|

Kerry: Rusya birçok ortamda yalan söyledi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerle ilgili, "Rusya, Ukrayna'daki eylemlerinden dolayı yüzüme ve diğerlerinin yüzüne, birçok farklı ortamda yalan söyledi" dedi.

Yeni Şafak
21:39 - 24/02/2015 Salı
Güncelleme: 19:44 - 24/02/2015 Salı
AA

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran'ın nükleer programı üzerine yürütülen müzakerelerde şu anda bir anlaşmanın sağlanmadığını ifade ederek, "İnsanlara müzakerelerin ne sonuç vereceğini görüp, beklemeleri tavsiyesinde bulunuyorum" dedi.


Kerry, Senato Tahsisatlar Komitesi'nde Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı.


İran'ın nükleer silah yapma peşinde olup olmadığını Batılı ülkelere kanıtlayacak bir plan konusunda istekliliğini yakında öğrenebileceğini umduğunu söyleyen Kerry, "İran'ın kabul edilebilir, kanıtlanabilir bir planı oluşturmak isteğinde olup olmadığını yakında öğreneceğimizi umuyorum" dedi.


ABD'nin, İran'ın 10 yıl sonra nükleer silah üretebilmesine imkan sağlayacak bir anlaşmaya yakın olduğu yönünde Amerikan basınında çıkan haberleri yalanlayan Kerry, "Bunu daha keskin bir şekilde ifade edemem; Başkan Obama planın, İran'ın nükleer silah elde edememesi olduğunu net bir şekilde söyledi" değerlendirmesinde bulundu.


Kerry sözlerini, "Şu anda etrafta dolaşanlar, 'anlaşmayı beğenmedik' diye atlayanlar, şunlar veya bunlar, anlaşmanın ne olduğunu bilmiyorlar. Şu anda bir anlaşma yok. İnsanlara müzakerelerin ne sonuç vereceğini görüp, beklemeleri tavsiyesinde bulunuyorum" diye sürdürdü.


İran'ın nükleer programına dönük meselenin askeri çatışmadan kaçınarak çözülmesi amacını sürdürdüklerini yineleyen Kerry, "2013'den bu yana, bu amacın diplomatik yolla başarılıp başarılamayacağını test ediyoruz. Bunu bilmiyoruz" açıklamasında bulundu.


Kerry bir soru üzerine, Yemen'de yaşanan gelişmeler konusunda ise İran'ın rolüne değindi. Yemen'de Husilerin yönetimi ele geçirmesine ve hükümetin düşmesine Tahran'ın "katkı sunduğuna" vurgu yapan Kerry, "İran'ın tartışmasız şekilde buna katkı sağladığını düşünüyorum" açıklamasında bulundu.


Kerry, Tahran'ın Husilere yardımının "kritik" olduğunu kaydetti.


IŞİD ile mücadele

Kerry, terör örgütü IŞİD ile mücadele için oluşturulan uluslararası koalisyonun faaliyetleri hakkında da bilgi verdi.


2014'ün Eylül ayından itibaren oluşturulan koalisyonda 60'dan fazla ülkenin yer aldığını hatırlatan Kerry, örgüte yönelik bugüne kadar yaklaşık 2 bin 500 hava saldırısı düzenlendiğini, saldırıların sahadaki ortakların çabalarıyla birleşmesiyle, örgütün gerçekten zarara uğratıldığını söyledi.


Kerry, Irak'ta güvenlik güçlerinin IŞİD'in elinden topraklarını geri almasına yardımcı olduklarını belirterek, örgütün yüzde 30 oranında ele geçirdiği toprakların şimdi yeniden Iraklılara geçtiğini anlattı. Iraklı güvenlik kuvvetlerinin de eğitilmesini devam ettirdiklerini kaydeden Kerry, binlerce IŞİD mensubunun etkisiz hale getirildiğini belirterek, "Örgütün gelirlerini kısıtlayacak, yabancı savaşçı kazanımlarını durduracak bir küresel çalışma yürütüyoruz. Teröristlerin sosyal medyada ve diğer ortamlardaki mesajlarını haksız çıkaracak bir kampanyada aralıksız çalışıyoruz. IŞİD militanları, önceden olduğu gibi artık açık alanlarda manevra yapamıyor. Konvoyları hareket edemiyor ve önceden konuştukları gibi artık birbirleriyle iletişim kuramıyorlar" diye konuştu.


Öte yandan Kerry, Başkan Obama'nın IŞİD ile mücadele için Kongre'den istediği 3 yıllık yetkinin gelecekteki başkanın da bu noktada yeniden değerlendirme yapmasına olanak sağlayacağını dile getirdi.


Ukrayna'daki gelişmeler

Ukrayna'da yaşanan gelişmelere de değinen Kerry, Rusya'nın, Ukrayna'daki eylemlerinden dolayı "kendisinin ve diğerlerinin yüzüne birçok farklı ortamda yalan söylediğini" ifade etti.


Moskova'nın Soğuk Savaş sonrasında en büyük propaganda eylemi içinde bulunduğunu belirten Kerry, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki aktiviteleri nedeniyle defalarca yanlış beyanda bulunduğunu ve yalan söylediğini kaydetti.


Kerry, Ukrayna'ya öldürücü nitelikli silah yardımında bulunup bulunulmamasına yönelik bir soru üzerine de, Başkan Obama'nın bu noktada henüz kararını vermediğini, şu anda da kendi fikrini paylaşmayacağını belirtti.


- Afganistan'dan ABD askerlerinin çekilmesi


Kerry, ABD Başkanı Obama'nın, Afganistan'da bırakılacak asker sayısına ilişkin kararını yakında vereceğini kaydetti. Kerry, "Başkanın doğru yolda olduğunu düşünüyorum ve askerlerin sayısının düzenlenmesine yönelik şu anda devam eden değerlendirmenin uygun olduğu düşüncesindeyim. Başkan kararını kısa sürede verecektir" diye konuştu.

#rusya
#abd
#ukrayna
#putin
#kerry
9 yıl önce