|

İsrail’le anlaşma sağlandı

Türkiye ile İsrail arasında, ilişkilerin normalleşmesi ve Gazze ablukasının esnetilmesi için yapılan görüşmelerde anlaşma sağlandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/06/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:10 - 27/06/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normalleşmesi ve Gazze ablukasının kaldırılması için yapılan görüşmelerde sona gelindi. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu dün İtalya'nın Başkenti Roma'da İsrail Başbakanı Netanyahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover'la bir araya geldi. Görüşme sonrasında Reuters'e konuşan İsrailli bir yetkili iki ülkenin metin üzerinde mutabık kaldığını anlaşmanın pazartesi günü imzalanacağını iddia etti.



EŞ ZAMANLI AÇIKLANACAK


Başbakanlık kaynakları ise Başbakan Binali Yıldırım'ın bugün saat 13.00'te Çankaya Köşkü'nde, İsrail ile yürütülen müzakerelerde varılan aşamaya ilişkin açıklama yapacağını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmek için Roma'da olan Netanyahu'nun da Yıldırım ile eş zamanlı olarak bir açıklama yapması bekleniyor. İsrail basını ise anlaşma maddelerine ilişkin iddialarda bulundu. Haberlere göre iki ülke Mavi Marmara Gemisi'nde hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlara toplam 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Gazze ablukası esnetilecek. Türkiye Gazze'ye bir elektrik santrali kuracak. Gazzelilerin su ihtiyacının karşılanması için de Türkiye tarafından bir arıtma tesisi inşaa edilecek. Görüşmelerde Hamas'ın Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin bir maddenin de yer alacağı iddia ediliyordu. Ancak anlaşmada konuyla ilgili bir madde yer almadığı kaydedildi.





TÜRKİYE'NİN 3 ŞARTI


İsrail ilişkileri 31 Mayıs 2010'ta Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslar arası sularda müdahale ederek 9 Türk vatandaşını katletmişti. Bu saldırının ardından iki ülke ilişkileri en alt seviyeye indirilmişti. Türkiye normalleşme için, özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılmasını şart koşmuştu. Özür şartı yerine getirilirken diğer madde için iki ülke arasında müzakere yürütülüyordu.







#İsrail
#Türkiye
#Mavi Marmara
#Gazze
8 yıl önce