|

IŞİD''in Riyad senaryosu

ABD Suriye''deki IŞİD ve Nusra hedeflerini vurdu. Basra Körfezi''nden kalkan B1, F16, F18 ile F22 jetlerinin katıldığı saldırıya Kızıldeniz''deki ABD donanması da Tomahawk füzeleri fırlatarak destek verdi. İngiltere ise operasyona katılmadığını açıkladı. IŞİD, beş Arap ülkesinin desteklediği saldırıdan Suudileri sorumlu tuttu ve ''Cevap vereceğiz'' dedi. IŞİD''in Riyad''ı suçlayarak Arabistan''ın Şii petrol bölgelerine saldırmayı ve Kuveyt''e uzanan hattı alarak Basra Körfezi''ne ulaşmayı planladığı kaydediliyor.

.
00:00 - 24/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:31 - 24/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
IŞİD''in Riyad senaryosu
IŞİD''in Riyad senaryosu

ABD, Suriye''deki IŞİD hedeflerine yönelik saldırısını dün sabah başlattı. Operasyona Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar''dan oluşan 5 Arap ülkesi de katıldı. Saldırıda Basra Körfezi''nden havalanan avcı ve bombardıman uçakları ile Kızıldeniz''deki savaş gemilerinden fırlatılan Tomahawk füzeleri kullanıldı. Rakka ve Deyre Zor''daki ikmal ve kontrol merkezleri vurulan IŞİD, ilk tepkiyi ise ABD''ye değil Suudi Arabstan''a gösterdi. Saldırılara cevap vereceğini duyuran IŞİD, ''Saldırılara cevap verilecektir. Saldırının sorumlusu Suudi Arabistan''dır'' dedi ve Kraliyet ailesi hakkında ağır ifadeler kullanıldı.

PETROL VE MEZHEP HESABI

IŞİD''in ABD''den önce Riyad''ı hedef göstermesinin örgütün stratejik yayılma planını akıllara getirdi. Bölge medyasında yer alan yorumlarda Irak ve Suriye''deki petrol bölgelerini alan IŞİD''in gözünü Suudi Arabistan''ın Irak sınırındaki Şii nüfuslu petrol alanlarına dikeceği kaydedildi. Özellikle Irak ve Kuveyt sınırındaki Kutayf el İhsa bölgesindeki zengin petrol kuyularına göz diken IŞİD''in, saldırıları bahane ederek Arabistan''ın mezhebi bakımdan hassas kesimlerine de saldırması bekleniyor.

GRAND STRATEJİ: KÖRFEZ

IŞİD''in Riyadı hedef göstermesinin asıl amacı olarak ise ''Şiilerin yoğun olarak yaşadığı bu bölge üzerinden Basra Körfezi''ne ulaşmayı'' planlaması gösteriliyor. Özellikle Ras Tanura bölgesinden Ürdün''e Irak sınırı boyunca paralel uzanan boru hattının da IŞİD''in hedefleri arasında yer aldığı kaydediliyor. IŞİD''in açıklamasında ayrıca dünyanınn her yerindeki ABD ve diğer koalisyon ortaklarına ait hedeflerin vurulacağı da belirtildi.

10 sivil öldürüldü

IŞİD''in Suriye''deki kontrol merkezleri, ikmal tesisleri eğitim kampları ve diğer kritik noktalardaki lojistik yerleri dahil 50 hedef vurulurken en az 20 IŞİD militanının öldürüldüğü belirtildi. Saldırılarda İdlib kentinde 10 sivilin de hayatını kaybettiği kaydedildi. ABD saldırıda, Basra Körfezi''ndeki savaş gemilerinden havalanan B1 bombardıman uçakları, F16, F18, radara yakalanmayan F22 savaş jetleri ve İHA''ları kullandı. Kızıldeniz''deki savaş gemlerinden ise Tomahawk füzeleri atıldı. İngiltere ise Suriye''deki operasyona katılmadığını duyurdu. ABD Suriye''nin BM Temsilcisi''ni Rakka''daki borbardıman öncesi bilgilendirdi.

Türkiye ön cephede yer alacak

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye''nin IŞİD''e karşı oluşturulan koalisyonda ön cephede yer alacağını söyledi. BM Genel Kurul Toplantısı dolayısıyla New York''ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Waldorf Astoria Oteli''nde bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki bakan Terörle Mücadele Forumu''na katıldı. Bakan Çavuşoğlu burada yaptığı açıklamada, Türkiye''nin, IŞİD''e karşı mücadelede şimdiye kadar 75 ayrı ülkeden gelen yabancı militanları sınırdışı ettiğini, 6000 kişilik de bir şüpheli listesi oluşturduğunu belirtti. Kerry de Türkiye''nin, IŞİD''in elindeki 49 rehinenin kurtarılmasının ardından koalisyona etkin olarak katılacağını belirtti. Kerry, ''Türkiye, koalisyonun önemli bir parçası ve bu mücadelede ön cephede angaje olacak. Buradaki her ülke, şimdiye kadar görülmemiş bu küresel terör tehdidine karşı çok önemli bir rol üstlenmekte'' diye konuştu.

Türk sniper vuruldu

Dar ez Zor''a düzelnenen ve 30 hedefin vurulduğu saldırıda El Nusra''nın 1 numaralı keskin nişancısı olarak bilinen Ebu Yusuf El Türki kod adlı Türk vatandaşının da öldüğü açıklandı. Öte yandan Kerkük Valiliği''nden yapılan açıklamada, Havice yakınlarındaki IŞİD hedeflerinin ''ilk kez'' vurduğu ifade edildi. Hava saldırısında çok sayıda IŞİD militanının etkisiz hale getirildiği ve örgüte ait askeri araçların hurdaya döndüğü belirtildi.

Nusra''ya ağır darbe

Suriyeli muhaliflere yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, vurulan hedefler arasında Beşşar Esed yönetimini devirmek için mücadele eden El Nusra Cephesi''nin de bulunduğunu kaydetti. Halep kentinin kuzeyinde Nusra Cephesi''ne ait 4 karargaha düzenlenen saldırıların ardından enkazdan 50 kişinin cesedinin çıkarıldığını belirtildi. Bu arada, Suriye Muhalefeti SMDK Basın Bürosu Başkanı Halid es-Salih, IŞİD''e yönelik hava saldırılarının ''sadece Batı kamuoyunu rahatlatacağını'' savundu. Salih, ''Rejimin, Hizbullah çetelerinin ve IŞİD''in terörüyle mücadele için şu an yapılan askeri müdahaleyi talep ettik'' dedi.

ABD IŞİD''i vurmadan önce Esed''i bilgilendirdi

El Nusra hedeflerinin de vurulduğu saldırıda B1 bombardıman uçakları, F16, F18, F22 savaş jetleri, İHA''lar ve Tomahawk füzeleri kullanıldı. Yırtıcı kuş denilen F-22''ler radara yakalanmaması ile tanınıyor. Sadece ABD''de bulunan bu jetlerin bir misilleme ihtimaline karşı kullanıldığı belirtiliyor.

IŞİD''den ikinci video

IŞİD''in elindeki rehine İngiliz gazeteci John Cantlie, ABD''nin Suriye''deki IŞİD hedeflerini vurmasının ''yeni bir Vietnam yaratabileceği'' konusunda uyarılarda bulundu. Daha önce Telegraph, Times ve Sun gazetelerinde çalışan Cantlie, ABD''nin ''3''üncü Körfez Savaşı''yla dalga geçtiği videoda ''Vietnam''ın başlangıcından bu yana böyle bir karmaşıklık görmedik'' diyor. Cantlie, ABD''nin Suriye''yi bombaladığını açıklamasının hemen ardından yayınlanan videoda, ''ABD Başkanı Barack Obama''nın bölgedeki çatışmalara dahil olması, tıpkı Vietnam''da olduğu gibi ABD için yıkıcı sonuçlar doğurur'' ifadelerini kullanıyor.

İzin al öyle saldır

Ukrayna''da Batı ile çatışma yaşayan Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin ile IŞİD karşıtı Batılı güçler arasındaki farkın Suriye''de yok denecek kadar azalması dikkat çekici bulunuyor. Putin, saldırı öncesinde Esed yönetiminin bilgilendirilmesini yetersiz görüp ayrıca izin de alınması gerektiğini savundu.

Cezayir''de misilleme

IŞİD''in ABD öncülüğündeki koalisyona katılan ülke vatandaşlarının öldürülmesi çağrısından sonra Cezayir''de bir Fransız turist kaçırıldı. Fransız vatandaşını rehin alan terör örgütü IŞİD ile bağlantılı grup, Fransa''nın IŞİD''e karşı operasyonlarını 24 saat içinde durdurmaması halinde rehineyi öldüreceğini duyurdu. Cezayir''de etkin olan Hilafet''in Askerleri adlı örgütün yayınladığı videoda konuşan Herve Pierre adlı 55 yaşındaki Fransız turist Pazar günü kaçırıldığını belirtti. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise teröristlerin hiç bir talebinin yerine getirilmeyeceğini açıkladı. Fabius ''Bu bizim güvenliğimizle ilgili bir durum. Bir kaç teröristin tehdidine karşılık hiç bir şekilde taviz vermeyeceğiz. Cezayir hükumetiyle irtibat halindeyiz'' dedi.


10 yıl önce