ABD'nin operasyonlarına Avustralya, Fransa ve İngiltere savaş uçaklarının da katıldığı belirtildi.

"Bu operasyonlar insani yardım ulaştırmak için"

Pentagon Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, "Irak hükümetinin talebi üzerine, ABD ordusu bugün, iki aydır IŞİD tarafından gıda, su ve tıbbi malzemeden mahrum bırakılan binlerce Şii Türkmen'in yaşadığı Amirli nahiyesine havadan insani yardımda bulundu" ifadesini kullandı. Havadan yardım operasyonuna Avustralya, Fransa ve İngiltere'den uçakların da katıldığı bilgisini veren Kirby, Amerikan uçaklarının ayrıca, bu insani yardım operasyonuna destek için civardaki IŞİD militanlarına da koordineli hava saldırıları düzenlediğini kaydetti.

10 yıl önce