|

IŞİD ilerliyor

Irak’ın Anbar eyaletindeki Ramadi kentini ele geçiren IŞİD, kentin batısındaki Rahbaniye Askeri Hava Üssü’nü kuşattı. Ramadi’ye bağlı Sisi bölgesinde de Irak ordusuyla IŞİD arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken ABD jetleri de havadan saldırıyor. Sivil halk yoğun hava bombardımanı ve ağır top ateşi nedeniyle evlerini terk etti.

Yeni Şafak
04:00 - 24/05/2015 dimanche
Güncelleme: 23:02 - 23/05/2015 samedi
Yeni Şafak

Irak ordusu, Şii ve Hizbullah destekli 12 gruptan oluşan milis güçleri ve ABD öncülüğündeki kolaisyon güçlerinin hava bombardımanına rağmen Irak İslam Şam Devleti'nin (IŞİD) Irak ve Suriye'deki ilerleyişi sürüyor. Hafta başında Ramadi'yi ele geçiren örgüt, yönünü Anbar eyaletinin kritik öneme sahip kenti olan Felluce ile Bağdat'ın sadece 110 kilometre batısında bulunan Husayba'ya çevirdi. Iraklı bir askeri yetkiliye göre IŞİD, Anbar eyaletinin başkenti olan Ramadi'nin batısında yer alan Halidiye beldesine dün geniş bir operasyon başlattı. Yetkili, örgütün bölgede bulun Rahbaniye Askeri Hava Üssü'ne doğu ve batı taraflarından topçu bombardımanı düzenlediğini belirtti.



ŞİİLERDEN DESTEK


Yoğun bombardımanın ardından üsse yakın Sisi bölgesindeki siviller evlerini terk etmeye başladı. İngiliz ajansı Reuters'in yerel ve askeri kaynaklara dayandırdığı habere göre, Ramadi'de Irak ordusunun yanısıra Şii ve Hizbullah gönüllülerininin oluşturduğu 12 grubun toplamı olan Haşd El-Şabi milisleri de IŞİD'e karşı savaşıyor. Anbar Eyalet Meclisi üyesi Azzal Ubeyd, çatışmaların Habaniye askeri hava üssü çevresinde yoğunlaştığını kaydetti.







ORDU SAVUNMADA


Anbar Eyaleti Emniyet Komutanlığı'ndan Albay Muhammed Abbas ise, IŞİD'in Halidiye beldesine ağır silahlarla şiddetli bombardıman başlattığını, saldırının ardından IŞİD'e karşı koalisyona ait hava uçaklarının hava saldırıları düzenlediğini, Irak ordusu ve Şii milislerin örgüte karşı savunmaya geçtiğini ifade etti. Ramadi, 18 Mart'ta tamamen IŞİD'in kontrolüne geçmişti. Örgüt, Anbar eyaletinde Felluce'ye ilerleyerek başkent Bağdat'a ulaşmaya çalışıyor.







En büyük düşman susuzluk


Birleşmiş Milletler (BM), terör örgütü IŞİD'in eline geçen Irak'ın Ramadi kentinden son iki ayda 128 bin Iraklının kaçtığını bildirdi. BM Mülteciler Sözcüsü Adrian Edwards, “Nisan ayından beri 128 bin kişi Ramadi'den kaçtı” dedi. Ramadi'nin IŞİD kontrolüne geçmesinin ardından kentten ayrılmaya çalışan sivillerin en büyük düşmanı ise susuzluk. BM'den yapılan açıklamada “Bağdat girişindeki bir köprüde mahsur kalan Ramadililer arasında susuzluktan ölen çocuklar var” denildi. Bu arada, IŞİD'in Anbar eyaletindeki saldırılarından kaçan 40 bin kişinin başkent Bağdat'a girişine izin verildiği belirtildi.


#ramadi
#Şii
#hizbullah
#ışid
#ırak
il y a 9 ans