|

Kral'a Mursi çağrısı

Mısır’daki, General Abdülfettah el Sisi cuntasının idam kararı verdiği seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye bir destek de Suudi alimlerden geldi. Kral Selman’a yazılı çağrıda bulunan 160 din alimi, “Mursi’ye verilen hukuk dışı idam kararını durdurun” denildi.

Yeni Şafak
04:00 - 21/06/2015 Pazar
Güncelleme: 23:21 - 20/06/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te darbeyle iktidara gelen General Abdlfettah El Sisi'nin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verdiği idam kararına tepkiler sürüryor. Son olarak, Suudi Arabistan'da 160 Müslüman alim, Kral Selman'a hakkında idam kararı verilen Mursi için çağrı yaptı. Alimler, Kral Selman'a Mursi'yi kurtarması için yazılı kampanya başlattı.



İSLAM DÜNYASINA UYARI


160 alimin imzaladığı yazılı çağrıda, “Mısır'ın seçimle yönetime gelen ilk Cumhurbaşkanı Mursi'ye verilen idam kararı hukuk dışı, tamamen siyasidir” ifadeleri kullanıldı. Middle East Monitor'de yer alan habere göre, alimler tarafından Kral Selman'a yapılan çağrıda, “Mısır'da olup bitenler yalnızca Mısır'ı değil, tüm İslam dünyasını etkileyecektir. Bunun için yetkilerinizi kullanmanızı talep ediyoruz” denildi. Mısır mahkemesi, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu, daha önce idam konusunda görüş için dosyaları müftülüğe gönderilen 100 kişiye idam cezası vermişti.



Wikileaks'ten Riyad sızıntısı






Wikileaks Suudi Arabistan'la ilgili 60 bin diplomatik belgeyi yayınladı. Önümüzdeki haftalarda yarım milyon daha belgeyi yayınlayacağını duyuran Wikileaks'ın kurucusu Jullian Assange yaptığı açıklamada Suudi Arabistan'daki diktatörlüğün bölgede büyük bir tehdit olduğu vurgusu dikkat çekti. “Çok gizli” statüsünde olduğu belirtilen Arapça belgeler veri tabanına yüklenirken, belgelerin Suudi Arabistan İstihbarat Servisi, İçişleri Bakanlığı ve diğer devlet kurumlarını da ilgilendirdiği dile getirildi. Suudi Arabistan'ın 'çok zayıf' bir insan hakları karnesinin olduğu” vurgulanan açıklamada, ülkenin komşusu Yemen ile savaşta olduğu hatırlatılarak, belgelerin çoğunluğunun stratejik unsurlar içerdiği aktarıldı. Belgelerde BAE'nin Mısır üzerinde “ağır baskı” uyguladığı belirtiliyor.



#Wikileaks
#Suudi Arabistan
#mursi
9 yıl önce